Sophie, Edinburghi hertsoginna: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
ZéroBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (Robot: lisatud ro:Sophie, Contesă de Wessex
ZéroBot (arutelu | kaastöö)
57. rida: 57. rida:
[[sv:Sophie, grevinna av Wessex]]
[[sv:Sophie, grevinna av Wessex]]
[[th:โซฟี เคาน์เตสแห่งเวสเซ็กส์]]
[[th:โซฟี เคาน์เตสแห่งเวสเซ็กส์]]
[[vi:Sophie, Bá tước xứ Wessex]]
[[vi:Sophie, Bá tước phu nhân xứ Wessex]]
[[tr:Sophie Helen Rhys-Jones]]
[[tr:Sophie Helen Rhys-Jones]]
[[zh:蘇菲·惠斯-鍾斯 (威塞克斯伯爵夫人)]]
[[zh:蘇菲·惠斯-鍾斯 (威塞克斯伯爵夫人)]]

Redaktsioon: 2. detsember 2012, kell 06:56

Wessexi krahvinna Sophie (Sophie Helen Mountbatten-Windsor, neiupõlvenimega Rhys-Jones; sündinud 20. jaanuaril 1965) on prints Edwardi abikaasa.

Lapsepõlv

Sophie Helen Rhys-Jones sündis 20. jaanuaril 1965 Oxfordis Christopher Bournes Rhys-Jonesi ja Mary Rhys-Jonesi teise lapse ja esimese tütrena. Krahvinna esimene nimi on juhuslikult valitud, teine nimi on aga pandud Christopheri õe auks, kes oli kümme aastat varem ratsutamisõnnetuses surma saanud. Tal on ka vanem vend David. Oma abikaasaga on ta väga kaugelt suguluses.

Elu algusaastatel kolis tema perekond Kenti, kus tema haridustee algas Dulwichi Kolledži algkoolis. Seejärel käis ta Kenti Tüdrukutekolledžis ning lõpetas oma hariduse West Kenti Kolledžis.

Karjäär

Alustades oma karjääri avalike suhete alal, töötas Sophie mitmetes firmades, sealhulgas Capital Radio's ning ka PR-firmades Quentin Bell Organisation ja MacLaurin Communications & Media. 1996 alustas ta oma PR-firmat RJH Public Relations koos äripartneri Murray Harkiniga.

Abielu

1999 jaanuaris kihlus Sophie prints Edwardiga, kuninganna Elizabeth II ja Edinburghi hertsogi noorima pojaga. Laulatus toimus 19. juunil 1999 St. George'i kabelis Windsoris, erinevalt teistest kuninganna järeltulijate abieludest, mis olid toimunud Westminster Abbey's või St. Pauli katedraalis.

Pulmapäeval sai Edwardist Wessexi krahv ja Severi viskont; sellega sai Sophiest Tema Kuninglik Kõrgus Printsess Edward, Wessexi krahvinna.

Krahvil ja krahvinnal on kaks last, tütar Louise, keda tuntakse kui Leedi Louise Windsorit ning 2007. aastal sündinud James Windsor, Severni vikont. Louise on esimene valitseva monarhi meesliinis järeltulija, kes ei ole prints/printsess tiitliga Tema Kuninglik Kõrgus. See on kooskõlas Edwardi ja Sophie sooviga, et nende lapsed ei kannaks kuninglikke tiitleid ega aunimetusi.

Wessexi krahvinna

Wessexi krahvinna asus täitma kuninglikke kohustusi kohe pärast pulmi, ehkki töötas veel oma firmas RJH Public Relations. Krahvinna sattus varsti aga kriitikatule alla, süüdistatuna oma kuningliku staatuse ärakasutamises ärilistel eesmärkidel, kuna ilmus RJH klientidega avalikkuse ette.

Mõned päevad pärast pulmi tekkis skandaal, kui ajaleht The Sun avaldas pildi krahvinnast topless koos Capital Radio saatejuhi Chris Tarrantiga. Pilt oli tehtud sellal, kui krahvinna veel raadiojaamas töötas. Hiljem tuli välja, et pilt müüdi kõrgeima hinna pakkujale ühe Sophie endise "sõbra" poolt.

Lapseootused

2001 detsembris viidi krahvinna haiglasse, kuna ta ei tundnud ennast hästi. Hiljem selgus, et tal oli emakaväline rasedus. Haiglas tegi ta läbi kahe tunni pikkuse operatsiooni pärast eluohtlikku olukorda, kui oli kaotanud palju verd.[küsitav]

2003 teatati, et krahvinna on taas lapseootel. Ta sünnitas oma esimese lapse sama aasta novembris. Sünnitus oli komplitseeritud ning krahvinna viidi taas haiglasse pärast ohtrat verekaotust, mis pani nii ema kui lapse ohtlikusse olukorda. Krahv oli sel ajal Mauritiusel, kuid naasis koheselt.

2. juulil 2007 teatati Buckhinghami paleest, et Sophie Rhys-Jones ootab teist last. James Windsor sündis 17. detsembril 2007. See oli 42-aastasele krahvinnale 2. laps ja Elizabeth II 8. lapselaps.

Välislingid