Võimendi: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P r2.7.3) (Robot: lisatud sh:Pojačalo
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Võimendi''' on seadis, mis välist energiaallikat kasutades tõstab [[signaal]]i [[võimsus]]t. [[Elektrooniline võimendi|Elektroonilistes võimendites]] on signaaliks tavaliselt [[pinge]] või võimsust. Olemas on ka teist tüüpi võimendeid.
[[Pilt:Adc digitaalne v6imendi.png|thumb|Digitaalse võimendi skeem]]
'''Võimendi''' on seadis, mis muudab ühe [[signaal]]i teiseks signaaliks. Teise signaali puhul ei pruugi olla tegemist võimsama signaaliga. Tavaliselt mõistetakse võimendi all [[elektroonika]]seadist, mis võimendab nõrkasid elektrisignaale tugevamaks.


Ühte signaaliliiki teiseks muutev seade ei ole võimendi vaid [[andur]], [[muundur]] või [[transformaator]].
Elektroonikas kasutatakse kahte põhilist tüüpi võimendeid. [[Transistorvõimendi]] puhul on võimendavateks komponentideks [[transistor]]id, mistõttu seda tüüpi võimendid on üldjuhul väiksemad ja ökonoomsemad. [[Lampvõimendi]] võimendavad komponendid on [[elektronlamp|elektronlambid]], mistõttu, tänu kasutatavale tehnoloogiale, on lampvõimendid tavaliselt on suuremad ning energia-aplamad.


[[Kategooria:Seadmed]]
Võimendi põhiparameeter on väljund[[võimsus]], mida mõõdetakse [[vatt]]ides (W) või [[detsibell]]ides (dB).

Muusika kuulamiseks mõeldud audiofiilide lampvõimud ning muusikute kasutatavad spetsiaalsed lampvõimendid on saavutanud, hoolimata oma iganenud tehnoloogile aga tänu oma "soojale" ja "elusale" helipildile, audiofiilide, kitarristide ja klahvpillimängijate jne püsiva poolehoiu.

==Vaata ka==
*[[Helivõimendi]]
*[[Pillivõimendi]]
*[[Võimendus]]

[[Kategooria:Elektroonika]]


[[ar:مضخم]]
[[ar:مضخم]]

Redaktsioon: 7. jaanuar 2013, kell 22:37

Võimendi on seadis, mis välist energiaallikat kasutades tõstab signaali võimsust. Elektroonilistes võimendites on signaaliks tavaliselt pinge või võimsust. Olemas on ka teist tüüpi võimendeid.

Ühte signaaliliiki teiseks muutev seade ei ole võimendi vaid andur, muundur või transformaator.