Kata (karate): erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
MerlIwBot (arutelu | kaastöö)
MerlIwBot (arutelu | kaastöö)
P Robot: lisatud sv:Kata (karate)
34. rida: 34. rida:
[[pt:Katas do caratê]]
[[pt:Katas do caratê]]
[[ro:Kata (karate)]]
[[ro:Kata (karate)]]
[[sv:Kata (karate)]]
[[vi:Kata, Karate]]
[[vi:Kata, Karate]]



Redaktsioon: 13. oktoober 2012, kell 20:41

Kata (kanjis 型 'eeskuju, meetod, muster, vorm, šabloon jne') on karates standardiseeritud harjutus, mis sisaldab liigutusi võitluses kujuteldava vastasega või vastastega.

Kata roll

Katad on enamsti harjutuste kompleksid, mille on töötanud välja kunagised võitluskunsti meistrid ning mida on aastasadu edasi antud õpetajalt õpilastele. Katade rolli kohta puudub tänapäeval ühtne seisukoht. Väidetakse, et katade esialgne eesmärk oli esitada meistri õpetusi mnemotehniliselt otstarbekas vormis nii, et õpilased saaks need endale teatud standardiseeritud harjutustena meelde jätta ning neid harjutades jõuda meistri õpetuse mõistmisele ja motoorsele valdamisele. Paljud spetsialistid on aga arvamusel, et lihtsalt kata õppimine ei taga õpetuste omandamist, vaid katat tuleb õppida koos selles esinevate liigutuste tegeliku rakendusega.

Seega on katade puhul olulised nendes esinevate liigutuste bunkaid (kanjis 分解 'analüüs, osadeks lahutamine'), mis väljendavad katas tehtavate liigutuste võimalikke rakendusi reaalse vaenlase vastu. Tänapäeval on eri karate stiilide sama päritolu katadel väga palju eri bunkaisid ning see ähmastab kata kui sellise võimalikku eesmärki õpetuse kandjana. Väidetakse, et katadest on tänapäevaks kadunud suur osa seal algupäraselt sisaldunud surmavaid tehnikaid või on unustatud nende bunkaid.

Kata sooritus

Kata harjutamisel peetakse esiteks oluliseks kasutatavate asendite ja sooritavate tehnikate korrektsust, lisaks sellele nõuab kata keskendumist sooritatavatele liigutustele ning arusaamist nende olemusest. Seega on kata harjutamise puhul tähtis terviklik sooritus, mille osadeks võib olla õige tempo valik, tehnikate korrektne rõhutamine, lõdvestumine tehnikate vahepeal, õige hingamine ja kiai (kanjis 氣合 'jõu koondamine') kasutamine, tehnikate usutavus ja kontsentreeritus ehk kime (kanjis 決め 'pinge, pingutus'), kiirus ja jõu õige balanss, üldine stabiilsus ja tasakaal jms.

Kata eeskujulik sooritamine nõuab põhjalikku harjutamist ning väga head füüsilist vormi, kuna asendid nõuavad harjumatute lihasgruppide treenitust/painduvust ning liigutused väga head koordinatsiooni.

Katad ja sport

Kata sooritamises võisteldakse nii üksikult, kus katat sooritab üks inimene, kui meeskondlikult, kus katat sooritatakse sünkroonis ning esitatakse lisaks sooritusele ka oma tõlgendus bunkai kujul.

Turniiridel võistlemisele orienteeritud sportlikus karates sageli katasid üldse ei harjutata, vaid keskendutakse kobinatsioonidele, paarisharjutustele ja reaalsele kumitele.

Vaata ka