Sirius Black: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Gerakibot (arutelu | kaastöö)
AsiilIram (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{ToimetaAeg|kuu=jaanuar|aasta=2007}}
{{ToimetaAeg|kuu=jaanuar|aasta=2007}}
'''Sirus Black''' on tegelane [[J. K. Rowling]]u romaanisarjast [[Harry Potter (romaanisari)|"Harry Potter"]].
'''Sirus Black''' on tegelane [[J. K. Rowling]]u romaanisarjast [[Harry Potter (romaanisari)|"Harry Potter"]].
Sirius kuulub puhtavereliste Blackide perekonda ning on nende kahest lapsest vanem. Tal on noorem vend [[Regulus Black]]. Tema perekond rõhutab väga puhtaverelisust ning sellest johtuvalt on kogu tema perekond kuulunud [[Slytherin]]i majja va. Sirius, kes sõõlatakse [[Gryffindor]]i majja. See on aga tema vanemate silmis väga halb. Siriust see aga ei häiri ning ta rõhutab igal sammul oma erinevust ülejäänud perest ning kuuluvust Grifindori majja.
Sirius kuulub puhtavereliste Blackide perekonda ning on nende kahest lapsest vanem. Tal on noorem vend [[Regulus Black|Regulus Arcturus Black]]. Tema perekond rõhutab väga puhtaverelisust ning sellest johtuvalt on kogu tema perekond kuulunud [[Slytherin]]i majja va. Sirius, kes sõõlatakse [[Gryffindor]]i majja. See on aga tema vanemate silmis väga halb. Siriust see aga ei häiri, ta rõhutab igal sammul oma erinevust ülejäänud perest ning kuuluvust [[Gryffindor]]i majja.


Siriuse parimateks sõpradeks juba kooliajast on Harry isa [[James Potter]], [[Remus Lupin]] ning [[Peter Pettigrew]]. Kui Remusest saab libahunt, siis sõbrad ei hülga teda, vaid leiavad mooduse olla oma sõbrale toeks ajal mil too on muundunud. Nii saavad Jamesist, Siriusest ning Peterist [[animaag]]id.
Siriuse parimateks sõpradeks juba kooliajast on Harry isa [[James Potter]], [[Remus Lupin]] ning [[Peter Pettigrew]]. James, Sirius ja Peter leiavad mooduse olla Remusele, kes on libahunt, toeks ajal, mil too on muundunud. Nii saavad Jamesist, Siriusest ning Peterist [[animaag]]id. Sirius suudab muutuda suureks mustaks koeraks ning seetõttu kutsuvad sõbrad teda Päntajalaks.


Kui Lord [[Voldemort]] üritab võimule tulla, siis leiab ta palju toetajaid oma ideele, et puhtaverelised on kõrgema staatusega kui teised inimesed.Ka Siriuse vanemad pooldavad tugevasti neid põhimõtteid. Siriuse noorem vend kogunisti nii väga, et temast saab Surmasööja. Sirius aga neid põhimõtteid ei poolda ning saanud 16 aastaseks lahkub ta kodust. Peavarju leiab ta oma sõbra Jamesi vanemate pool.
Kui Lord [[Voldemort]] üritab võimule tulla, leiab ta palju toetajaid puhtaverelisuse ideele, mille kohaselt tuleks võlukunstioskus puhtavereliste võlurite seas hoida ning seades sellega puhtaverelised võlurid teistest kõrgemale positsioonile. Ka Siriuse vanemad ja perekond pooldavad tugevasti neid põhimõtteid ning Siriuse nooremast vennast saab Surmasööja. Sirius aga neid põhimõtteid ei poolda ning saanud 16-aastaseks, lahkub ta kodust. Peavarju leiab ta oma sõbra Jamesi vanemate juures.


Kui [[Lily Potter|Lilyl]] ja Jamesil sünnib poeg Harry, siis soovivad Potterid, et Sirius saaks Harry ristiisaks ning sirius võtab pakkumise rõõmuga vastu.
Kui [[Lily Potter|Lilyl]] ja Jamesil sünnib poeg Harry, saab Siriusest tema ristiisa.


Kui Voldemort on tõusmas võimule kuid saanud teada, et on olemas ettekuulutus tema ja ühe lapse kohta, kes sünnib juulis ning, et sellel lapsel on võim ning vägi ta hävitada, siis otsustab Voldemort oma võimaliku vaenlase kõrvaldada. Kuigi ettekuulutuses pole räägitud täpselt, kes see laps on, oletab Voldemort, et tegemist võib olla Potterite lapsega ning otsustab teda rünnata. [[Albus Dumbledore|Dumbledore]] aga aimab, et midagi sellist võib juhtuda ning soovides Pottereid ning nende last kaitsta lepitakse kokku, et Pottereid hakkab kaitsma [[Fideliuse loits]]. Saladusevardja roll usaldatakse aga Pettigrawile, mitte Siriusele nagu alguses kokku lepiti.See on ka osa pettemanöövrist, et Potteried kaitsta. Samuti teavad kõik algset kokkulepet ning peavad seega Siriust saladusevardjaks. Pettigraw on aga teistele teadmata hakanud Voldemorti nuhiks. Seeläbi pääseb Voldemort Potteritlee ligi ning mõrvab Lily ning Jamesi. Kuid Lily on pannud oma lapsele peale iidse kaitseloitsu ning see annab Voldemortile tagasilöögi ning peaaegu hävitab ta. Loitsu tagasilöögil on aga peaegu plahvatuslik mõju ning kõik ümbritsev saab kannatada. Kui Sirius jõuab õnnetuspaigale taipab ta kohe, mis on toimunud ning et Pettigrew on neid reetnud. Nähes Siriust õnnetuspaigale saabumas, lõikab Pettigraw maha oma sõrme, muundab end hiireks (see on animaagina tema kuju) ning kaob. Seejärel saabuvad õnnetuspaigale teised võlurid, kuid selgitusi kuulamata võetakse Sirius vahi alla, teda süüdistatakse Potterite ja Pettigrew mõrvas ning ta paigutatakse võlurite vanglasse [[Azkaban]]i.
Võimule tõusva [[Voldemort]]ini jõuab info ettekuulutuse kohta, mille kohaselt sünnib juuli lõpus laps, kellel on võim ja vägi ta hävitada. Oma positsiooni kinnistamiseks otsustab [[Voldemort]] oma vaenlase varakult kõrvaldada. Kuigi ettekuulutuses pole räägitud täpselt, kes see laps on, oletab Voldemort, et tegemist on Potterite lapsega, ning otsustab ta tappa. [[Albus Dumbledore|Dumbledore]] aitab Potterite-peret kaitsta ning nii lepitakse kokku, et Pottereid hakkab kaitsma [[Fideliuse loits]]. Saladusevardja roll usaldatakse aga viimasel minutil [[Peter Pettigrew|Pettigrew]]'le, mitte Siriusele, nagu alguses kokku lepiti. See on osa pettemanöövrist, et Pottereid kaitsta. Kuna kõik teavad, et Potterite parim sõber on Sirius, loodavad Potterid ja Sirius, et Siriust peetakse seega ka nende saladusevardjaks. [[Peter Pettigrew|Pettigrew]] on aga teistele teadmata hakanud [[Voldemort]]i nuhiks ning pärast [[Fideliuse loits]]u lausumist pääseb [[Voldemort]] Potteritele ligi ning mõrvab Lily ja Jamesi. Kuid Lily on Harry elu säästa paludes pannud lapsele peale iidse kaitseloitsu, mis annab [[Voldemort]]ile tagasilöögi ning peaaegu hävitab ta. Loitsu tagasilöögil on aga peaegu plahvatuslik mõju ning kõik ümbritsev saab kannatada. Kui Sirius jõuab õnnetuspaigale, taipab ta kohe, mis on toimunud, ning et [[Peter Pettigrew|Pettigrew]] on neid reetnud.


Sirius otsib reeturiks osutunud [[Peter Pettigrew|Pettigrew]] üles, soovides Potterite surma eest kätte maksta. Rahvarohkel tänaval karjub [[Peter Pettigrew|Pettigrew]] aga Siriuse suunas süüdistusi, nimetades teda Potterite saladusevardjaks, Surmasööjaks ja Potterite surma eest vastutavaks. [[Peter Pettigrew|Pettigrew]] lõikab maha oma sõrme, laseb tänava loitsuga õhku, tappes 12 mugu (võlukunstioskuseta inimest), muundab end hiireks (see on animaagina tema kuju) ning kaob. Sirius võetakse vahi alla 12 mugu ja [[Peter Pettigrew|Pettigrew]] tapmise eest, mõistetakse süüdi ning ta paigutatakse võlurite vanglasse [[Azkaban]]i.
Pärast kahtteist vangis veedetud aastat õnnestub Siriusel sealt põgeneda.Tema esimeseks sooviks on ülesse otsida Peter Pettigraw ning talle Harry vanemate ning enese süütuna vangisaatmise eest kätte maksta. Esmalt õnnestub aga Siriusel kohtuda Remusega, kes on Sigatüüka Nõiduste ja Võlukunsti koolis mustade jõudude vastane õpetaja, ning temale selgitada toimunut. Samuti õnnestub neil koos välja selgitata, et Pettigrew ei olegi kadunud vaid ta on [[Ronald Weasley|Ron]]i lemmiku hiir Sibilikuna 12 aastat Weasleide perekonna juures redutanud. Kui Harry, Ron ning [[Hermione Granger|Hermione]] esimest korda Siriusega [[Huilgav Hurtsik|Huilgavas Hurtsikus]] kohtuvad on nad tema vastu vaenulikult meelestatud. Kuid sissetungi ajal ei juhmista Harry Siriust vaid neile salamisi järgnenud ja neid väidetavalt kaitsta püüdnud [[Severus Snape|Snape]]'i. Remuse tungivad nõudmisel vabastab Ron oma hiire kaitsvast haardest ning laseb Siriusel ja Remusel ta inimeseks tagasi muundada. Seal kuuleb Harry ka tõde oma vanemate hukkumise kohta ning selle kohta, et tegelik reetur , kelle tõttu Harry vanemad hukkusid, oli Pettigraw mitte Sirius.Kui tõde on selgunud saab Harry ja Siriuse suhe uue alguse


Pärast kahtteist vangis veedetud aastat õnnestub Siriusel põgeneda. Tema esimeseks sooviks on ülesse otsida [[Peter Pettigrew]], kes on viimased 12 aastat Weasley'de peres [[Ron Weasley|Ron]]'i lemmikhiire Siblikuna elanud, ning talle Harry vanemate ning enese süütuna vangisaatmise eest kätte maksta. Kui [[Harry Potter|Harry]], Ron ning [[Hermione Granger|Hermione]] esimest korda Siriusega [[Huilgav Hurtsik|Huilgavas Hurtsikus]] kohtuvad, on nad tema vastu vaenulikult meelestatud, sest nad ei tea [[Peter Pettigrew|Pettigrew]] kohta tõde. Kuid sissetungi ajal ei juhmista Harry Siriust, vaid ründab neile salamisi järgnenud ja neid väidetavalt kaitsta püüdnud [[Severus Snape|Snape]]'i. [[Remus Lupin|Remuse]] tungivad nõudmisel vabastab [[Ron Weasley|Ron]] oma hiire kaitsvast haardest ning laseb Siriusel ja [[Remus Lupin|Remusel]] ta inimeseks tagasi muundada. Seal kuuleb Harry ka tõde oma vanemate hukkumise kohta ning saab teada, et tegelik reetur, kelle tõttu Harry vanemad hukkusid, oli [[Peter Pettigrew|Pettigrew]]. [[Peter Pettigrew|Pettigrew]]'l õnnestub sel ööl aga põgeneda ning Sirius võetakse taas vahi alla. Tõde Siriuse süütuse kohta teavad vaid [[Harry Potter|Harry]], [[Ron Weasley|Ron]], [[Hermione Granger|Hermione]], [[Remus Lupin|Lupin]] ning [[Albus Dumbledore|Dumbledore]]. Harry ja Hermione päästavad samal ööl Siriuse dementorite kätte andmisest ning Sirius põgeneb hobugreifi Helliknokaga.
Siriusest saab Harryle hea ristiisa ning Harry on oma ristisase väga kiindunud.Kuid nende suhtlemine saab olema varjatud, kuna Sirius on endiselt võlumaailmas tagaotsitav isik.
Voldemorti tagasitulekul annab Sirius oma vanemate kodu Grimlaud Place 12 [[Fööniksi ordu]] käsutusse ning sellest saab ordu peakorter. Kuna aga Sirius on tagaotsitav, ega saa seega väljas eriti liikuda, saab temast sisuliselt vang tema oma majas. Sirius osaleb aktiivselt ordu töös kuid temast tekitab masendust asjaolu, et ta ei saa kuidgai ordu tööle kaasa aidata.


Siriusest saab Harryle hea ristiisa, kellesse Harry on väga kiindunud. Nende suhtlemine on varjutatud, sest Sirius on endiselt võlumaailmas tagaotsitav isik.
Peagi avastab Harry, et tal on võime näha Voldemotri mõtteid ja tunda tema tundeid teatud aja hetkel. Kui ka Voldemort sellest sidemest nende vahel teada saab kasutab ta seda ära ja meelitab Harry Võlukunstiministeeriumi, et Harry võtaks Saladuste osakonnast ettekuulutse, mille sisu pole Voldemort lõpuni kuulnud. Kuid kuna ettekuulutust saavad kätte võtta vaid need, kelle kohta see käib, vajabki Voldemort selleks Harryt. Voldemort saadab Harryle nägemuse nagu oleks Sirius tema käes vangis ja piinata.Teades Harry kiindumust Siriusse suudabki Voldemort Harry saladuste osakonda meelitada. Saanud ettekuulutuse kätte taipab Harry oma kaaslastega et see oli lõks kui kõikjale nende ümber ilmuvad surmasööjad. Nende vahel puhkeb võitlus. Peagi saabub võitluspaigale ka Fööniksi ordu ning nende hulgas ka Sirius. Kuid võitluses oma nõo andunud surmasööja [[Bellatrix Lestrange]]ga tabab viimane teda tapva needuse [[Avada Kedavra]]ga ning Sirius sureb.

[[Voldemort]]i tagasitulekul annab Sirius oma vanemate kodu Grimmauld Place 12 [[Fööniksi ordu]] käsutusse ning sellest saab ordu peakorter. Kuna Sirius on tagaotsitav ning pärast [[Peter Pettigrew|Pettigrew]] naasmist [[Voldemort]]i juurde ja [[Voldemort]]i tagasitulekut teavad Surmasööjad, et Sirius on animaag, kes oskab muutuda suureks mustaks koeraks, ei saa Sirius oma majast enam lahkuda. Sirius osaleb ordu töös, kuid temast tekitab masendust asjaolu, et ta ei saa aktiivselt ordu tööle kaasa aidata.

[[Voldemort]], kes avastab, et [[Harry Potter|Harry]] on tema mõtteid ja tundeid lugenud, kasutab Siriuse olemasolu ära ning saadab [[Harry Potter|Harryle]] nägemuse Siriusest, keda Võlukunstiministeeriumi Saladuste osakonnas piinatakse. [[Harry Potter|Harry]], kes ei tea, et [[Voldemort]] on talle valenägemuse saatnud, kiirustab koos sõpradega ministeeriumisse Siriust päästma, kuid ei leia Siriust ministeeriumist. Kohas, kus [[Harry Potter|Harry]] teada peaks olema Sirius, on hoopis ettekuulutus, mille peale on [[Harry Potter|Harry]] nimi kirjutatud. [[Voldemort]] meelitas [[Harry Potter|Harry]] valenägemusega ministeeriumisse, et too ettekuulutuse võtaks, sest ettekuulutusi saavad võtta vaid need, kelle kohta need käivad. Surmasööjad ootavad [[Harry Potter|Harryt]] Saladuste osakonnas, et talt ettekuulutus võtta. Nende vahel puhkeb võitlus. Peagi saabub võitluspaigale ka [[Fööniksi ordu]] ning nende hulgas ka Sirius. Kuid võitluses oma nõo ja andunud surmasööja [[Bellatrix Lestrange]]ga tabab viimane teda needusega, Sirius kukub Saladuste osakonnas asuvast looritatud võlvist läbi ning sureb.





Redaktsioon: 18. august 2012, kell 20:05

Sirus Black on tegelane J. K. Rowlingu romaanisarjast "Harry Potter". Sirius kuulub puhtavereliste Blackide perekonda ning on nende kahest lapsest vanem. Tal on noorem vend Regulus Arcturus Black. Tema perekond rõhutab väga puhtaverelisust ning sellest johtuvalt on kogu tema perekond kuulunud Slytherini majja va. Sirius, kes sõõlatakse Gryffindori majja. See on aga tema vanemate silmis väga halb. Siriust see aga ei häiri, ta rõhutab igal sammul oma erinevust ülejäänud perest ning kuuluvust Gryffindori majja.

Siriuse parimateks sõpradeks juba kooliajast on Harry isa James Potter, Remus Lupin ning Peter Pettigrew. James, Sirius ja Peter leiavad mooduse olla Remusele, kes on libahunt, toeks ajal, mil too on muundunud. Nii saavad Jamesist, Siriusest ning Peterist animaagid. Sirius suudab muutuda suureks mustaks koeraks ning seetõttu kutsuvad sõbrad teda Päntajalaks.

Kui Lord Voldemort üritab võimule tulla, leiab ta palju toetajaid puhtaverelisuse ideele, mille kohaselt tuleks võlukunstioskus puhtavereliste võlurite seas hoida ning seades sellega puhtaverelised võlurid teistest kõrgemale positsioonile. Ka Siriuse vanemad ja perekond pooldavad tugevasti neid põhimõtteid ning Siriuse nooremast vennast saab Surmasööja. Sirius aga neid põhimõtteid ei poolda ning saanud 16-aastaseks, lahkub ta kodust. Peavarju leiab ta oma sõbra Jamesi vanemate juures.

Kui Lilyl ja Jamesil sünnib poeg Harry, saab Siriusest tema ristiisa.

Võimule tõusva Voldemortini jõuab info ettekuulutuse kohta, mille kohaselt sünnib juuli lõpus laps, kellel on võim ja vägi ta hävitada. Oma positsiooni kinnistamiseks otsustab Voldemort oma vaenlase varakult kõrvaldada. Kuigi ettekuulutuses pole räägitud täpselt, kes see laps on, oletab Voldemort, et tegemist on Potterite lapsega, ning otsustab ta tappa. Dumbledore aitab Potterite-peret kaitsta ning nii lepitakse kokku, et Pottereid hakkab kaitsma Fideliuse loits. Saladusevardja roll usaldatakse aga viimasel minutil Pettigrew'le, mitte Siriusele, nagu alguses kokku lepiti. See on osa pettemanöövrist, et Pottereid kaitsta. Kuna kõik teavad, et Potterite parim sõber on Sirius, loodavad Potterid ja Sirius, et Siriust peetakse seega ka nende saladusevardjaks. Pettigrew on aga teistele teadmata hakanud Voldemorti nuhiks ning pärast Fideliuse loitsu lausumist pääseb Voldemort Potteritele ligi ning mõrvab Lily ja Jamesi. Kuid Lily on Harry elu säästa paludes pannud lapsele peale iidse kaitseloitsu, mis annab Voldemortile tagasilöögi ning peaaegu hävitab ta. Loitsu tagasilöögil on aga peaegu plahvatuslik mõju ning kõik ümbritsev saab kannatada. Kui Sirius jõuab õnnetuspaigale, taipab ta kohe, mis on toimunud, ning et Pettigrew on neid reetnud.

Sirius otsib reeturiks osutunud Pettigrew üles, soovides Potterite surma eest kätte maksta. Rahvarohkel tänaval karjub Pettigrew aga Siriuse suunas süüdistusi, nimetades teda Potterite saladusevardjaks, Surmasööjaks ja Potterite surma eest vastutavaks. Pettigrew lõikab maha oma sõrme, laseb tänava loitsuga õhku, tappes 12 mugu (võlukunstioskuseta inimest), muundab end hiireks (see on animaagina tema kuju) ning kaob. Sirius võetakse vahi alla 12 mugu ja Pettigrew tapmise eest, mõistetakse süüdi ning ta paigutatakse võlurite vanglasse Azkabani.

Pärast kahtteist vangis veedetud aastat õnnestub Siriusel põgeneda. Tema esimeseks sooviks on ülesse otsida Peter Pettigrew, kes on viimased 12 aastat Weasley'de peres Ron'i lemmikhiire Siblikuna elanud, ning talle Harry vanemate ning enese süütuna vangisaatmise eest kätte maksta. Kui Harry, Ron ning Hermione esimest korda Siriusega Huilgavas Hurtsikus kohtuvad, on nad tema vastu vaenulikult meelestatud, sest nad ei tea Pettigrew kohta tõde. Kuid sissetungi ajal ei juhmista Harry Siriust, vaid ründab neile salamisi järgnenud ja neid väidetavalt kaitsta püüdnud Snape'i. Remuse tungivad nõudmisel vabastab Ron oma hiire kaitsvast haardest ning laseb Siriusel ja Remusel ta inimeseks tagasi muundada. Seal kuuleb Harry ka tõde oma vanemate hukkumise kohta ning saab teada, et tegelik reetur, kelle tõttu Harry vanemad hukkusid, oli Pettigrew. Pettigrew'l õnnestub sel ööl aga põgeneda ning Sirius võetakse taas vahi alla. Tõde Siriuse süütuse kohta teavad vaid Harry, Ron, Hermione, Lupin ning Dumbledore. Harry ja Hermione päästavad samal ööl Siriuse dementorite kätte andmisest ning Sirius põgeneb hobugreifi Helliknokaga.

Siriusest saab Harryle hea ristiisa, kellesse Harry on väga kiindunud. Nende suhtlemine on varjutatud, sest Sirius on endiselt võlumaailmas tagaotsitav isik.

Voldemorti tagasitulekul annab Sirius oma vanemate kodu Grimmauld Place 12 Fööniksi ordu käsutusse ning sellest saab ordu peakorter. Kuna Sirius on tagaotsitav ning pärast Pettigrew naasmist Voldemorti juurde ja Voldemorti tagasitulekut teavad Surmasööjad, et Sirius on animaag, kes oskab muutuda suureks mustaks koeraks, ei saa Sirius oma majast enam lahkuda. Sirius osaleb ordu töös, kuid temast tekitab masendust asjaolu, et ta ei saa aktiivselt ordu tööle kaasa aidata.

Voldemort, kes avastab, et Harry on tema mõtteid ja tundeid lugenud, kasutab Siriuse olemasolu ära ning saadab Harryle nägemuse Siriusest, keda Võlukunstiministeeriumi Saladuste osakonnas piinatakse. Harry, kes ei tea, et Voldemort on talle valenägemuse saatnud, kiirustab koos sõpradega ministeeriumisse Siriust päästma, kuid ei leia Siriust ministeeriumist. Kohas, kus Harry teada peaks olema Sirius, on hoopis ettekuulutus, mille peale on Harry nimi kirjutatud. Voldemort meelitas Harry valenägemusega ministeeriumisse, et too ettekuulutuse võtaks, sest ettekuulutusi saavad võtta vaid need, kelle kohta need käivad. Surmasööjad ootavad Harryt Saladuste osakonnas, et talt ettekuulutus võtta. Nende vahel puhkeb võitlus. Peagi saabub võitluspaigale ka Fööniksi ordu ning nende hulgas ka Sirius. Kuid võitluses oma nõo ja andunud surmasööja Bellatrix Lestrangega tabab viimane teda needusega, Sirius kukub Saladuste osakonnas asuvast looritatud võlvist läbi ning sureb.