Fantine: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Makecat-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.3) (Robot: lisatud id:Fantine
ZéroBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (Robot: lisatud ko:팡틴느
18. rida: 18. rida:
[[en:Fantine]]
[[en:Fantine]]
[[fr:Fantine]]
[[fr:Fantine]]
[[ko:팡틴느]]
[[it:Fantine]]
[[it:Fantine]]
[[pl:Fantyna]]
[[pl:Fantyna]]

Redaktsioon: 4. jaanuar 2013, kell 15:43

Fantine on Victor Hugo romaani "Hüljatud" üks võtmetegelasi; ta on romaani esimese osa nimikangelanna, kes sureb märtrisurma.

Naise täpsem päritolu ja vanemad on teadmata. Lennuka ja romantilise karakteriga Fantine (nii teda hüütakse, ehkki ta tegelik nimi on "midagi muud") armub ning jääb lapseootele, ent armastatu hülgab ta peagi. Aineline puudus sunnib Fantine`i jätma rinnalapse Euphrasie (hilisema hüüdnimega Cosette) jõhkarditest kõrtsmike Thenardier`de hoolde ning ise suunduma teise linna vabrikutööliseks.

Kadedad naiskolleegid uurivad välja Fantine´i vallaslapse olemasolu ning naine kaotab päevapealt töö ja teenistuse. Fantine hakkab õmblejaks, kuid kasvavad võlad Thenardier'de ees ning süvenev vaesus sunnivad tal müüma hinge tagant kõik: esmalt pikad heledad juuksed, mida vabrikunaised alati kadestasid, ja medaljoni. Raha pole aga ikka piisavalt ning noor naine laseb välja tõmmata ja müüb oma kaunid valged esihambad. Viimaks saab temast prostituut.

Tänavaelu viib Fantine'i kaklusse kliendiga, keda naine teenindama ei soostu, ning ta arreteeritakse. Linnapea Jean Valjean aga päästab Fantine'i trellide tagant ja viib ta haiglasse, kus Fantine meeleheites ja igatsuses Cosette'i järele sureb tuberkuloosi. Enne surma jõuab linnapea naisele tõotada võtta tema tütar enda juurde ning kasvatada ta suureks. Fantine`ile antud tõotusest ja seeläbi oma tegelikust päritolust saab Cosette teada alles romaani lõpuosas, viibides Jean Valjeani surivoodil.

Muusikalis "Hüljatud" on Fantine`i osa võrdlemisi väike. Kokku viibib karakter laval viies stseenis: vabrik, soololaul, prostituudiks langemine ja arreteerimine, surm ning ilmumine viirastusena. Fantine'i osatäitja esitada on lavateose üks vokaalselt keerukamaid ja samal ajal kuulsamaid hitte "I Dreamed a Dream" ("Unelm vaid").

Kuna Fantine`i surm leiab muusikalis aset juba paarkümmend minutit pärast avamängu ja karakter ilmub uuesti lavale "viirastusena" 3 tundi hiljem, lavateose lõpustseenis, siis on libretos soovitus, et Fantine`i kehastav näitlejanna osaleks ka vahepeal olevates anonüümsetes massistseenides. Sageli seda ka tehakse ning muusikali Broadway versioonis astus Fantine`i näitleja alati üles sõnatu ja nimetu meessoost tegelaskujuna, kes hukkub barrikaadide võitlus-stseenis.

Muusikali maailma esmaettekandes Londonis aastal 1985 laulis Fantine`i rollis Patti Lu Pone; Eestis täitis seda rolli Kare Kauks. Veel on Fantine`i saanud laulda näiteks Carola (Rootsis), Lea Salonga (Broadway) jpt. Popmuusikas tõi aastal 2009 laulu "I Dreamed a Dream" taas esiplaanile šotlanna Susan Boyle, kes osales selle lauluga Suurbritannia talendisaates ning saavutas 2. koha. 2012. aastal esilinastuvas muusikali filmiversioonis kehastab Fantine`i Anne Hathaway.