Korea lõhenemine: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Urmas (arutelu | kaastöö)
P Lehekülg "Korea Lõhenemine" teisaldatud pealkirja "Korea lõhenemine" alla
Harri (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
[[Image:Korean dmz map.png|thumb|The Korean peninsula, first divided along the 38th parallel, later along the demarcation line]]

===Lõunas===
===Lõunas===



Redaktsioon: 5. juuli 2006, kell 11:54

The Korean peninsula, first divided along the 38th parallel, later along the demarcation line

Lõunas

7. september 1945,kuulutas Kindral MacArthur seda,et Kindralleitnant John R. Hodge juhib Korea välispoliitilist teenistustust ja Hodge saabus Incheoni oma vägedega järgmine päev."Korea Vabariigi Ajutine Valitsus" saatis oma delegastiooni 3 esindajaga, kuid Hodge keeldus nendega kokkusaamast.

Korea jagati sõjaväelisteks piirkondadeks. Administratsioonis asendati Jaapanlased Korealastega. Jaapani kubernerid püsisid kuni aastani 1946.

USA okupandid Lõuna-Koreas kuulutasid ise välja valitsuse ja ei tunnustanud Kommunistide ajutist valitsust.Antikommunistid koondusid Syngman Rhee juhtimise alla, kes siirdus eksiilist tagasi, kes mõtlesja nõustus asuma ajutise valitsuse juhiks ja teatas sõbraliksest suhetest Ameerikaga. 31. august 1946 kirjutas Hodge Chosun Ilbos,et allakäiv majandus lahkub Korea rahva kannatuse alt rahkem kui Jaapani all olles.Augustis 1948 sai Syngman Rheest esimene Lõuna-Korea President ja USA armee lahkus.

Põhjas

Augustis 1945 rajas Punaarmee Nõukogude rahva võimu et juhtida riiki Nõukogude-Korea sõpruseni.Ajutisted komiteedes panid Kommunistid võtmepositsioonidele .Märtsis 1946 toimus maareform ja rajati kolhoosid. see oli väga populaarne farmerite seas,aga põhjustas hiljem probleeme ja maaomanikud lahkusid lõunasse.suurtehased riigistati.Majanduse olukord oli halb, Jaapanlased olid koondunud põllumajandusega tegelema lõunas ja tööstusesse põhjas.

Veebruaris 1946 rajati Põhja-Korea Ajutine Rahvakomitee mida hakkas juhtima endine KGB ohvitser Kim Ir Sen ehk hilisema nimega Kim Il-sung.Konfliktid ja võimukriisid toimusid enamuses põhjas. Kohalikul tasandil ründasid rahvakommiteed maaomanike ,Konfiskeerides nende maid. tagajärg oli mitmete ebasoodsate inimeste hävitamine. Nõukgude armee lahkus 1948.

Kahe Korea rajamine

USA ja NSVL riivalitsemine ei lasknud Rhee ja Il-Sungi valitsustel leppida . USA viis probleemi ÜROsse sügisel 1947.NSVL vastustas seda tegu.

ÜRO otsustas 14. november 1947 korraldada vabad valimised, siis välisväed lahkuvad ja ÜRO komision rajab Korea riigi.NSVL boikoteeris hääletust Aprillis 1948 Pyongyangis toimus põhja ja lõuna organistatsioonide konverents.See ei andnud tulemusi ja NSVL boikoteeris Lõunas toimuvaid vabu valimisi (ÜRO kontrolli all).põhjas ei toimunud neid valimisi.10.Mail toimusid lõuna valimised.Syngman Rhee valiti kuid vasakparteid boikoteerisid valimisi. Laialdane korruptsioon oli valimisel ja Lõuan-Korea oli ilma jäänud täislegitiimsusest.13. august võeti võim üle USA sõjaväelt.