Kuu keskmine õhutemperatuur: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Fiu-Vro (arutelu | kaastöö)
Fiu-Vro (arutelu | kaastöö)
46. rida: 46. rida:
== Vaata ka ==
== Vaata ka ==
*[[Aasta keskmine õhutemperatuur]]
*[[Aasta keskmine õhutemperatuur]]

== Viited ==
{{viited}}


==Viited==
==Viited==

Redaktsioon: 3. juuli 2012, kell 14:14

Kuu keskmine õhutemperatuur on kliimanäitaja, mis arvestatakse mingis kohas tehtud vaatluste alusel. Selleks arvestatakse antud kuu jooksul mõõdetud õhutemperatuuride alusel iga päeva ööpäeva keskmisi õhutemperatuure, need liidetakse ning jagatakse päevade arvuga. Kuna üks aasta võib olla soojem või külmem mitmeaastase keskmisega võrreldes, siis tegelikult kasutatakse klimatoloogias kuu mitmeaastane keskmine õhutemperatuur, mis arvestatakse selles kohas tehtud mitmeaastaste vaatluste alusel. Kogu vaatluseperioodi (mis peab olema vähemalt 30-aastane) andmed liidetakse ning jagatakse aastate arvuga.

Kõige olulisemad kliimanäitajad, mis iseloomustavad kohta kliimat, on jaanuari ja juuli keskmine õhutemperatuur. Mõnedes kohtades (põhjapoolkera mere ääres) on aga kõige külmem ja soojem kuud jaanuari ja juuli asemel vastavalt veebruar ja august, siis kasutatakse nende kohtade kliima iseloomustamisel veebruari ja augusti keskmised õhutemperatuurid.

Eestis oli kõige soojem kuu juuli 2010. aastal, kui kuu keskmine õhutemperatuur Narva-Jõesuus oli +23,4ºC. Kõige külmem kuu oli jaanuar 1987. aastal, kui Narvas oli kuu keskmine õhutemperatuur -18,0ºC.[1]

Tabel

Tabelis on toodud jaanuari keskmine õhutemperatuur aastatel 1981–2010 maailma eri paikades.[2]

Linn Helsingi Tallinn Moskva Berliin London Kiiev Rooma Toronto Vladivostok New York Tōkyō Kairo Sydney Buenos Aires
Õhutemperatuur, °C 0,4 1,3 –1,2 4,9 7,7 1,9 12,7 3,7 –0,9 8,7 13,3 19,4 19,9 20,4

Vaata ka

Viited