Iokaste: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
MystBot (arutelu | kaastöö)
RedBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2) (Robot: lisatud hr:Jokasta
38. rida: 38. rida:
[[fr:Jocaste]]
[[fr:Jocaste]]
[[ko:이오카스테]]
[[ko:이오카스테]]
[[hr:Jokasta]]
[[it:Giocasta (mitologia)]]
[[it:Giocasta (mitologia)]]
[[lt:Jokastė]]
[[lt:Jokastė]]

Redaktsioon: 6. august 2012, kell 14:17

See artikkel räägib vanakreeka mütoloogia tegelasest; planeet Jupiteri kaaslase kohta vaata artiklit Iokaste (kuu)


Iokaste (vanakreeka keeles Ἰοκάστη, ladinapäraselt Iocasta või Jocasta) oli vanakreeka mütoloogias Teeba kuninganna, Oidipuse ema ja naine.

Iokaste oli Teeba üliku Menoikeus vanema tütar ja Kreoni õde. Pärast eelmiste Teeba valitsejate Zethose ja Amphioni õnnetut surma valiti uueks kuningaks Laios, kes oli aastase poisina juba korra kuningas olnud, ent siis kukutatud. Laios valis endale abikaasaks Iokaste.

Vanuselt olid nad väga erinevad. Tõenäoliselt oli Laios üle 50 ja Iokaste alla 20 aasta vana.

Oraakel oli hoiatanud Laiost laste saamise eest. Laios muutus sellepärast väga murelikuks, kui Iokaste rasestus, ja läks Teiresiaselt nõu küsima. Ennustaja vastas, et sünnib poeg, kellele on määratud tappa oma isa ja abielluda emaga. Kui laps sündis, sidus Laios tal jalad kokku ja viis mägedesse, lootes, et laps nii peatselt sureb.

Poisi leidsid karjased, kes viisid ta Korintosesse. Sealne kuningas Polybos ja tema naine Periboia kasvatasid poisi üles ja andsid talle nimeks Oidipus. Kui poiss oli täiskasvanuks saanud, ennustati tallegi, et ta tapab oma isa ja abiellub emaga. Oidipus, kes uskus, et tema tõelised vanemad on Polybos ja Periboia, lahkus seepeale Korintosest ja suundus Teebasse. Teel kohtus ta kaarikus sõitva Laiosega, kes nõudis, et Oidipus annaks talle teed. Nad läksid tülli ja Oidipus tappis Laiose. Kumbki ei teadnud siis, et nad on sugulased.

Oidipus kohtus enne Teebasse jõudmist ka Sfinksiga, kes linna lähedal teekäijaid jahtis ja tappis, ning surmas ta. Oidipus valiti tänutäheks uueks kuningaks, sest Laiosel sugulasi ei olnud. Ta abiellus vana kuninga lese Iokastega. Nad said neli last: pojad Polyneikese ja Eteoklese ning tütred Antigone ja Ismene.

Hiljem, kui tuli välja, et Oidipus on tapnud oma isa ja abiellunud oma emaga poos Iokaste ennast üles ning Oidipus torkas end sõlenõelaga pimedaks. Euripidese "Foiniiklannades" on Iokaste elus seni, kuni näeb oma poegi sõjas teineteist tapmas, ja viskub siis mõõga otsa. Oidipus jäi kuningaks, kuid pimedana ei saanud ega tahtnudki ta valitseda. Regendiks sai Iokaste vend Kreon.

Iokaste järgi on nimetatud planeet Jupiteri kaaslane Iokaste.

Vaata ka:

Olukorda, kus poeg armastab oma ema, nimetatakse Oidipuse kompleksiks.