Homofoobia: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Chobot (arutelu | kaastöö)
P r2.6.5) (Robot: muudetud ko:동성애 혐오증
52. rida: 52. rida:
[[ga:Hómafóibe]]
[[ga:Hómafóibe]]
[[gl:Homofobia]]
[[gl:Homofobia]]
[[ko:호모포비아]]
[[ko:동성애 혐오증]]
[[hy:Հոմոֆոբիա]]
[[hy:Հոմոֆոբիա]]
[[hr:Homofobija]]
[[hr:Homofobija]]

Redaktsioon: 23. juuli 2012, kell 15:44

"God hates fags" ('Jumal vihkab pedesid')

Homofoobia on kartus või vaenulikkus homoseksuaalide ja homoseksuaalsuse suhtes[1].

Psühhiaater George Weinberg tutvustas väljendit "homofoobia" esmakordselt 1972. aastal artiklis "Ühiskond ja terve homoseksuaal". Weinberg leidis, et kui inimesel homoseksuaalsete inimeste läheduses tekivad tugevad negatiivsed reaktsioonid, siis seda võib kirjeldada kui foobiat: "See hirm homoseksuaalsete vastu on nagu hirm nakatuda, hirm, et see vähendab nende asjade tähtsust, mis on talle olulised – kodu ja perekond. See on religioosne hirm, mis võib viia raskele brutaalsele käitumisele, nagu seda hirm tihtipeale teeb."

Homofoobia stigmad võiks jaotada tinglikult kolmeks:

  1. Seksuaalne stigma – ühised teadmised sellest, et ühiskond reageerib negatiivselt igale mitteheteroseksuaalsele käitumisele, identiteeti, suhtesse või kogukonda;
  2. Heteroseksism – kultuuriline ideoloogia, mis kinnistab seksuaalset stigmat;
  3. Seksuaalne eelarvamus – negatiivsed isiklikud arvamused, mis seonduvad seksuaalse orientatsiooniga.

Homofoobia Eestis

2000. aastal leidis 72% küsitletud heteroseksuaalsest tallinlastest, et homoseksuaalsus on individuaalne iseärasus, mida tuleb aktsepteerida. Kõrgelt homofoobseid inimesi oli kõigest 13,7%, kusjuures kõige homofoobsemaks osutusid eakad mehed. Siiski pidas 2001. aastal küsitletud homoseksuaalidest homofoobiat Eestis suuremal või vähemal probleemiks koguni 91,7% vastanutest ning 73,5% leidis, et ühiskonnas valitsevaid hoiakuid on vaja muuta. Homofoobilise käitumise traditsioonilised esindajad on rahvuslased, neonatsid ning kristlikud organisatsioonid.[viide?]

2006. aasta homoparaadil Gay Pride ründasid paraadilt osa võtjaid neo-natsid, loopides neid munade ning kividega. Rünnaku tulemusena vajasid mitmed inimesed meditsiinilist abi.

2007. aasta homoparaadil viibisid samuti kohal neonatsid ning ka toimus ka Eesti Kristlike Demokraatide vastudemonstratsioon, kuid mõlemad üritused tõmbasid kohale tunduvalt vähem inimesi kui paraad ise. Vägivaldseid konflikte ei olnud.

Vaata ka

Viited

Kirjandus

  • Gregory M. Herek “Beyond “Homophobia”: Thinking About Sexual Prejudice and Stigma in the Twenty-First Century”. 2004. “Sexuality Research & Social Policy.”

Välislingid