Klaver: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
VolkovBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2) (Robot: lisatud ur:پیانو
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2+) (Robot: muudetud nds-nl:Piano
123. rida: 123. rida:
[[nah:Pianotli]]
[[nah:Pianotli]]
[[nl:Piano (instrument)]]
[[nl:Piano (instrument)]]
[[nds-nl:Tengeltangel]]
[[nds-nl:Piano]]
[[ja:ピアノ]]
[[ja:ピアノ]]
[[no:Piano]]
[[no:Piano]]

Redaktsioon: 10. juuni 2012, kell 16:17

 See artikkel räägib muusikainstrumendist; Jane Campioni filmi kohta vaata artiklit Klaver (film)

Klaver
Klaver
Klaver
Liigitus Klahvpill / kordofon
Diapasoon
Sugulaspillid
Klavessiin, klavikord
Muusikuid

Klaver on klahvpill. Klaver erineb klavessiinist selle poolest, et klaveril tekitavad heli vildiga kaetud haamrikesed, mis klahvide allavajutamisel löövad vastu metallist keeli, pannes need võnkuma. Helilained kanduvad klaveri kõlakasti seinteni, mis neid võimendavad.

Lääne muusikas kasutatakse klaverit laialdaselt sooloesinemiseks ja teiste pillide või laulu saateks. See on väga populaarne abivahend ka heliloojatele, koorijuhtidele ja muusikaõpetajatele. Kuigi klaver on raskesti teisaldatav ja tihti kõrge ostuhinnaga, on klaveri mitmekülgsus muutnud selle üheks kõige tavalisemaks muusikainstrumendiks.

Hornbostel-Sachsi muusikainstrumentide liigituse järgi kuulub klaver kordofonide hulka.

Klaveri osad

Keeled

Keeled on pingutatud puust kõlakorpuse sees olevale metallist raamile. Madalamad keeled on ühekordsed, keskmised kahe- ning ülemised kolmekordsed. Kolm ühele kõrgusele häälestatud keelt annavad haamrikese lüües ka kolmekordse helitugevuse ja -kandvuse. Haamrikesed on kaetud vildiga, et saada tumedam ja mitte liiga terav kõla.

Pedaalid

Eri tüüpi klavereid

Tänapäevaseid klavereid on kahes põhitüübis: tiibklaver ja pianiino.

Pianiino

Pianiino

Pianiino on kompaktne, sest selle kõlakast ja keeled asuvad vertikaalselt, kusjuures klaviatuur asub keelte suhtes keskel ja haamrikesed löövad keeli horisontaalselt. Tiibklaveril lööb aga haamrike keelt altpoolt ja langeb seejärel gravitatsiooni mõjul alla tagasi. Seetõttu on tiibklaver pianiinost tundlikum ja annab mängijale suurema kontrolli pilli üle. Siiski, hästireguleeritud pianiino mängib ilmselt sujuvamalt kui tiibklaver, mida pole aastaid reguleeritud, ja mõned väga head pianiinod suudavad võistelda tiibklaveritega tooni kvaliteedis ja tundlikkuses.

Pianiino klaviatuur ulatub tavaliselt neljanda oktaavi la-ni. Kui pianiino klaviatuur ulatub viienda oktaavi do-ni nagu tiibklavereil, nimetatakse seda kontsertpianiinoks. Eestis enne Teist maailmasõda valmistatud headest kontsertpianiinodest võib nimetada näiteks Sprenk-Läte omi.

Tiibklaver

Tiibklaveril on kõlakast ja keeled horisontaalses asendis ja keeled suunduvad klaviatuurist eemale. Seetõttu on tiibklaver väga suur pill, mille hoidmiseks ja kasutamiseks sobivad kõrgete lagedega avarad ruumid. Tiibklaveri nimetus tulenebki tema tiivakujulisest kõlakastist. Tiibklavereid on mitmes suuruses. Suurus varieerub olenevalt tootjast ja mudelist, kuid üldiselt eristatakse kontsertklaverit (umbes 2,2 kuni 3 m pikk), salongiklaverit (umbes 1,7 kuni 2,2 m) ja kabinetklaverit (mis võib olla lühem oma laiusest). Täissuuruses kontsertklavereid kasutatakse tavaliselt kontserdisaalides avalikeks esinemisteks, väiksemaid salongi- ja kabinetklavereid isiklikuks kasutamiseks, mille puhul on tähtsad pilli väiksemad mõõtmed ja madalam hind.

Üks märkimisväärne eelis pianiino ees on tiibklaveril aga see, et kõigil tiibklaveritel on spetsiaalne korduse kang, mis puudub pianiinodel. See korduse kang, igale klahvile oma, püüab haamrikese keele lähedal sellel ajal, kui klahvi mängitakse korduvalt ja kiiresti. Sellises olekus, kui haamrike "puhkab" kangil, saab pianist mängida korduvaid noote, staccatot ja trillereid märksa kiiremini ja täpsemalt kui see on võimalik pianiinol.

Vaata ka

Välislingid

Mall:Link FA Mall:Link FA