Kukkurhunt: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P Robot: ro:Lup marsupial is a featured article
Xqbot (arutelu | kaastöö)
58. rida: 58. rida:
{{Link FA|ro}}
{{Link FA|ro}}


[[ar:ثيلسين]]
[[ar:قط تسمانيا]]
[[id:Harimau Tasmania]]
[[id:Harimau Tasmania]]
[[ms:Harimau Tasmania]]
[[ms:Harimau Tasmania]]

Redaktsioon: 30. detsember 2012, kell 13:37

Kukkurhunt
Kukkurhunt Hobarti loomaaias 1933. aastal
Kukkurhunt Hobarti loomaaias 1933. aastal
Kaitsestaatus
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Keelikloomad Chordata
Klass Imetajad Mammalia
Selts Kukkurkärplased Dasyuromorphia
Sugukond Kukkurhuntlased Thylacinidae
Perekond Kukkurhunt Thylacinus
Liik Kukkurhunt
Binaarne nimetus
Thylacinus cynocephalus
Harris, 1808
Kukkurhundid Washingtoni loomaias 1902. aastal

Kukkurhunt (Thylacinus cynocephalus) on kiskeluviisiga kukkurloom, keda peetakse väljasurnuks. Kukkurhunt oli ajaloolisel ajal levinud kogu Austraalia mandril.

Välimus

Kukkurhundi kehapikkus oli 85–130 cm, sabapikkus 38–65 cm, kaal 15–30 kilogrammi. Õlakõrgus oli umbes 60 cm. Karv oli lühike, värvuselt hall või kollakashall, keha tagaosal oli 13–19 tumepruuni ristvööti. Vöötide tõttu nimetati teda ka tasmaania tiigriks. Tal oli lai kolju, lõualuudes oli 46 hammast. Silmahambad olid pikad ja teravad nagu koeral või hundil. Kukkruhunt suutis oma lõugu väga laialt (kuni 90 kraadi) avada.

Levik ja eluruum

Kukkurhunt elas Austraalias ja Uus-Guineas, kus ta suri välja juba enne eurooplaste saabumist. On arvatud, et üheks põhjuseks olid dingod, sest Tasmaanias, kus säilis viimane kukkurhuntide populatsioon, dingosid ei ole. Kuid ka seal surid nad välja ulatusliku küttimise tõttu farmerite poolt, kes arvasid, et kukkurhundid ohustavad nende karja. Austraalia valitsus maksis alates 1830ndatest aastatest iga kukkurhundi pea eest 25 senti. Kukkurhunt oli öise eluviisiga avamaa loom, kuid viimased asurkonnad põgenesid jälitamise eest tihedasse vihmametsa.

Väljasuremine

20. sajandi alguses muutus kukkurhunt haruldaseks. Viimane teadaolev kukkurhunt suri Hobarti loomaaias 1936. aastal. Samal aastal võeti kukkurhunt looduskaitse alla. Looduses nähti teda viimati 1945. aastal. Hilisemad otsingud Tasmaania sisemaa metsades pole tulemusi andnud ja liiki peetakse üldiselt väljasurnuks. Siiski on palju entusiaste, kes usuvad, et liik on siiani säilinud. Võimalike säilinud isendite kaitseks loodi 1966. aastal Tasmaania edelaosas 647 000 hektari suurune kaitseala. 21. sajandil on üritatud uurida kukkurhundi DNAd, kuid säilinud materjal on osutunud liiga halvas seisukorras olevaks.

Vapiloom

Kukkurhunti on kujutatud Tasmaania vapil.

Välislingid

Mall:Link FA Mall:Link FA Mall:Link FA Mall:Link FA Mall:Link FA Mall:Link FA Mall:Link FA