Jamāl ‘Abd an-Nāşir: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2+) (Robot: muudetud zh:贾迈勒·阿卜杜-纳赛尔
99. rida: 99. rida:
[[yi:גאמאל אבדול נאסער]]
[[yi:גאמאל אבדול נאסער]]
[[yo:Gamal Abdel Nasser]]
[[yo:Gamal Abdel Nasser]]
[[zh:贾迈勒·阿卜杜-纳赛尔]]
[[zh:贾迈勒·阿卜杜纳赛尔]]

Redaktsioon: 30. august 2012, kell 12:16

Gamal Abdel Nasser

Gamal Abdel Nasser (araabia keeles جمال عبد الناصر; Gamāl ehk Jamāl ‘Abd an-Nāṣir; 15. jaanuar 191828. september 1970) oli Egiptuse poliitik ja sõjaväelane, riigi teine president aastatel 19561970.

Nasser sündis keskklassi perekonnas Egiptuses ja teenis juba üpris noorelt sõjaväes. 1952. aastal kuulus ta rahvuslike ohvitseride hulka, kes kukutasid kuningas Faruk I ja rajasid Egiptuse vabariigi.

1956. aastal sai temast Egiptuse president, kes alustas sotsialistlikke reforme: veel samal aastal, 26. juulil riigistas ta Suessi kanali, mis põhjustas Suessi kriisi, mille ajal Suurbritannia ja Prantsusmaa poolt toetatud Iisrael ründas 29. oktoobril Egiptust. Nasser võttis isiklikult üle sõjaväe ülemjuhatuse. Lõpuks lahenes kriis aga läbirääkimistega. 8. aprillil 1957 avati kanal taas ja Iisrael tõmbas oma väed Siinai poolsaarelt tagasi. Kanali natsionaliseerimisest saadud tulusid kasutati Assuani tammi rajamiseks.

Järgnevalt sõlmis Nasser tihedad suhted Nõukogude Liiduga ja kaldus veelgi enam sotsialismi suunas. Samuti püüdis ta saada araabiamaailma üldtunnustatud juhiks. Sel eesmärgil algatas ta 1967. aastal Araabia riikide sõja Iisraeli vastu, kuid Kuuepäevases sõjas said need hävitavalt lüüa. 1970. aastal suri Nasser ootamatult infarkti ja uueks presidendiks sai Anwar as-Sadat.

Nasser abiellus Tahia Kazemiga (sündinud 1920), silmapaistmatu Iraani päritolu ametniku tütrega. Neil oli viis last: pojad Halid, Abdel Hakim ja Abdel Hamid ning kaks tütart Hoda Abdel ja Mona. Vanem tütar Hoda sai politoloogiks ja on Kairo ülikooli politoloogiaprofessor. Tema abiga on kogutud, dokumenteeritud ja Aleksandria raamatukogus või internetis avaldatud palju haruldasi dokumente. Noorem tütar Mona oli abielus Egiptuse miljardäri Ashraf Marwaniga kuni viimase surmani 2007. aastal.

Kirjandus

  • President Nasseri kiri kapten Lippingule. Võitleja, märtst 1959, nr. 3, lk. 3.
Eelnev
Muḩammad Najīb
Egiptuse president
19561970
Järgnev
Anwār as-Sadāt

Mall:Link FA Mall:Link FA Mall:Link FA