Apartheid: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.6.4) (Robot: lisatud ky:Апартеид
P r2.7.2) (Robot: muudetud fr:Apartheid en Afrique du Sud
52. rida: 52. rida:
[[hif:Apartheid]]
[[hif:Apartheid]]
[[fo:Apartheid]]
[[fo:Apartheid]]
[[fr:Apartheid]]
[[fr:Apartheid en Afrique du Sud]]
[[fy:Apartheid]]
[[fy:Apartheid]]
[[ga:Apairtéid]]
[[ga:Apairtéid]]

Redaktsioon: 4. mai 2012, kell 15:47

Silt, mis teatab inglise, afrikaani ja suulu keeles, et ala on vaid valgele rassigrupile.

Apartheid oli ametlik rassilise eraldatuse poliitika, mis kehtis Lõuna-Aafrika Vabariigis aastatel 19481994. Sõna pärineb afrikaani keelest ning tähendab eraldiolekut.

Kuigi rassiline eraldatus ja diskrimineerimine tekkis juba varem, eraldati pärast 1948. aasta üldvalimisi seaduse alusel inimesed erinevatesse klassidesse: must, valge, värviline ja asiaat. Seni koos elanud erineva nahavärviga inimesed eraldati üksteisest ning riigis hakkas toimima kaks infrastruktuuri, millest üks oli mõeldud valgetele ja teine mustadele.

Apartheid kui kuritegu

Apartheidi kui inimsusevastase kuriteo määratleb mitu rahvusvahelist dokumenti, sealhulgas 1968. aasta aegumatusekonventsioon ja 1973. aasta apartheidivastane konventsioon. Apartheid on inimsusevastane kuritegu, mis küll klassikalises tähenduses viitab institutsionaalsele rassieraldusele, kuid selle tähendus on laienenud nõnda, et see võib viidata ka teistel alustel (näiteks rahvuslikul, sotsiaalsel, usulisel või soolisel) toime pandud kodanike eraldamisele või sihilikult teatud inimgrupi elamistingimuste halvendamisele.

Tuntumad apartheidiks nimetatud süsteemid väljaspool Lõuna-Aafrikat

Iisrael

Iisraeli käitumises palestiinlastega on paljud leidnud paralleele Lõuna-Aafrika Vabariigi apartheidiga. Üks tuntumaid kriitikuid on ilmselt endine USA president Jimmy Carter, kes on muu hulgas kirjutanud raamatu "Palestiina: Rahu, mitte apartheid".

Brasiilia

Brasiilia mitmete siiani lahendamata sotsiaalsete probleemide tõttu on paljud kasutanud olukorra kirjeldamiseks väljendit "sotsiaalne apartheid". Peamine põhjus võrdlemiseks Lõuna-Aafrika Vabariigi apartheidiga on majanduslik kihistumine, mis on saavutanud erakordselt suured mõõtmed ning mille vastu valitsus pole suurt midagi ette võtnud.

Saudi-Araabia

Naiste olukorda Saudi-Araabias on paljud kirjeldanud väljendiga "sooline apartheid".

Mall:Link FA Mall:Link FA Mall:Link FA