Stsientism: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
ZéroBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (robot lisas: no:Scientisme
oli kopipeist, viited
1. rida: 1. rida:
'''Stsientism''' ehk '''saientism''' ehk '''teadusfundamentalism''' ([[ladina keel|ladina]] sõnast ''scientia'' 'teadus') on veendumus, et [[loodusteadus]]e meetodiga saab uurida kõike – ka inimest ja ühiskonda – ning lahendada ka [[filosoofia]] ning [[humanitaarteadused|humanitaarteaduste]] probleeme. Sellega võib kaasneda arvamus, et loodusteadus on maailma tunnetamises tähtsam humanitaarteadustest.
'''Stsientism''' ehk '''saientism''' ehk '''teadusfundamentalism''' ([[ladina keel|ladina]] sõnast ''scientia'' 'teadus') on [[veendumus]], et [[loodusteadus]]e meetodiga saab uurida kõike – ka inimest ja ühiskonda – ning lahendada ka [[filosoofia]] ning [[humanitaarteadused|humanitaarteaduste]] probleeme<ref name="Meos, 2002"/>. Sellega võib kaasneda arvamus, et loodusteadus on maailma tunnetamises tähtsam [[humanitaarteadus]]test.


Saientismi seostatakse [[empirism]]i ja [[loogiline positivism|loogilise positivismiga]].
Saientismi seostatakse [[empirism]]i ja [[loogiline positivism|loogilise positivismiga]].


Tavaliselt ei kuuluta keegi end saientistiks, küll aga kritiseeritakse teisi saientismi kaldumise pärast – näiteks [[Willard Van Orman Quine]]'i ja loogilise positivismi pooldajaid.
Tavaliselt ei kuuluta keegi end saientistiks, küll aga kritiseeritakse teisi saientismi kaldumise pärast – näiteks [[Willard Van Orman Quine]]'i ja loogilise positivismi pooldajaid<ref name="Meos, 2002"/>.

== Viited ==
{{Viited|allikad=
<ref name="Meos, 2002">Meos, I., 2002. Filosoofia sõnaraamat. Tallinn, [[kirjastus Koolibri]. 288 lk</ref>
}}


[[Kategooria:Filosoofia]]
[[Kategooria:Filosoofia]]

Redaktsioon: 16. mai 2012, kell 12:50

Stsientism ehk saientism ehk teadusfundamentalism (ladina sõnast scientia 'teadus') on veendumus, et loodusteaduse meetodiga saab uurida kõike – ka inimest ja ühiskonda – ning lahendada ka filosoofia ning humanitaarteaduste probleeme[1]. Sellega võib kaasneda arvamus, et loodusteadus on maailma tunnetamises tähtsam humanitaarteadustest.

Saientismi seostatakse empirismi ja loogilise positivismiga.

Tavaliselt ei kuuluta keegi end saientistiks, küll aga kritiseeritakse teisi saientismi kaldumise pärast – näiteks Willard Van Orman Quine'i ja loogilise positivismi pooldajaid[1].

Viited

  1. 1,0 1,1 Meos, I., 2002. Filosoofia sõnaraamat. Tallinn, [[kirjastus Koolibri]. 288 lk