Debian: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P Robot: ar:دبيان is a featured article
P r2.7.1) (Robot: lisatud az:Debian
51. rida: 51. rida:
[[ar:دبيان]]
[[ar:دبيان]]
[[ast:Debian]]
[[ast:Debian]]
[[az:Debian]]
[[id:Debian]]
[[id:Debian]]
[[ms:Debian]]
[[ms:Debian]]

Redaktsioon: 3. detsember 2012, kell 02:52

Debian
50px‎
Debian GNU/Linux Lenny GNOME töölauaga
Ettevõte/arendaja Debiani Projekt
OS-i tootepere Unixi-laadne
Hetkeseis Aktiivne
Stabiilne väljalase 12.5 / 10.02.2024 Muuda Vikiandmetes
Sihtgrupp personaalarvutid ja serverid
Saada olev(ad) keel(ed) 63 erinevat keelt
Uuendamismeetod APT
Paketihaldur dpkg
Vaikekasutajaliides GNOME, KDE, Xfce, LXDE

Debian (täisnimega Debian GNU/Linux) on vabatarkvaraline, avatud lähtekoodiga, Linuxi kernelil põhinev distributsioon, mis sisaldab rohkearvuliselt tarkvarapakette.

Debian on loodud 1993. aastal Ian Murdock'i poolt. Distributsiooni nimetus Debian tuleneb Ian Murdocki ja ta naise Debra eesnimedest.

Algselt oli Debian sponsoreeritud Free Software Foundation'i GNU projekti poolt, kuid tänaseks peetakse seda GNU projekti otseseks järglaseks. Enamus programmidest on samuti tehtud GNU projekti all (siit ka nimetus GNU/Linux) ning loomulikult on ka need programmid priivara. Siiski on põhiline, mida inimesed vajavad, rakendustarkvara, alates mängudest kuni uute programmide loomise vahenditeni. Debianiga tuleb kaasa üle mitmetuhande paketi (eelnevalt kompileeritud, efektiivsemaks ja lihtsamaks programmide paigaldamiseks koostatud tarkvara kogumid), mida võib kasutada ja edasi jagada johtuvalt GNU General Public License tingimustest. Lisaks on üle mitmesaja paketi (non-free ja contrib), mida võib kasutada igaühel neist kaasas olevatest litsentsitingimustest lähtudes.

Debiani eeliseks peetakse tihti tema mugavat pakihaldussüsteemi, mille puhul pole kasutajal tarvis lahendada pakkide omavahelisi sõltuvusprobleeme, sest need lahendatakse automaatselt. Iga ajakohase debiani peegli pealt on võimalik süsteemi alati uuendada.

Vaata ka

Välislingid

Mall:Link FA