Propeller: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Makecat-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.3) (Robot: lisatud id:Baling-baling pesawat
31. rida: 31. rida:
[[Kategooria:Aerodünaamika]]
[[Kategooria:Aerodünaamika]]


[[id:Baling-baling pesawat]]
[[be:Паветраны вінт]]
[[be:Паветраны вінт]]
[[bg:Въздушен винт]]
[[bg:Въздушен винт]]

Redaktsioon: 11. jaanuar 2013, kell 13:03

 See artikkel räägib lennukipropellerist, ansambli kohta vaata artiklit Propeller (ansambel), laevaseadme kohta artiklit sõukruvi.

Propeller

Propeller (ladina keeles propellere 'edasi tõukama') on seade, mis muudab pöördemomendi tõmbejõuks kahe (harva ka ühe) või enama laba pöörlemise abil ümber keskse telje sarnaselt kruvijoonelise pöördliikumisega.

Lennuki, helikopteri, hõljuklaeva, aerosaani ja mitmete erisõidukite edasiviiva jõu tekitamiseks kasutatakse propelleri tõmmet.[1]

Helikopteri tiiviku (rootori) pöörlevad labad tekitavad tõstejõu sarnaselt lennuki tiivale. Bernoulli printsiip. [1]. Rootori pöörlemise tõttu tekkiva helikopteri vastas-suunalise pöördemomendi tasakaalustamiseks ja lennu suuna muutmiseks kasutatakse sabas asuvat propellerit.

Laeva, tiiburlaeva, skuutri ja allveelaeva liikuma panemiseks kasutatavat propellerit nimetatakse sõukruviks ehk laevakruviks.

Otstarbe ja paigutuse järgi eristatakse kandvaid, vedavaid, tõukavaid ja kombineeritud propellereid. Konstruktsiooni järgi eristatakse muutumatu ja muutuva sammuga propellereid.[1]

Jõuallika täieliku võimsuse rakendamiseks kasutatakse tandempropellereid, ka koaksiaalselt vastandsuundades pöörlevaid propellereid.[1]

Propellereid kasutatakse ka turbiinides. Propellerturbiin on niisugune reaktiivhüdroturbiin, mille tööratta labade seadenurk on püsivalt kinnitatud.[1]

Propellerile vajalik pöördemoment muutub võrdeliselt tema võlli pöörete arvuga ruuduga, võimsustarve aga võrdeliselt pöörete arvu kuubiga. Propelleri kasutegur sõltub nii lennuki kiirusest kui propelleri pöörete arvust. Propeller võib saavutada kasuteguri kuni 90%. Sel eesmärgil kasutatakse automaatset propellerilabade seadenurga muutmist ehk automaatse muutuvsammuga propellereid.

Ökonoomseks lendamiseks propelleri abil saavutatava kiiruse piiriks on 700 km/h, puhtalt propelleri abil saavutatud suurim kiirus aga 850 km/h. FAI registreeritud turbopropellerlennuki Tu-114 suurim kiirus 870 km/h on saavutatud osaliselt reaktiivmootori turbiini läbinud gaaside tõukejõu (alla 10%) arvel.

Vaata ka

Viited

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Tehnikaleksikon, lk. 393