Gollum: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
MartinSakur (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
14. rida: 14. rida:
[[Kategooria:Sõrmuste Isand]]
[[Kategooria:Sõrmuste Isand]]
[[Kategooria:Keskmaa tegelased]]
[[Kategooria:Keskmaa tegelased]]

{{Link FA|fr}}

[[ar:غولوم]]
[[bg:Ам-гъл]]
[[bs:Smeagoll (Golum)]]
[[ca:Gòl·lum]]
[[cs:Glum]]
[[da:Gollum]]
[[el:Γκόλουμ]]
[[en:Gollum]]
[[es:Gollum]]
[[eo:Golumo]]
[[eu:Gollum]]
[[fa:گالوم]]
[[fr:Gollum]]
[[gl:Gollum]]
[[ko:골룸]]
[[hr:Smeagoll (Gollum)]]
[[id:Gollum]]
[[it:Gollum]]
[[he:גולום]]
[[ka:გოლუმი]]
[[la:Gollum]]
[[hu:Gollam]]
[[nl:Sméagol]]
[[ja:ゴクリ]]
[[no:Gollum]]
[[pl:Gollum]]
[[pt:Gollum]]
[[ru:Голлум]]
[[sl:Gollum]]
[[fi:Klonkku]]
[[sv:Gollum]]
[[th:กอลลัม]]
[[tr:Gollum]]
[[uk:Ґолум]]
[[zh:咕嚕]]

Redaktsioon: 11. november 2012, kell 20:45

Gollum, ka Guglunk, Urglik ja Smeagol oli tegelane J.R.R. Tolkieni Sõrmuste Isanda ja Kääbik, ehk sinna ja tagasi raamatutes.


Pooleldi koletiseks muutnud kääbik. Guglunk oli kunagi jässude tõust kääbik, kes sündis Urgliku nime all Anduini orus üsna Võhumõõgaväljade lähedal. Kolmanda ajastu 2463. aastal leidis Urgliku sõber Varglik(Deagol) õngitsemise ajal Sõrmuse ning Urglik mõrvas ta kohe, et see endale saada. Sõrmuse vägi pikendas Urgliku eluiga, kuid muutis teda ühtlasi tundmatuseni. . Hiljem kutsuti teda Guglunkiks vastikute kurguhäälitsuste tõttu, mida ta rääkida püüdes kuuldavale tõi. Ta muutus pooleldi tondiks, kartes valgust, pidevalt kedagi mõrvas kedagi ja süües räpast toitu. Kõige mugavamalt tundis ta end sügavate koobaste tumedates veekogudes. Tema nahku muutus karvutuks, mustaks ja limaseks, keha aga kõhnaks ja luiseks. Ta pea meenutas paljast kolpa, silmad olid pungis nagu kalal. Guglunki hambad kasvasid pikaks nagu orkide kihvteravad hambad ja algselt kääbikute jalgadega sarnanenud jalad muutusid lamedaks ja talle kasvasid ujulestad. Ta elas peaaegu viis sajandit peidus koobastes Udumägede all.

2941. aastal aga sattus tema pesapaika Bilbo Paunaste, kes sai Ühe Sõrmuse enda kätte.

3017. a. Kolmandal Ajastul võeti Gollum kinni ja viidi Barad-Dûri, kus teda küsitleti ja piinati. Saades kogu info(Paunaste, Maakond), lasi Sauron ta vabaks. Sauron ei usaldanud teda, kuid lootis, et too läheb kättemaksu ihates ise vargaid (Bilbo Paunaste) otsima ning Sauroni spioonid jõuavad vargani Gollumi jälgedes liikudes. Gollum põgenes Surnusoodesse, kuhu Sauroni saadikud ei järgnenud. 1. veebruari öö hakul püüdis aga Gollumi kinni Aragorn ning viis ta Sünklaane põhjaossa (Laanekuningriiki), kuhu ta jõudis 21. märtsil. Gandalf (Saabus 23. märtsil, lahkus 29. märtsil) kuulab Gollumit üle. Gollumit piinati jälle, kuid piinamine ei andnud mingit tulemust, kuna Gollum ei teadnud isegi midagi kindlat ning mida teadis, sellega vassis veel omakorda.

3018. a. juunis (Umbes 20.-ndal)saatis Sauron orki väe Thranduili vastu, et Gollumit ära tuua. 22. juuli paiku saadi teada, et Gollum on orkide käest pakku pääsenud. Mööda Anduini ujudes, möödus ta Lothlorienist ning peitis end Moriasse, mis juhtus sama aasta sügisel. Seal elatus ta riskantsetest toidu vargustest, kuni saabus Sõrmuse vennaskond.

3019. aastal jõudis Guglunk lõpuks järele uuele Sõrmusekandjale Frodo Paunastele, kuid ei suutnud tema käest kuidagi Sõrmust kätte saada. Vahepeal tundus juba, et Frodo on Guglunki täiesti taltsaks muutnud, kuid reetmine oli viimasele elunormiks saanud. Nii ründas Guglunk Turmalõhangute veerel Sõrmusekandjat, kui Sõrmuse vägi oli viimsel hetkel võitu saanud isegi heast Frodost. Kogu oma kurjust ja jõudu kokku võttes suutis Guglunk Sõrmuse Frodo käest ära rebida, kuid sel võiduhetkel astus ta liigse sammu tahapoole ning langes tasakaalu kaotades koos oma hinnalise varaga Maa kõrvetavatesse sügavustesse.

Mall:Link FA