Tekstiil: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2+) (Robot: lisatud eo:Tekstila
MerlIwBot (arutelu | kaastöö)
P Robot: lisatud jv:Kain
47. rida: 47. rida:
[[id:Tekstil]]
[[id:Tekstil]]
[[ms:Tekstil]]
[[ms:Tekstil]]
[[jv:Kain]]
[[su:Lawon]]
[[su:Lawon]]
[[be:Тэкстыль]]
[[be:Тэкстыль]]

Redaktsioon: 2. juuni 2012, kell 11:52

Valik tavalisemaid kangatüüpe. Vasakult: puuvill, velvet, trükitud puuvill, kalingur, vilt, satiin, siid, kotiriie, polycotton[küsitav].

Tekstiil on materjal, mis koosneb loodusliku või kunstliku materjali kiudude (niidi, lõnga) võrgustikust. Tekstiile valmistatakse kangakudumise, silmuskudumise, heegeldamise, viltimise või sõlmimise (makramee) teel.

Tekstiilitüübid

Tekstiile on võimalik valmistada paljudest materjalidest, mida päritolu järgi jaotatakse neljaks: loomsed, taimsed, mineraalsed ja sünteetilised. Enne 20. sajandit valmistati tekstiile vaid looduslikest kiududest (loomsed, taimsed ja mineraalsed).

Loomse päritoluga tekstiilid

Loomse päritoluga tekstiilid on tavaliselt valmistatud loomakarvadest.

Taimse päritoluga tekstiilid

Kõrrelisi, loalisi, kanepit ja sisalit kasutatakse köie või nööri valmistamiseks. Õlgedest ja bambusest tehakse peakatteid. Puuvillast, linast ja kanepist valmistatakse rõivaid.

Tehiskiud

Tehiskiudude saamiseks kasutatakse looduslikke aineid, näiteks tselluloosi. Tehiskiududest koosneb näiteks viskoos.

Sünteetilised tekstiilid

Sünteetilised kiud on saadud nafta, kivisöe, maagaasi jms töötlemisel. Kõiki sünteetilisi tekstiile kasutatakse peamiselt rõivatööstuses. Sünteetilised tekstiilid on vastupidavad ja kerged, neid on kerge hooldada ja pesta, need kuivavad kiiresti. Puhtast sünteetikast rõivad ei lase õhku läbi ja soodustavad higistamist. Kõrge temperatuuri juures hakkavad sünteetilised kiud sulama.

Veel tekstiile

Vaata ka