Javier Hernández: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Oranž tõru (arutelu | kaastöö)
P →‎2011-12 hooaeg: Õigekiri: naasis
Vagobot (arutelu | kaastöö)
242. rida: 242. rida:
[[Kategooria:Sündinud 1988]]
[[Kategooria:Sündinud 1988]]


[[am:ሀቪየር ሄርናንዴዝ ባልካዛር]]
[[ar:خافيير هيرنانديز بالكازار]]
[[ar:خافيير هيرنانديز بالكازار]]
[[id:Javier Hernández Balcázar]]
[[id:Javier Hernández Balcázar]]
269. rida: 270. rida:
[[mn:Хавьер Эрнандес Балькасар]]
[[mn:Хавьер Эрнандес Балькасар]]
[[nah:Javier Hernández Balcázar]]
[[nah:Javier Hernández Balcázar]]
[[ne:ज्याभिअर हर्नाण्डेज]]
[[nl:Javier Hernández]]
[[nl:Javier Hernández]]
[[ne:ज्याभिअर हर्नाण्डेज]]
[[ja:ハビエル・エルナンデス・バルカサール]]
[[ja:ハビエル・エルナンデス・バルカサール]]
[[no:Javier Hernández Balcázar]]
[[no:Javier Hernández Balcázar]]

Redaktsioon: 5. september 2012, kell 13:24

Javier Hernández
[[Pilt:|frameless|]]
Isikuandmed
TäisnimiJavier Hernández Balcázar
Sünniaeg1. juuni 1988 (35-aastane)
SünnikohtGuadalajara, Mehhiko
Pikkus175 cm
PositsioonRündaja
Klubiandmed
KoduklubiManchester United
Särginumber14
‡ Koondisemängude ja -väravate arv seisuga 11. november 2011.

Javier Hernández Balcázar (sündinud 1. juunil 1988), samuti tuntud nime all Chicharito, on Mehhiko professionaalne jalgpallur, kes mängib Inglismaa Meistriliiga klubi Manchester Unitedi eest.

Ta mängib ka Mehhiko jalgpallikoondise eest ning ta on esimene mehhiklane, kes on Manchester Unitedi eest mänginud. Hernàndez alustas oma kärjääri Mehhiko klubis Guadalajaras ning ta tegi oma debüüdi Mehhiko jalgpallikoondise eest 2009. aastal Colombia vastu. Ta on Javier Hernández Gutiérrezi poeg ning Tomás Balcázari pojapoeg.

Varajane elu

Hernàndez sündis Guadalajaras ning mängis esimest korda noorteliigas, kui ta oli seitsme aastane. Tema isa, Javier Hernández Gutiérrez, kes oli ise kunagi Mehhiko jalgpallikoondise ründaja, ütles et ta ei usu, et tema poeg kuna professionaalseks jalgpalluriks saab. Hernàndez liitus Guadalajara jalgpallimeeskonnaga üheksa aastaselt ning ta sõlmis oma esimese professionaalse lepingu viieteist aastaselt. Ta pidi mängima 2005. aasta FIFA U-17 jalgpalli maailmameistrivõistlustel Mehhiko eest, aga vigastuse tõttu jäi ta sellest eemale. Turniiri võitiks lõpuks siiski Mehhiko.

Klubikarjäär

C.D. Guadalajara

Hernàndez alustas mängimist Guadalajara reservmeeskonna Chivas Corase eest 2005-06 hooajal. Oma debüüdi esindusmeeskonna eest tegi ta 2006. aastal võidumängus Necaxa üle. 3-0 eduseisult 82. mänguminutil vahetas Hernàndez välja Omar Bravo ning viis minutit hiljem lõi Hernàndez mängu neljanda värava. See oli ta ainus värav seitsmest mängust 2006-07 hooajal. Järgmisel hooajal tegi ta veel kuus mängu ilma väravat löömata.

Hernàndez tegi 2008. aasta Aperturas kaasa 10 kohtumist löömata ühtegi väravat, aga ta lõi neli väravat viieteistkümnest mängust 2009. aasta Clausuras. 2009. aasta Aperturas lõi Hernàndez 11 väravat ning lõpetas liiga jagades parima väravaküti tiitlit. Ta alustas 2010. aasta Torneo Bicentenariot kaheksa väravaga viiest mängust. Ta lõpetas hooaja taaskord jagades parima väravaküti tiitlit, olles löönud üheteist mänguga kümme väravat.

Manchester United

Üleminek

Hernández oma Manchester Unitedi debüüdil.

Manchester United kuulis esmakordselt Hernàndezest 2009. aasta oktoobris. Üks Unitedi skautidest käis Mehhikos ning jälgis paari mängu ja raporteeris positiivselt. Hernàndeze vanuse tõttu, plaanis klubi ülemineku osas oodata, aga tema võimalik osalemine Jalgpalli maailmameistrivõistlustel, pani klubi pakkumise tegemisega kiiremalt tegutsema. Unitedi peaskaut Jim Lawlor saadeti Mehhikosse ning ta raporteeris taaskord positiivse raporti ning seejärel saadeti Mehhikosse klubi jurist, kes asus lepingu sõlmimisega tegelema.

8. aprillil 2010. aastal nõustus Hernàndez liituma Manchester Unitediga teadmata summa eest. Lepingu sõlmimise eelsel päeval oli Hernàndez Manchesteris vaatamas Unitedi Meistrite liiga veerandfinaali võitu Müncheni Bayerni üle. Leping sõlmiti täielikus saladuses, Hernàndeze agent ega ta vanaisa Tomás Balcázar ei teadnud üleminekust midagi ning viimane arvas, et tema pojapoeg on üldse reisil Atlantas, Ameerika Ühendriikides. Ülemineku osana mängis Manchester United C.D. Guadalajaraga nende uuel kodustaadionil 30. juulil. Selles kohtumises tegi Hernàndez 45 minutit kaasa Chivase eest ning 45 minutit Unitedi eest, ta lõi Chivase eest mängides ka Unitedi vastu värava ning Chivas võitis lõpuks 3-2. 27. mail sai Hernàndez tööloa ning ametlik üleminek toimus 1. juulil.

2010-11 hooaeg

Hernàndez Manchester Unitedi eest mängimas

Hernàndez tegi oma Manchester Unitedi debüüdi 28. juulil, sekkudes mängu 63. minutil vahetades välja Nani 2010. aasta MLS'i Tähtede mängus. Oma esimese värava lõi ta 18 minutit peale oma debüüdi tegemist, kui ta tõstis palli üle Nick Rimando pisut väljastpoolt kasti Darren Fletcheri pikast söödust. Kaks päeva hiljem lõi ta Unitedi vastu värava, mängides Chivase eest. Ta mängis esimese poolaja selles kohtumises Chivase eest ning teise poolaja Unitedi eest, kuid ta ei suutnud Unitedit kaotusest päästa. Seejärel lõi ta oma kolmanda värava kolmest hooaja eelsest mängust järjest 7-1 võidumängus Iiri liiga XI vastu.

Hernàndez tegi oma esimese võistlusmängu 8. augustil Chelsea vastu Community Shieldis, kus ta ka Unitedi teise värava 3-1 võidumängus lõi. Ta sekkus mängus teisel poolajal vahetusest ning Antonio Valencia söödust lõi ta palli iseendale vastu pead, kust pall väravasse lendas. 16. augustil tegi ta oma Premier League debüüdi, vahetades 63. mänguminutil 3-0 võidumängus Newcastle Unitedi vastu välja Wayne Rooney. Ta lõi oma kõige esimese UEFA Meistrite Liiga värava 29. septembril, tulles sisse vahetusest võõral väljakul alagrupimängus Valencia vastu ning lüües mängu ainsa värava. Oma esimese liigavärava lõi ta 16. oktoobril 2-2 viigimängus koduväljakul West Bromwich Albioni vastu. Kaheksa päeva hiljem lõi ta kaks väravat ning samas ka oma esimesed võõrsil liigaväravad 2-1 võidumängus Stoke City üle.

Kaks päeva Stoke City mängust edasi, lõi ta Wolvesi vastu Liigakarikas 3-2 võiduvärava, mis saatis Unitedi veerandfinaali, kus aga langeti välja West Ham Unitedi vastu. 1. jaanuaril 2011. aastal lõi ta peaga 2-1 võiduvärava võõrsil West Bromwich Albioni vastu. Hernàndezest sai Premier League ajaloo suurim mehhiklasest väravakütt 4. jaanuaril, kui ta lõi 2-1 võidumängus Old Traffordil Stoke City vastu avavärava. 25. jaanuaril lõi Hernàndez Unitedi viigivärava Blackpooli vastu, kui tuldi välja 0-2 kaotusseisust ja võeti võõralt väljakult 3-2 võit. Neli päeva hiljem lõi ta oma esimese värava FA karikasarjas, kui võõral väljakul võideti Southamptonit 2-1. Hernàndez lõi kaks väravat 26. veebruaril 4-0 võidus Wigan Athleticu üle. Kaheksa päeva hiljem lõi ta Unitedi lohutusvärava 1-3 kaotuses Liverpooli vastu. 15. märtsil lõi Hernàndez UEFA Meistrite Liigas 2-1 võidus Marseille üle mõlemid väravad, mis aitasid Unitedil edasi pääseda veerandfinaali. 2. aprillil lõi ta Unitedi neljanda värava 4-2 võidumängus West Ham Unitedi üle, kus oldi 0-2 kaotusseisus. 8. aprillil avalikustati Hernàndez koos meeskonnakaaslase Naniga kandidaatidena PFA Aasta Noormängija auhinnale, mille Arsenali noor poolkaitsja Jack Wilshere võitis. Hernàndez viis Unitedi Chelsea vastu UEFA Meistrite Liiga veerandfinaalis juhtima ning kokkuvõttes võideti Chelseat kahe mängu kokkuvõttes 3-1 ning pääseti edasi poolfinaali. 23. aprillil lõi Hernàndez Manchester Unitedi ainsa värava 1-0 võidumängus Evertoni üle. 26. märtsil andis Hernàndez väravasöödu Wayne Rooney väravale 2-0 võidus UEFA Meistrite Liiga poolfinaalis Schalke üle. 8. mail viis Hernàndez Unitedi juba enne esimest minutit Chelsea vastu juhtima ning kohtumine võideti lõpuks 2-1. 14. mail teenis Hernàndez Blackburni vastu penalti, mille Wayne Rooney realiseeris. Kohtumine lõppes 1-1 viigiga, mis tagas Unitedile rekordilise 19. meistritiitli. Hernàndez võitis 18. mail ka Sir Matt Busby aasta mängija tiitli, mille võitjaks ta fännide poolt valiti.

2011-12 hooaeg

Pärast 2011. aasta CONCACAF Gold karikal osalemist Mehhikoga, naasis Hernàndez Manchester Unitedisse, et alustada hooaja eelseid treeninguid New Yorkis, kus United mängis 2011. aasta MLS All-Star mängu. 26. juulil viidi Hernàndez haiglasse pärast peapõrutuse saamist trennis. Ta vabastati haiglast järgmine päev, aga ei võtnud mängust osa ning ei võtnud osa ka Unitedi teistest hooaja eelsetest mängudest ning lisaks ka 2011. aasta FA Community Shieldist ning Premier League avamängust West Bromwich Albioni vastu.

Hernàndez tegi oma debüüdi 2011-12 hooajal 22. augustil 3-0 võidumängus Tottenham Hotspuri üle, vahetades 79. minutil välja Danny Welbecki. Oma esimesed väravad 2011-12 hooajal lõi Hernàndez võõrsil 5-0 võidumängus Bolton Wanderersi üle, kus ta kaks väravat lõi. 15. oktoobril sekkus Hernàndez Liverpooli vastu vahetusest mängu ning lõi 81. minutil Unitedi 1-1 viigivärava. Hernàndez sõlmis Manchester Unitediga 24. oktoobril uue viie aastase lepingu. Hernàndez lõi oma hooaja neljanda liigavärava 1-0 võidumängus Evertoni üle. Oma viienda värava lõi ta 1-0 võidumängus Swansea üle järgmises võõrsilmängus. Ta lõi ka kohe järgmises mängus Newcastle Unitedi vastu värava. Järgmises mängus Aston Villa vastu vigastas Hernàndez hüppeliigest ning jäi neljaks nädalaks palliplatsilt eemale. Hernàndez naasis palliplatsile 18. detsembril võõrsil QPR'i vastu, vahetades 63. minutil välja Danny Welbecki. Aasta viimasel päeval lõi Hernàndez oma esimese värava pärast vigastuspausi penaltist Stoke City vastu. Ta jätkas oma väravalöömise hoogu 5. veebruaril Stamford Bridgel Chelsea vastu, kus ta viigistas mängu lõpus Ryan Giggsi tsenderdusest peaga mänguseisu 3-3.

Koondisekarjäär

Mehhiko U-20 jalgpallikoondis

Hernàndez oli üks 21'st mängijast, kes kutsuti osalema Mehhiko U-20 jalgpallikoondise eest Kanadas peetavaks 2007. aasta FIFA U-20 jalgpalli maailmameistrivõistlusteks. Ta kandis number 11 särki.

Mehhiko jalgpallikoondis

30. septembril 2009. aastal tegi Hernàndez oma debüüdi 1-2 kaotuses Colombia vastu, kus Mehhiko värav sündis tema söödust. 24. veebruaril 2010. aastal lõi Hernàndez Boliivia vastu kaks väravat ning andis väravasöödu Braulio Lunale. 3. märtsil lõi Hernàndez peaga Uus-Meremaa vastu värava, mis viis Mehhiko juhtima 2-0 võidumängus. 17. märtsil lõi Hernàndez oma neljanda koondisekarjääri värava, mis aitas Mehhikol alistada Põhja-Korea 2-1. 26. mail lõi ta 1-2 kaotuses Hollandi vastu Mehhiko lohutusvärava. 4 päeva hiljem lõi ta 5-1 võidus Gambia üle kaks väravat.

2010. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlused

11. juunil tegi Hernàndez oma jalgpalli maailmameistrivõistluste debüüdi Lõuna-Aafrika Vabariigi vastu, tulles mängu 73. mänguminutil vahetades välja Guillermo Franco. 17. juunil sai Hernàndez taaskord vahetusest mängu sekkuda ning seekord lõi ta ka oma esimese värava, lüües Mehhiko esimese värava 2-0 võidus Prantsusmaa üle. Samas kohtumises valiti ta ka parimaks mängijaks. 27. juunil alustas Hernàndez esimest korda põhikoosseisust ning lõi ka Mehhiko ainsa värava 1-3 kaotuses Argentinale. FIFA statistilised analüüsid näitasid, et Hernàndez oli 2010. aasta FIFA maailmakarika kiireim mängija, saavutades tippkiiruse 32,15 km/h.

Sõprusmängud pärast 2010. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlusi

Kohe esimesel mängul peale FIFA maailmakarikat lõi Hernàndez Hispaania vastu, kes võitis 2010. aasta FIFA maailmakarika, värava, kuid David Silva viimase minuti värav hoidis ära Mehhiko võidu ning mäng lõppes 1-1 viigiga. Hernàndez lõi enda ja Mehhiko jalgpallikoondise 2011. aasta esimese värava 2-0 võidus Bosnia ja Hertsegoviina üle. 26. märtsil lõi Hernàndez Paraguay vastu kaks väravat, ühe Pablo Barrera söödust 6. minutil ning teise 29. minutil madalast tsenderdusest peale seda, kui Andres Guardado oli juba Mehhiko 2-0 juhtima viinud. Hernàndez vahetati välja 65. minutil suure aplausi saatel.

2011. aasta CONCACAF Gold karikas

5. juunil 2011. aastal lõi Hernàndez El Salvadori vastu oma karjääri esimese kübartriki. 9. juunil lõi Henràndez kaks väravat Kuuba vastu. 18. juunil lõi Hernàndez 2-1 võiduvärava Guatemala vastu, mis kindlustas Mehhikole edasipääsu poolfinaali.

22. juunil aitas Hernàndez Mehhiko Gold karika finaali, lüües lisaajal Mehhiko 2-0 värava võidumängus Hondruase üle. Finaalis alistas Mehhiko USA 4-2. Hernàndez lõpetas turniiri 7 väravaga suurima väravakütina ning ta valiti ka turniiri parimaks mängijaks.

Koondisekarjääri väravad

Mehhiko U-20 jalgpallikoondis

Väravad 2007. aasta 2. juuli seisuga.

Mehhiko jalgpallikoondis

Seis ja tulemus näitab Mehhiko väravate arvu ennem.

Väravad 2011. aasta 11. novembri seisuga.

Karjääri statistika

Klubi

Klubi Hooaeg Liiga Karikas Liigakarikas Rahvusvaheline Muu Kokku
Mänge Väravaid Mänge Väravaid Mänge Väravaid Mänge Väravaid Mänge Väravaid Mänge Väravaid
Guadalajara 200607 8 1 0 0 1 0 0 0 9 1
200708 6 0 0 0 4 0 1 0 11 0
200809 22 4 3 0 7 3 0 0 32 7
2009–10 28 21 0 0 0 0 0 0 28 21
Kokku 64 26 3 0 12 3 1 0 80 29
Manchester United 2010–11 27 13 5 1 3 1 9 4 1 1 45 20
2011-12 20 8 1 0 0 0 4 0 0 0 25 8
Kokku 47 21 6 1 3 1 13 4 1 1 70 28
Karjäär kokku 111 47 9 1 3 1 25 7 2 1 150 57

Andmed 2012. aasta 5. veebruari seisuga.

Koondis

Aasta Mänge Väravaid
2009 1 0
2010 19 11
2011 13 12
Kokku 33 23

Andmed 2011. aasta 11. novembri seisuga.

Auhinnad

Klubi

C.D. Guadalajara

Manchester United

Koondis

Individuaalne

Eraelu

Hernàndez on Javier Hernández Gutiérrezi poeg, kes mängis kolme erineva Mehhiko klubi eest ning oli Mehhiko jalgpallikoondise mängija, kes osales 1986. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlustel. Javier Hernández Gutiérrez loobus oma ametikohalt, Guadalajara reservmeeskonna juhendamisest, et minna vaatama oma poega jalgpalli maailmameistrivõistlustel mängimas. Hernàndez on ka Tomás Balcázari pojapoeg, kes mängis C.D. Guadalajara eest ning ka Mehhiko jalgpallikoondise eest 1954. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlustel.

Guadalajaras elades õppis Hernàndez Universidad del Valle de Atemajacis ärijuhtimist ning elas koos vanematega. Lisaks oma emakeelele, hispaania keelele, räägib Hernàndez ka soravalt inglise keelt.

Hüüdnimi

Hernàndezst teatakse peamiselt Chicharito nime all, mis tähendab hispaania keeles väikest uba. See nimi tuleb tema isa hüüdnimest Chicharo (uba), mis pandi talle tema roheliste silmade tõttu.

Mängustiil

Sir Alex Ferguson on Hernàndezst kirjeldanud kui mõlemajalgset, väga kiiret, hea paigalthüppega ja sündinud väravalööjana. Ferguson on samuti öelnud, et Hernàndeze mängustiil meenutab talle endist Unitedi ründajat Ole Gunnar Solskjæri. Hernàndezi vana meeskonnakaaslane Jesùs Padilla kirjeldas tema õhuvõitlust suurepärasena arvestades tema pikkust.