Seeba kuninganna: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Escarbot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.3) (Robot: lisatud is:Drottningin af Saba
TjBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2) (Robot: lisatud lad:Makeda
41. rida: 41. rida:
[[it:Regina di Saba]]
[[it:Regina di Saba]]
[[he:מלכת שבא]]
[[he:מלכת שבא]]
[[lad:Makeda]]
[[la:Regina Saba]]
[[la:Regina Saba]]
[[hu:Sába királynője]]
[[hu:Sába királynője]]

Redaktsioon: 2. september 2012, kell 00:03

Seeba kuninganna jõudmas Iisreali

Makeda (etioopia traditsioonis; araabia keeles Malekat sabaa ملكة سبأ , gezi keeles Nigista Saba, islami kontekstis Bilqis või Belqees, ka Nikaule või Nicaula) oli müütiline Seeba kuninganna u. 10. sajandil eKr

Ta esineb Piibli Esimeses Kuningate Raamatus ja Teises Ajaraamatus, Matteuse (12:42) ja Luuka (11:31) evangeeliumis, koraanis, Flavius Josephuse teoses Antiquitates Judaicae ning Etioopia ajalooraamatus Kebra Negast.

Seeba kuningriik arvatakse olevat asunud tänapäeva Etioopia, Jeemeni ja/või Eritrea aladel.

Legendide kohaselt oli Seeba kuninganna külastanud Iisraeli kuningat Saalomoni Jeruusalemmas ja imetlenud tolle tarkust. Nad olid teinud teineteisele suure hulga kallihinnalisi kingitusi. Lahkudes oli Seeba kuninganna olnud kuningas Saalomonist lapseootel. Tal sündis poeg, kellest sai esimene Etioopia kuningas Menelik I ja Etioopia kuningate dünastia alusepanija.

Seeba kuninganna on inspireerinud paljusid legende, kirjandusteoseid jm. On arvatud, et Piibli Saalomoni ülemlaul on temale pühendatud. Rudyard Kiplinggu muinasjutus "Liblikas, kes trampis jalaga" esineb Seeba kuninganna (Balkis) Saalomoni (Suleiman-ibn-Daoud) lemmiknaisena. Etioopia ajalooraamat Kebra Negast nimetab hinnalist sõrmust, mille Saalomon olevat kuningannale kinkinud. See sõrmus on kesksel kohal Henry Rider Haggardi seiklusromaanis "Seeba kuninganna sõrmus". Rastafarianismis usutakse, et viimane Etioopia keiser Haile Selassie I oli, vastavalt ettekuulutustele, Taaveti (ja Saalomoni) soost taaskehastunud Messias. Rasta legendi kohaselt olevat Haile Selassie kinkinud Seeba kuninganna sõrmuse Bob Marleyle. Jne.

Mall:Link FA