Amatöörraadio: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
HiW-Bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2) (Robot: lisatud en:Amateur radio
VolkovBot (arutelu | kaastöö)
16. rida: 16. rida:
[[ms:Radio amatur]]
[[ms:Radio amatur]]
[[bn:সৌখিন বেতার যোগাযোগ]]
[[bn:সৌখিন বেতার যোগাযোগ]]
[[bg:Радиолюбителска дейност]]
[[ca:Radioaficionat]]
[[ca:Radioaficionat]]
[[cs:Radioamatérství]]
[[cs:Radioamatérství]]

Redaktsioon: 19. juuni 2012, kell 17:56

Amatöörraadio (tuntud ka kui HAM raadio) on kindlaks määratud raadiosageduste kasutamine eraviisilisel, mitteärilisel, hariduslikul eesmärgil sõnumite vahetuseks, hädaabisuhtluseks või traadita ühenduse katseteks. Terminit "raadioamatöör" kasutatakse kirjeldamaks inimest, kes tegeleb raadiotehnikaga puhtalt isiklikust huvist. Raadioamatörism on põhimõtteliselt erinev avalikust ringhäälingust, avalikku sektorit kaitsvatest ühendustest (politsei, kiirabi, tuletõrje jne) või professionaalsetest kahesuunalistest suhtlustest (nt taksod jne). Amatöörraadiosidet koordineeritakse rahvusvahelise telekommunikatsiooni ühenduse alt (ITU) ning selle litsentseerimine käib individuaalselt valitsuse alt. Amatöörraadio litsentsi saamiseks tuleb selgeks saada elektroonika põhialused ning kõnealuses riigis olevad amatöörside regulatsioonid.

Amatöörside jaoks kasutatakse suurt valikut erinevaid meetodeid nagu näiteks heli, pilt, binaar info jms. Erinevate lainepikkuste abil on võimalik suhtlust korraldada üle-linnaliselt, - riigiliselt, - kontinendilislt või lausa üle maailma. Hetke seisuga on üle maailma amatöörsidega regulaarselt tegelevaid inimesi natukene üle miljoni.[1]

Viited

  1. Sumner, David (August, 2011). "How Many Hams?". QST. American Radio Relay League: p. 9. {{cite journal}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |date= (juhend); parameetris |page= on üleliigne tekst (juhend)CS1 hooldus: kuupäev ja aasta (link)