Bashshār al-Asad: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (Robot: lisatud la:Baschar al-Assad
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Syria.BasharAlAssad.jpg|thumb]]
[[Pilt:Syria.BasharAlAssad.jpg|pisi|{{PAGENAME}} (2003)]]
'''Bashār al-Asad''' (بشار الأسد; sündinud [[11. september|11. septembril]] [[1965]]) on [[Süüria]] [[Süüria president|president]]. Ta on endise presidendi [[Ḩāfiz̧ al-Asad]]i poeg.
'''Bashār al-Asad''' ([[araabia keel]]es بشار الأسد; sündinud [[11. september|11. septembril]] [[1965]]) on alates [[2000]] [[Süüria]] [[Süüria president|president]], eelmise presidendi [[Ḩāfiz̧ al-Asad]]i poeg.


Ta kuulub [[alaviidid|alaviitide]] usurühmitusse.
Asad valiti esimest korda presidendiks 2000. aastal, teist korda 2007. aastal. Vastaskandidaate ei olnud.


Asad õppis [[Damaskuse Ülikool]]is [[silmaarst]]iks ja suundus [[1992]] [[London]]isse õpinguid jätkama. [[1994]] hukkus tema vanem vend Basil, kellest pidanuks saama isa võimu pärija, [[autoõnnetus]]es. Asad naasis Süüriasse ja asus õppima [[sõjaväeakadeemia]]s. [[1999]] teenis ta välja [[kolonel]]i auastme.
Ta kuulub [[alaviidid|alaviitide]] usulisse rühmitusse.


2000. aastal suri tema isa ning Bashārist sai president ja [[Ba'ath]]i partei juht. [[2007]] valiti ta presidendiks tagasi. Kummalgi juhul vastaskandidaate ei olnud. Ametlikel andmetel sai ta nendel presidendivalimistel vastavalt 97,2% ja 97,6% valijate toetuse. Kuna [[Süüria põhiseadus]] nägi ette, et president peab olema vähemalt 40 aastat vana, aga al-Asad oli kõigest 34-aastane, muutis Süüria parlament kiiresti põhiseadust ja kehtestas presidendi minimaalseks vanuseks 34 aastat.
Asad õppis Damascuse Ülikoolis silmaarstiteadust ja suundus 1992. aastal [[London]]isse õpinguid jätkama. 1994. aastal hukkus tema vanem vend Basil, kellest pidanuks saama isa poliitilise võimu pärija, autoõnnetuses. Asad naasis Süüriasse ja asus õppima sõjaväeakadeemias. 1999. aastal teenis ta koloneli auastme.


[[2011]]. aasta märtsi keskel puhkesid Süürias Asadi režiimi vastased protestid, millele Asad vastas jõu kasutamisega. ÜRO inimõiguste voliniku hinnangul on Süüria võimud toime pannud [[inimsusevastane kuritegu|inimsusevastaseid kuritegusid]]. Septembri keskpaigaks oli tema hinnangul ülestõusu mahasurumise käigus hukkunud vähemalt 2600 inimest.<ref>http://www.rferl.org/content/un_syria_give_conflicting_death_tolls_revolt/24325888.html</ref> Lääneriikide juhid kutsusid Asadi võimust loobuma. USA külmutas Süüria varad, keelas Süüria nafta impordi ja keelas oma kodanikel Süüria valitsusega äri ajamise.<ref>http://www.nytimes.com/2011/08/19/world/middleeast/19diplo.html</ref>
2000. aastal suri tema isa ja Bashārist sai president ning [[Ba'ath]]i partei juht.


{{PAGENAME}} on 190 cm pikk. Ta valdab [[inglise keel]]t ja vestlustasemel [[prantsuse keel]]t.
2011. aasta märtsi keskel puhkesid Süürias Asadi režiimi vastased protestid, millele Asad vastas jõu kasutamisega.


2000. aasta detsembris abiellus ta süüria päritolu [[Suurbritannia]] kodaniku Asma al-Asadiga. Seni on abielust sündinud kolm last.
ÜRO inimõiguste voliniku hinnangul on Süüria võimud toime pannud [[inimsusevastane kuritegu|inimsusevastaseid kuritegusid]]. Septembri keskpaigaks oli tema hinnangul ülestõusu mahasurumise käigus hukkunud vähemalt 2600 inimest.<ref>http://www.rferl.org/content/un_syria_give_conflicting_death_tolls_revolt/24325888.html</ref> Lääneriikide juhid kutsusid Asadi võimust loobuma. USA külmutas Süüria varad, keelas Süüria nafta impordi ja keelas oma kodanikel Süüria valitsusega äri ajamise.<ref>http://www.nytimes.com/2011/08/19/world/middleeast/19diplo.html</ref>


==Viited==
==Viited==
{{viited}}
{{viited}}



{{algus}}
{{algus}}
{{eelnev-järgnev | eelnev=[[‘Abd al-Ḩalīm Khaddām]] | nimi=[[Süüria president]] | aeg= alates [[2000]]. aastast | järgnev= —}}
{{eelnev-järgnev | eelnev=[[Ḩāfiz̧ al-Asad]] | nimi=[[Süüria president]] | aeg= alates [[2000]]. aastast | järgnev= —}}
{{lõpp}}
{{lõpp}}



Redaktsioon: 9. mai 2012, kell 22:54

Bashshār al-Asad (2003)

Bashār al-Asad (araabia keeles بشار الأسد; sündinud 11. septembril 1965) on alates 2000 Süüria president, eelmise presidendi Ḩāfiz̧ al-Asadi poeg.

Ta kuulub alaviitide usurühmitusse.

Asad õppis Damaskuse Ülikoolis silmaarstiks ja suundus 1992 Londonisse õpinguid jätkama. 1994 hukkus tema vanem vend Basil, kellest pidanuks saama isa võimu pärija, autoõnnetuses. Asad naasis Süüriasse ja asus õppima sõjaväeakadeemias. 1999 teenis ta välja koloneli auastme.

2000. aastal suri tema isa ning Bashārist sai president ja Ba'athi partei juht. 2007 valiti ta presidendiks tagasi. Kummalgi juhul vastaskandidaate ei olnud. Ametlikel andmetel sai ta nendel presidendivalimistel vastavalt 97,2% ja 97,6% valijate toetuse. Kuna Süüria põhiseadus nägi ette, et president peab olema vähemalt 40 aastat vana, aga al-Asad oli kõigest 34-aastane, muutis Süüria parlament kiiresti põhiseadust ja kehtestas presidendi minimaalseks vanuseks 34 aastat.

2011. aasta märtsi keskel puhkesid Süürias Asadi režiimi vastased protestid, millele Asad vastas jõu kasutamisega. ÜRO inimõiguste voliniku hinnangul on Süüria võimud toime pannud inimsusevastaseid kuritegusid. Septembri keskpaigaks oli tema hinnangul ülestõusu mahasurumise käigus hukkunud vähemalt 2600 inimest.[1] Lääneriikide juhid kutsusid Asadi võimust loobuma. USA külmutas Süüria varad, keelas Süüria nafta impordi ja keelas oma kodanikel Süüria valitsusega äri ajamise.[2]

Bashshār al-Asad on 190 cm pikk. Ta valdab inglise keelt ja vestlustasemel prantsuse keelt.

2000. aasta detsembris abiellus ta süüria päritolu Suurbritannia kodaniku Asma al-Asadiga. Seni on abielust sündinud kolm last.

Viited

Eelnev
Ḩāfiz̧ al-Asad
Süüria president
alates 2000. aastast
Järgnev