Bashshār al-Asad: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2+) (Robot: lisatud hr:Bašar al-Assad
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.3) (Robot: lisatud sk:Bašár al-Asad
80. rida: 80. rida:
[[scn:Bashar al-Assad]]
[[scn:Bashar al-Assad]]
[[simple:Bashar al-Assad]]
[[simple:Bashar al-Assad]]
[[sk:Bašár al-Asad]]
[[sl:Bašar al Asad]]
[[sl:Bašar al Asad]]
[[ckb:بەشار ئەسەد]]
[[ckb:بەشار ئەسەد]]

Redaktsioon: 3. august 2012, kell 03:19

Bashshār al-Asad (2003)

Bashār al-Asad (araabia keeles بشار الأسد; sündinud 11. septembril 1965) on alates 2000 Süüria president, eelmise presidendi Ḩāfiz̧ al-Asadi poeg.

Ta kuulub alaviitide usurühmitusse.

Asad õppis Damaskuse Ülikoolis silmaarstiks ja suundus 1992 Londonisse õpinguid jätkama. 1994 hukkus tema vanem vend Bassel, kellest pidanuks saama isa võimu pärija, autoõnnetuses.

Sellest ajast kuni oma isa surmani valmistati Bashār al-Asadit ette Süüria presidendiks saama. Ettevalmistus koosnes kolmest osast. Esiteks organiseeriti talle toetus sõjaväes ja riigi julgeolekus. Bashār al-Asad naasis juba 1994 Süüriasse ja asus õppima sõjaväeakadeemias. 1999 teenis ta välja koloneli auastme. Vanad sõjaväejuhid saadeti erru ja asendati uute alaviitidest sõjaväelastega, kes olid Bashār al-Asadile lojaalsed. Teiseks tutvustati teda rahvale. Selleks anti talle suured volitused ja määrati ta oma isa poliitiliseks nõunikuks. Ta juhtis kodanike kaebuste ja apellatsioonide bürood ning vedas üleriigilist kampaaniat korruptsiooni vastu. Selle kampaania käigus kõrvaldati ühtlasi tema võimalikud oponendid. Kolmandaks tutvus ta riigi juhtimise mehhanismidega.

2000. aastal suri tema isa ning Bashārist sai president ja Ba'athi partei juht. 2007 valiti ta presidendiks tagasi. Kummalgi juhul vastaskandidaate ei olnud. Ametlikel andmetel sai ta nendel presidendivalimistel vastavalt 97,2% ja 97,6% valijate toetuse. Kuna Süüria põhiseadus nägi ette, et president peab olema vähemalt 40 aastat vana, aga al-Asad oli kõigest 34-aastane, muutis Süüria parlament kiiresti põhiseadust ja kehtestas presidendi minimaalseks vanuseks 34 aastat.

2011. aasta märtsi keskel puhkesid Süürias Asadi režiimi vastased protestid, millele Asad vastas jõu kasutamisega. ÜRO inimõiguste voliniku hinnangul on Süüria võimud toime pannud inimsusevastaseid kuritegusid. Septembri keskpaigaks oli tema hinnangul ülestõusu mahasurumise käigus hukkunud vähemalt 2600 inimest.[1] Lääneriikide juhid kutsusid Asadi võimust loobuma. USA külmutas Süüria varad, keelas Süüria nafta impordi ja keelas oma kodanikel Süüria valitsusega äri ajamise.[2]

Bashshār al-Asad on 190 cm pikk. Ta valdab inglise keelt ja vestlustasemel prantsuse keelt.

2000. aasta detsembris abiellus ta süüria päritolu Suurbritannia kodaniku Asma al-Asadiga. Seni on abielust sündinud kolm last.

Viited

Eelnev
Ḩāfiz̧ al-Asad
Süüria president
alates 2000. aastast
Järgnev