Felix Baumgartner: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: ''''Felix Baumgartner''' on 43-aastane Austria helikopteripiloot ning ekstreemsportlane. ==== Eesmärk: ==== * Baumgartneri eesmärk oli saavutada vaid skafandrit kandes helikii...'
 
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Felix Baumgartner''' on 43-aastane Austria helikopteripiloot ning ekstreemsportlane.
'''Felix Baumgartner''' (sündinud [[20. aprill]]il [[1969]] [[Salzburg]]is) on Austria helikopteripiloot ning ekstreemsportlane.


==== Eesmärk: ====
==== Eesmärk: ====
30. rida: 30. rida:


''«Vaade oli muidugi fantastiline – seista maailma kohal on imeline –, kuid samas teadvustasin endale, et kõik mis mind ümbritseb, oli sellel hetkel minu vastu vaenulik,»'' meenutas Baumgartner. ''«Ausalt öeldes ma ei nautinud hüpet. See oli tõsine katsumus. Esimest korda nautisin kogu protseduuri alles siis, kui minu langevari oli avanenud.»''
''«Vaade oli muidugi fantastiline – seista maailma kohal on imeline –, kuid samas teadvustasin endale, et kõik mis mind ümbritseb, oli sellel hetkel minu vastu vaenulik,»'' meenutas Baumgartner. ''«Ausalt öeldes ma ei nautinud hüpet. See oli tõsine katsumus. Esimest korda nautisin kogu protseduuri alles siis, kui minu langevari oli avanenud.»''

{{JÄRJESTA:Baumgartner, Felix}}
[[Kategooria:Austria inimesed]]
[[Kategooria:Sündinud 1969]]

Redaktsioon: 29. oktoober 2012, kell 18:41

Felix Baumgartner (sündinud 20. aprillil 1969 Salzburgis) on Austria helikopteripiloot ning ekstreemsportlane.

Eesmärk:

  • Baumgartneri eesmärk oli saavutada vaid skafandrit kandes helikiiruse ületamine.
  • Projekti teaduslik eesmärk oli rõhkskafandrite tehnoloogia uuendamine ning biomeditsiiniliste andmete kogumine.

Ameerika Ühendriikides New Mexicos sooritas Felix Baumgartner eduka hüppe 39,045 kilomeetri kõrguselt stratosfäärist Maale.

Tulemus:

Felix Baumgartneril õnnestus kosmosest vabalangemises helikiirus(1235 km/h) ületada, saavutades maksimumkiiruseks 1342 km/h. Suur kiirus oli võimalik tänu väga madalale õhutakistusele, mis aga tähendas, et hüppe esimeses faasis puudus Baumgartneril oma lennuasendi suhtes kontroll. Pöörlemisest aitas välja tulla atmosfääri madalamate kihtide suurem õhutakistus. Hüpe kestis umbes 10 minutit, millest vabalangemine kestis 4 minutit ja 22 sekundit ning vabalangemise pikkuseks oli 36 529 meetrit. Enne helikiiruse ületamist oli Baumgartner vabalangemises 34 sekundit. Langevari avanes 1,6 kilomeetri kõrgusel maapinnast.

Rekordid:

Baumgartner püstitas nii vabalangemise kiirusrekordi kui ka kõrgeima maapinnale tehtud hüppe. Vabalangemise maailmarekord jäi tal siiski püsitamata - see on 4 minutit ja 36 sekundit. Seni on rekordilise vabalangemise omanik 84-aastane Joe Kittinger, kes 32-aastasena 1960. aastal sooritas hüppe 31 kilomeetri kõrguselt.

  • Baumgartner tõusis üles erilise aparaadiga, mis kerkib kõrgusele 2–2,5 tundi.
  • Nii kõrgelt alla hüppamisel kaitses meest selliste surmaohtude eest nagu alajahtumine või vererõhu muutused, eriline skafander.


  • Rekordiüritus võinuks kaks korda luhtuda:
  1. Esimene kahtlushetk tekkis teel rekordkõrgusesse õhupallikapslis viibides, kui tema kiivri visiir hingeõhust auruseks läks, mis omakorda tekitas kahtlusi kiivrikatte soojenduse korrasoleku kohta.
  2. Teine hetk oli hüppe algfaasis, kui ta keha kontrollimatult pöörlema hakkas. Baumgartner võinuks sel hetkel teadvuse kaotada või selle vältimiseks vajutada nuppu, mis langevarju avanuks ja ta kiirusrekordita jätnuks. Lisaks teadvusekaotusele võib selline pöörlemine inimesel ka silmad koobastest välja suruda.
  • Baumgartneri õnneks suutis ta jääda teadvusele ja hämmastaval kombel stabiliseerida oma lend.

"Vahel tuleb minna tõeliselt kõrgele, saamaks aru, kui väike oled. Tulen koju!" teatas mees hetk enne miljonite ekraanidelt jälgijate silme all õhupallikapslist vabalangemise alustamist.

«Vaade oli muidugi fantastiline – seista maailma kohal on imeline –, kuid samas teadvustasin endale, et kõik mis mind ümbritseb, oli sellel hetkel minu vastu vaenulik,» meenutas Baumgartner. «Ausalt öeldes ma ei nautinud hüpet. See oli tõsine katsumus. Esimest korda nautisin kogu protseduuri alles siis, kui minu langevari oli avanenud.»