Mulla klassifikatsioon: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
16. rida: 16. rida:


===Venemaa mullaklassifikatsioon===
===Venemaa mullaklassifikatsioon===
[[Venemaa]]l oli aastaks [[2004]]. ette valmistatud [[Dokutšajevi nimeline Mullainstituut|Dokutšajevi nimelise Mullainstituudi]] erikomisjoni poolt Venemaa muldade klassifikatsioon, mis oli [[1997]]. aastal loodud klassifikatsiooni järgmine variant. Aga Venemaa mullateadlased kasutavad siiani aktiivselt [[1977. aasta NSVL muldade klassifikatsioon]]i.<ref>[http://soil.ss.msu.ru/index.php?option=com_poll&task=results&id=19 Küsitlus Moskva ülikooli mullateaduse osakonna kodulehel]</ref>
[[Venemaa]]l oli aastaks [[2004]]. ette valmistatud [[V. V. Dokutšajevi nimeline Mullainstituut|Dokutšajevi nimelise Mullainstituudi]] erikomisjoni poolt Venemaa muldade klassifikatsioon, mis oli [[1997]]. aastal loodud klassifikatsiooni järgmine variant. Aga Venemaa mullateadlased kasutavad siiani aktiivselt [[1977. aasta NSVL muldade klassifikatsioon]]i.<ref>[http://soil.ss.msu.ru/index.php?option=com_poll&task=results&id=19 Küsitlus Moskva ülikooli mullateaduse osakonna kodulehel]</ref>


==Vaata ka==
==Vaata ka==

Redaktsioon: 6. jaanuar 2013, kell 00:09

Mullatüüpe

Mulla klassifikatsioon on muldade süstemaatiline rühmitamine nende tekke, geneesi (arengu), protsesside, profiili ja selle diferentseerumise, diagnostiliste horisontide ja omaduste alusel taksonoomilisteks üksusteks[1].

Mõnevõrra sarnaselt biosüstemaatika kategooriatele eristatatakse mullateaduses (kahanevas järjekorras) seltse (order), alamseltse (suborder), klasse, tüüpe, alltüüpe, liike ja erimeid[1]. Neid nimetatakse muldade taksonoomilisteks üksusteks, millesse kuuluvate muldade kogum on takson[1]. Enamiku klassifikatsioonide põhiühikuks on mullatüüp.

Mulla klassifikatsioone on nii globaalseid, klassifitseerides kõiki muldi Maal, kui ka riiklikke ja kohalikke, mis käsitlevad muldi kindla riigi või selle mingi osa piires. Välja on töötatud ka spetsiifilisi, puhtrakenduslikke mulla klassifikatsioone, mis lähtuvad maakasutuse või majandusharu huvidest, nt metsamuldade, melioreeritavate jm muldade klassifikatsioonid[1].


Globaalsed mullaklassifikatsioonid

Globaalsetest mulla klassifikatsioonidest on tuntuimad FAO mulla klassifikatsioon (WRB, World Reference Base) 30 suure taksoniga (Great Soil Groups) ja nende alljaotustega, ning USA Põllumajanduse Departemangus välja antud USDA mulla klassifikatsioon (USDA Soil Taxonomy). Ehkki neid kahte klassifikatsiooni kasutatakse kõikides maailma riikides, on paljudel riikidel kõrvuti ka oma rahvuslikud mulla klassifikatsioonid. Praegusel ajal püütakse rahvuslikke mulla klassifikatsioone ühtlustada USDA ja FAO mulla klassifikatsioonidega[1].

Riiklikud mullaklassifikatsioonid

Eesti mullaklassifikatsioon

Eesti muldade nimestiku koostas 1988. aastal Rein Kask[2] eelmiste uurimuste põhjal. Selle klassifikatsiooni järgi jaotakse kõik mullad 14 tüüpideks.

Venemaa mullaklassifikatsioon

Venemaal oli aastaks 2004. ette valmistatud Dokutšajevi nimelise Mullainstituudi erikomisjoni poolt Venemaa muldade klassifikatsioon, mis oli 1997. aastal loodud klassifikatsiooni järgmine variant. Aga Venemaa mullateadlased kasutavad siiani aktiivselt 1977. aasta NSVL muldade klassifikatsiooni.[3]

Vaata ka

Viited

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Reintam, L. Märksõnu mullateadusest ja ökoloogiast [1] (vaadatud 18.08.2011)
  2. Kask, R. (1988). Eesti NSV muldade süstemaatiline nimestik ja lühidiagnostika. Tallinn. Lk 53–55
  3. Küsitlus Moskva ülikooli mullateaduse osakonna kodulehel

Kasutatud kirjandus

  • Reintam, L. Märksõnu mullateadusest ja ökoloogiast [2] (vaadatud 18.08.2011)