Arminius: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Arminius pushkin.jpg|200px|pisi|paremal|Arminius.]]
[[Pilt:Arminius pushkin.jpg|200px|pisi|paremal|Arminius.]]
'''Arminius''' (18/17 eKr – AD 21), tuntud ka kui '''Armin''' või '''Hermann''' (Arminius on [[latinaseering]] nagu ka [[Lembitu]]s), oli [[germaanlased|germaani]] hõimude juht, kes võitis [[Vana-Rooma]] armeed [[Teutoburgi metsa lahing]]us. Arminius oli [[Heruskid]]e hõimu pealik, kes suutis oma juhtimise alla koondada Rooma vastase germaani hõimude koalitsiooni. Peale lüüasaamisi Rooma kindralilt [[Germanicus]]elt, tema mõju kahanes ja rivaalitsevad hõimupealikud lasid ta tappa.<ref name="tacitus1"/><ref name="suetonius1"/> Arminiuse võidul [[Teutoburgi mets]]as olid kaugeleulatuvad tagajärjed nii [[Rooma impeerium]]i kui germaani ravaste jaoks. Roomlased ei teinud enam ühtegi tõsist katset püsivalt enda kontrolli alla saada [[Rein]]i jõe taga asuvaid alasid.
'''Arminius''' (18/17 eKr – AD 21), tuntud ka kui '''Armin''' või '''Hermann''' (Arminius on [[latinaseering]] nagu ka [[Lembitu]]s), oli [[germaanlased|germaani]] hõimude juht, kes võitis [[Vana-Rooma]] armeed [[Teutoburgi metsa lahing]]us. Arminius oli [[Heruskid]]e hõimu pealik, kes suutis oma juhtimise alla koondada Rooma vastase germaani hõimude koalitsiooni. Peale lüüasaamisi Rooma kindralilt [[Germanicus]]elt, tema mõju kahanes ja rivaalitsevad hõimupealikud lasid ta tappa.<ref name="tacitus1"/><ref name="suetonius1"/> Arminiuse võidul [[Teutoburgi mets]]as olid kaugeleulatuvad tagajärjed nii [[Rooma impeerium]]i kui germaani ravaste jaoks. Roomlased ei teinud enam ühtegi tõsist katset [[Rein]]i jõe taga asuvaid alasid püsivalt enda kontrolli alla saada.


== Viited ==
== Viited ==

Redaktsioon: 21. november 2012, kell 15:41

Arminius.

Arminius (18/17 eKr – AD 21), tuntud ka kui Armin või Hermann (Arminius on latinaseering nagu ka Lembitus), oli germaani hõimude juht, kes võitis Vana-Rooma armeed Teutoburgi metsa lahingus. Arminius oli Heruskide hõimu pealik, kes suutis oma juhtimise alla koondada Rooma vastase germaani hõimude koalitsiooni. Peale lüüasaamisi Rooma kindralilt Germanicuselt, tema mõju kahanes ja rivaalitsevad hõimupealikud lasid ta tappa.[1][2] Arminiuse võidul Teutoburgi metsas olid kaugeleulatuvad tagajärjed nii Rooma impeeriumi kui germaani ravaste jaoks. Roomlased ei teinud enam ühtegi tõsist katset Reini jõe taga asuvaid alasid püsivalt enda kontrolli alla saada.

Viited

  1. Tacitus, Annals 2.22
  2. Suetonius, Caligula 1.4

Mall:Link FA