George Harrison: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Xqbot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.3) (Robot: lisatud mn:Жорж Харрисон
Ahsoous (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
2. rida: 2. rida:
'''George Harrison''' ([[25. veebruar]] [[1943]] [[Liverpool]] – [[29. november]] [[2001]] [[Los Angeles]], [[Ameerika Ühendriigid]]) oli [[Suurbritannia|briti]] muusik, laulja ja filmiprodutsent, kes on tuntud eelkõige ansambli [[The Beatles]] kitarristina.
'''George Harrison''' ([[25. veebruar]] [[1943]] [[Liverpool]] – [[29. november]] [[2001]] [[Los Angeles]], [[Ameerika Ühendriigid]]) oli [[Suurbritannia|briti]] muusik, laulja ja filmiprodutsent, kes on tuntud eelkõige ansambli [[The Beatles]] kitarristina.


Biitlite loomingus on mitmeid tema kirjutatud laule, nagu "Something" (mida [[Frank Sinatra]] on nimetanud maailma parimaks armastuslauluks), "Here Comes the Sun", "Taxman", "While My Guitar Gently Weeps", "Old Brown Shoe" jpt. Siiski jäi ta enamasti ansambli põhiliste laulukirjutajate [[John Lennon]]i ja [[Paul McCartney]] varju. Üheks The Beatlesi laialimineku põhjuseks peetaksegi seda, et Lennon ja McCartney ei andnud Harrisonile piisavalt loomingulist sõnaõigust.
Biitlite loomingus on mitmeid tema kirjutatud laule, nagu "[[Something]]" (mida [[Frank Sinatra]] on nimetanud maailma parimaks armastuslauluks), "[[Here Comes the Sun]]", "[[Taxman]]", "[[While My Guitar Gently Weeps]]", "[[Old Brown Shoe]]" jpt. Siiski jäi ta enamasti ansambli põhiliste laulukirjutajate [[John Lennon]]i ja [[Paul McCartney]] varju. Üheks The Beatlesi laialimineku põhjuseks peetaksegi seda, et Lennon ja McCartney ei andnud Harrisonile piisavalt loomingulist sõnaõigust.


Kuna The Beatles ei lindistanud paljusid Harrisoni kirjutatud lugusid, oli tal The Beatlesi laialimineku ajaks varutud suur hulk laule, mis ilmusid [[1970]]. aastal sooloalbumil "[[All Things Must Pass]]", millest sai ''rock''-muusika esimene kolmikalbum. Albumilt pärines ka ülemaailmne hitt "My Sweet Lord", mis oli esimene #1 singel eks-biitlitelt. Laul oli uuesti esikohal uusväljalaskena [[2002]]. aastal pärast Harrisoni surma, seega 31 aastat pärast esimeset väljalaset.
Kuna The Beatles ei lindistanud paljusid Harrisoni kirjutatud lugusid, oli tal The Beatlesi laialimineku ajaks varutud suur hulk laule, mis ilmusid [[1970]]. aastal sooloalbumil "[[All Things Must Pass]]", millest sai ''rock''-muusika esimene kolmikalbum. Albumilt pärines ka ülemaailmne hitt "[[My Sweet Lord]]", mis oli esimene #1 singel eks-biitlitelt. Laul oli uuesti esikohal uusväljalaskena [[2002]]. aastal pärast Harrisoni surma, seega 31 aastat pärast esimeset väljalaset.


[[1971]]. aastal korraldas ta koos sõpradega ([[Bob Dylan]], [[Eric Clapton]], [[Ravi Shankar]] jpt) maailma esimese heategevuskontserdi [[Bangladesh]]i näljahädaliste toetuseks. Singel "Bangla-Desh" jõudis edetabelites 10 parima sekka mõlemal pool Atlandi ookeani.
[[1971]]. aastal korraldas ta koos sõpradega ([[Bob Dylan]], [[Eric Clapton]], [[Ravi Shankar]] jpt) maailma esimese heategevuskontserdi [[Bangladesh]]i näljahädaliste toetuseks. Singel "[[Bangla-Desh]]" jõudis edetabelites 10 parima sekka mõlemal pool Atlandi ookeani.


Harrisoni tuntumad hitid olid veel "Give Me Love (Give Me Peace on Earth)", "Ding Dong, Ding Dong", "You", "All Those Years Ago", "Got My Mind Set on You", "When We Was Fab", "Cloud 9" ja postuumne singel "Any Road".
Harrisoni tuntumad hitid olid veel "[[Give Me Love (Give Me Peace on Earth)]]", "[[Ding Dong, Ding Dong]]", "[[You]]", "[[All Those Years Ago]]", "[[Got My Mind Set on You]]", "[[When We Was Fab]]", "[[Cloud 9]]" ja postuumne singel "[[Any Road]]".


[[1979]]. aastal lõi ta filmiprodutseerimisfirma [[Handmade Films]], mille kuulsaimaid töid on [[Monty Python]]i "Life of Brian".
[[1979]]. aastal lõi ta filmiprodutseerimisfirma [[Handmade Films]], mille kuulsaimaid töid on [[Monty Python]]i "[[Life of Brian]]".


[[1980. aastad|1980. aastate]] lõpus liitus ta koos [[Bob Dylan]]i, [[Roy Orbison]]i, [[Jeff Lynne]]'i ja [[Tom Petty]]ga grupiks [[Traveling Wilburys]]. Projekt sai alguse "kogemata", kui Harrison, Orbison ja Lynne hakkasid Dylani stuudios lindistama B-poolt singlile "When We Was Fab". Tom Petty liitus projektiga juhuslikult, kuna Harrison oli oma kitarri Petty majja jätnud. Koostööna lindistati laul "Handle with Care". Harrisoni plaadifirma aga otsustas, et laul on B-poole jaoks liiga hea ja sellest vastuvõtust innustatuna lindistati pseudonüümide all album, "Traveling Wilburys Vol. 1". Roy Orbisoni surmaga kaotas aga projekt palju ja pärast veel üht albumit mindi laiali.
[[1980. aastad|1980. aastate]] lõpus liitus ta koos [[Bob Dylan]]i, [[Roy Orbison]]i, [[Jeff Lynne]]'i ja [[Tom Petty]]ga grupiks [[Traveling Wilburys]]. Projekt sai alguse "kogemata", kui Harrison, Orbison ja Lynne hakkasid Dylani stuudios lindistama B-poolt singlile "[[When We Was Fab]]". Tom Petty liitus projektiga juhuslikult, kuna Harrison oli oma kitarri Petty majja jätnud. Koostööna lindistati laul "[[Handle with Care]]". Harrisoni plaadifirma aga otsustas, et laul on B-poole jaoks liiga hea ja sellest vastuvõtust innustatuna lindistati pseudonüümide all album, "Traveling Wilburys Vol. 1". Roy Orbisoni surmaga kaotas aga projekt palju ja pärast veel üht albumit mindi laiali.


Üheksakümnendad veetis Harrison kõrivähiga võideldes. Saanud sellest võitu, ründas teda ja tema teist naist [[Olivia Harrison|Oliviat]] nende kodus [[1999]]. aastal hull noakangelane ja Harrison sai kopsu mitu noahoopi. Selle tagajärjel tabas teda kopsuvähk. Saanud sellest peaaegu võitu, suri ta ajuvähi tagajärjel [[2001]]. aasta [[29. november|29. novembril]]. Tema tuhk puistati [[Ganges]]esse.
Üheksakümnendad veetis Harrison kõrivähiga võideldes. Saanud sellest võitu, ründas teda ja tema teist naist [[Olivia Harrison|Oliviat]] nende kodus [[1999]]. aastal hull noakangelane ja Harrison sai kopsu mitu noahoopi. Selle tagajärjel tabas teda kopsuvähk. Saanud sellest peaaegu võitu, suri ta ajuvähi tagajärjel [[2001]]. aasta [[29. november|29. novembril]]. Tema tuhk puistati [[Ganges]]esse.
19. rida: 19. rida:


===Stuudioalbumid===
===Stuudioalbumid===
*"Wonderwall Music" (1968)
*"[[Wonderwall Music]]" (1968)
*"Electronic Sound" (1969)
*"[[Electronic Sound]]" (1969)
*"[[All Things Must Pass]]" (1970)
*"[[All Things Must Pass]]" (1970)
*"Living in the Material World" (1973)
*"[[Living in the Material World]]" (1973)
*"Dark Horse" (1974)
*"[[Dark Horse]]" (1974)
*"Extra Texture (Read All About It)" (1975)
*"[[Extra Texture (Read All About It)]]" (1975)
*"Thirty Three & 1/3" (1976)
*"[[Thirty Three & 1/3]]" (1976)
*"George Harrison" (1979)
*"[[George Harrison (album)|George Harrison]]" (1979)
*"Somewhere in England" (1981)
*"[[Somewhere in England]]" (1981)
*"Gone Troppo" (1982)
*"[[Gone Troppo]]" (1982)
*"Cloud Nine" (1987)
*"[[Cloud Nine]]" (1987)
*"Brainwashed" (2002)
*"[[Brainwashed]]" (2002)


===Kontsertalbumid===
===Kontsertalbumid===

Redaktsioon: 28. juuni 2012, kell 13:32

George Harrison 1974. aastal

George Harrison (25. veebruar 1943 Liverpool29. november 2001 Los Angeles, Ameerika Ühendriigid) oli briti muusik, laulja ja filmiprodutsent, kes on tuntud eelkõige ansambli The Beatles kitarristina.

Biitlite loomingus on mitmeid tema kirjutatud laule, nagu "Something" (mida Frank Sinatra on nimetanud maailma parimaks armastuslauluks), "Here Comes the Sun", "Taxman", "While My Guitar Gently Weeps", "Old Brown Shoe" jpt. Siiski jäi ta enamasti ansambli põhiliste laulukirjutajate John Lennoni ja Paul McCartney varju. Üheks The Beatlesi laialimineku põhjuseks peetaksegi seda, et Lennon ja McCartney ei andnud Harrisonile piisavalt loomingulist sõnaõigust.

Kuna The Beatles ei lindistanud paljusid Harrisoni kirjutatud lugusid, oli tal The Beatlesi laialimineku ajaks varutud suur hulk laule, mis ilmusid 1970. aastal sooloalbumil "All Things Must Pass", millest sai rock-muusika esimene kolmikalbum. Albumilt pärines ka ülemaailmne hitt "My Sweet Lord", mis oli esimene #1 singel eks-biitlitelt. Laul oli uuesti esikohal uusväljalaskena 2002. aastal pärast Harrisoni surma, seega 31 aastat pärast esimeset väljalaset.

1971. aastal korraldas ta koos sõpradega (Bob Dylan, Eric Clapton, Ravi Shankar jpt) maailma esimese heategevuskontserdi Bangladeshi näljahädaliste toetuseks. Singel "Bangla-Desh" jõudis edetabelites 10 parima sekka mõlemal pool Atlandi ookeani.

Harrisoni tuntumad hitid olid veel "Give Me Love (Give Me Peace on Earth)", "Ding Dong, Ding Dong", "You", "All Those Years Ago", "Got My Mind Set on You", "When We Was Fab", "Cloud 9" ja postuumne singel "Any Road".

1979. aastal lõi ta filmiprodutseerimisfirma Handmade Films, mille kuulsaimaid töid on Monty Pythoni "Life of Brian".

1980. aastate lõpus liitus ta koos Bob Dylani, Roy Orbisoni, Jeff Lynne'i ja Tom Pettyga grupiks Traveling Wilburys. Projekt sai alguse "kogemata", kui Harrison, Orbison ja Lynne hakkasid Dylani stuudios lindistama B-poolt singlile "When We Was Fab". Tom Petty liitus projektiga juhuslikult, kuna Harrison oli oma kitarri Petty majja jätnud. Koostööna lindistati laul "Handle with Care". Harrisoni plaadifirma aga otsustas, et laul on B-poole jaoks liiga hea ja sellest vastuvõtust innustatuna lindistati pseudonüümide all album, "Traveling Wilburys Vol. 1". Roy Orbisoni surmaga kaotas aga projekt palju ja pärast veel üht albumit mindi laiali.

Üheksakümnendad veetis Harrison kõrivähiga võideldes. Saanud sellest võitu, ründas teda ja tema teist naist Oliviat nende kodus 1999. aastal hull noakangelane ja Harrison sai kopsu mitu noahoopi. Selle tagajärjel tabas teda kopsuvähk. Saanud sellest peaaegu võitu, suri ta ajuvähi tagajärjel 2001. aasta 29. novembril. Tema tuhk puistati Gangesesse.

Diskograafia

Stuudioalbumid

Kontsertalbumid

  • "The Concert for Bangla Desh" (1971)
  • "Live in Japan" (1992)

Kogumikud

  • "The Best of George Harrison" (1976)
  • "Best of Dark Horse 1976–1989" (1989)

Välislingid

Mall:Link FA