MESSENGER: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
RedBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2) (Robot: muudetud zh:信使号水星探测器
Vapsik (arutelu | kaastöö)
Välislink
13. rida: 13. rida:


*http://messenger.jhuapl.edu/
*http://messenger.jhuapl.edu/
*[http://gizmodo.com/5910608/nasa-shot-the-messengerinto-orbit-around-the-iron-planet/gallery/1 NASA Shot the MESSENGER—Into Orbit, Around the Iron Planet] Gizmodo.com, 16. mai 2012


[[Kategooria:Kosmoseaparaadid]]
[[Kategooria:Kosmoseaparaadid]]

Redaktsioon: 16. mai 2012, kell 19:01

Kunstniku kujutis MESSENGER-ist kosmoses

MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging 'Merkuuri pind, kosmosekeskkond, geokeemia ja korrastamine') on NASA kosmoseaparaat, mis startis 3. augustil 2004 Delta II raketi pardal, et uurida orbiidilt planeet Merkuuri omadusi ja keskkonda.

Eesmärgiks on uurida Merkuuri pinna keemilist koostist, planeedi geoloogilist ajalugu, tema magnetvälja allikat, Merkuuri tuuma mõõtmeid ja olekut, Merkuuri pooluste lenduvat ainet ning planeedi eksosfääri ja magnetosfääri loomust orbiidilt. Orbiidilennu kestuseks on ette nähtud üks Maa aasta.

See on esimene Merkuuri külastus rohkem kui 30 aasta jooksul. Varem on Merkuuri juures käinud ainult Mariner 10, mille töö lõppes märtsis 1975. MESSENGER-i skannimisvõime on tunduvalt parem. Kaamerate lahutusvõime on 18 m (Mariner 10-l 1,6 km). Samuti on MESSENGER-il võimalik pildistada kogu planeeti (Mariner 10-l oli võimalik vaadelda ainult seda poolkera, mis oli tema möödalendude ajal valgustatud.

MESSENGER-i nimi tähendab väljaloetuna ka sõnumitoojat. See on vihje jumalate sõnumitoojale Mercuriusele vanarooma mütoloogias.

Sond asetus Merkuuri orbiidile 18. märtsil 2011.

Välislingid