Bergamott: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
CommonsDelinker (arutelu | kaastöö)
P Kasutaja Billinghurst asendas pildi Koeh-184.jpg pildiga Citrus_bergamia_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-184.jpg. Põhjus: [[com...
CocuBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2) (Robot: lisatud uk:Бергамот
61. rida: 61. rida:
[[tr:Bergamot]]
[[tr:Bergamot]]
[[udm:Бергамот]]
[[udm:Бергамот]]
[[uk:Бергамот]]
[[yi:בערגאמאט]]
[[yi:בערגאמאט]]
[[zh:香柠檬]]
[[zh:香柠檬]]

Redaktsioon: 15. detsember 2012, kell 00:10

Bergamott ehk bergamott-sidrun on bergamotipuu (Citrus bergamia või Citrus aurantium ssp. bergamia) vili, väike hapu kuldkollase koorega tsitrusvili.

Morfoloogia

Nii nagu teisedki tsitruselised on ka bergamott pomerantsvili ehk hesperiid, botaaniliselt mari. Bergamott sarnaneb sidruniga, kuid on pirnikujuline, sageli väikese näsaga. Viljaliha on roheline ning liiga hapu ja kibe, et seda süüa.

Kasvatamine

Tänapäeval viljeldakse põhiliselt Lõuna-Itaalias, Brasiilias ja Lääne-Indias.

Kasutamine

Värskelt tarbimiseks bergamott ei sobi, seda kasutatakse hästilõhnava bergamotiõli tootmiseks. Viljakoortest pressitud mee värvi, roheline või kollakasroheline õli on nõrgalt vürtsika, sidrunit ja lavendlit meenutava lõhnaga.

Saadud õli kasutatakse spetsiaalse bergamotilikööri valmistamiseks, samuti maiustuste ja jookide aromatiseerimiseks. Prantsusmaal valmistatakse juba 1850.aastast bergamotilõhnalist suhkrut. Bergamotiõli kasutatakse ka mitmesuguste suu limaskesta-, naha-, hingamis- ja kuseteede infektsioonide korral. Bergamotiõliga maitsestatakse teepõõsalehti, mida kaubanduses tuntakse Earl Grey Tea nime all. Õlist valmistatakse veel odekolonni, tualettvett ja kosmeetikavahendeid. Bergamotiõli kuulub meestelõhnaõli Gucci Nobilet ja Eau de Cologne koostisesse[1].

Nagu teistestki tsitruselistest valmistatakse bergamott-sidruni koorest ka sukaadi.

Nimi

Bergamoti nimetus viitab tema päritolule Hispaaniast Berga linnast, kuhu Kolumbus ta Kanaari saartelt kaasa tõi. Teise versiooni järgi on nimi tulnud Itaalias Lombardias asuva Bergamo linna järgi. Selles linnas müüdi bergamotiõli esmakordselt ajaloos[2].

Viited

  1. Raal, A., Tervist ja vürsti maailma maitsetaimedest. Valgusm 2005, lk.216
  2. Raal, A., Tervist ja vürsti maailma maitsetaimedest. Valgusm 2005, lk.216