Keemiline energia: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
vt ka rub
kopipeist maha ja nigel def asemele
1. rida: 1. rida:
{{ToimetaAeg|kuu=juuni|aasta=2012}}
{{kopipeist}}


http://roheline.energia.ee/energia_vormid.htm


'''Keemiline energia''' on energia, mis on talletatud aine(te) keemilisse struktuuri, ja mis võib vabaneda ainete ühinemise- või lagunemisprotsessis sõltuvalt keemilise protsessi tasakaalutingimustest. Lihtsaim näide on süsinikku sisaldavate ainete keemiline reaktsioon õhuhapnikuga, milles süsinik ühinedes hapnikuga moodustab reaktsiooni tulemusena [[süsihappegaas]]i. See on põlemine. Selles reaktsioonis eraldub teatud hulk energiat soojusena. Öeldakse, et süsinikus sisalduv keemiline energia muutub soojusenergiaks. Protsess kulgeb enamasti intensiivselt, leegina. Samuti toimub vesiniku ühinemine hapnikuga, kus uue ainena tekib [[vesi]], õigemini veeaur, ja eraldub soojusenergia. Reeglina toimuvad kõik põlemisprotsessid meid ümbritseva keskkonna temperatuurist märksa kõrgematel temperatuuridel. Põlemisprotsessi käivitamiseks (alustamiseks) on vaja tõsta nende ainete temperatuuri süttimistemperatuurini - protsessi alustamiseks peab toimuma aine süütamine.
'''Keemiline energia''' on energia, mis on talletatud aine(te) keemilisse struktuuri, ja mis võib vabaneda ainete ühinemise- või lagunemisprotsessis sõltuvalt keemilise protsessi tasakaalutingimustest<ref name="õppematerjal"/>.


==Vaata ka==
==Vaata ka==
*[[Reduktiivjõud]]
*[[Reduktiivjõud]]

== Viited ==
{{Viited|allikad=
<ref name="õppematerjal">http://www.rak.edu.ee/opiobjektid/energia/keemiline_energia.html (vaadatud 30.06.2012)</ref>}}

==Välislingid==
*[http://www.rak.edu.ee/opiobjektid/energia/keemiline_energia.html Õppematerjal keemilise energia kohta] (vaadatud 30.06.2012)

Redaktsioon: 30. juuni 2012, kell 23:42


Keemiline energia on energia, mis on talletatud aine(te) keemilisse struktuuri, ja mis võib vabaneda ainete ühinemise- või lagunemisprotsessis sõltuvalt keemilise protsessi tasakaalutingimustest[1].

Vaata ka

Viited

Välislingid