Orkaan: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Lehekülg asendatud tekstiga 'PALUME SIIA MITTE IGASUGUST PASKA ÜLES PANNA!!!!!!'
Epp (arutelu | kaastöö)
P Tühistati kasutaja 90.191.151.151 (arutelu) tehtud muudatused ja pöörduti tagasi viimasele muudatusele, mille tegi Iifar.
1. rida: 1. rida:
{{See artikkel|räägib troopilisest tsüklonist, tugeva tuule kohta vaata [[Orkaan (tuul)]]}}
PALUME SIIA MITTE IGASUGUST PASKA ÜLES PANNA!!!!!!
[[Pilt:Cyclone Catarina from the ISS on March 26 2004.JPG|thumb|[[Orkaan Catarina]] [[Atlandi ookean|Lõuna-Atlandi]] kohal nähtuna [[Rahvusvaheline orbitaaljaam|Rahvusvahelisest orbitaaljaamast]] (ISS) [[26. märts]]il [[2004]].]]
[[Pilt:Global tropical cyclone tracks-edit2.jpg|thumb|Orkaanide teekonnad aastail 1985–2005.]]
'''Orkaan''' ehk '''taifuun''' ehk '''troopiline tsüklon''' on ulatuslik väikestelt [[Laiuskraad|laiustelt]] pärit [[tsüklon]] (madalrõhkkond), mis toob endaga kaasa tugeva [[torm]]i.

Kõik troopilised tsüklonid on madalrõhkkonnad [[Maa (planeet)|Maa]] pinna lähedal. Troopiliste tsüklonite keskmetes on registreeritud Maa kõige madalamad [[õhurõhk|õhurõhud]] [[merepinna tase]]mel.

Troopiliste tsüklonite liikumapanev jõud on [[õhuniiskus]]e [[kondensatsioon]]i [[energia]]. Õhuvool tõstab niisket õhku ülespoole, kus on madalam [[õhutemperatuur|temperatuur]], nii et osa niiskusest kondenseerub ja eraldub [[vihm]]ana. Selle käigus eraldub [[soojus]]t ja sellepärast on tsükloni keskmes õhutemperatuur alati pisut kõrgem kui väljaspool tsüklonit. See reegel ei kehti üksnes maapinnal, kus õhutemperatuuri määrab [[veetemperatuur]]. Kondenseerunud aur tekitab [[pilv]]ed ja sellepärast on peaaegu kogu tsükloni ala pilvedega kaetud. Iseloomuliku ümmarguse või [[spiraalgalaktika]]t meenutava pilvestruktuuri järgi on orkaanid [[kosmosefoto]]delt ja lennukitelt selgesti eristatavad.

Kõikjal tsükloni äärealadel valitsevad tõusvad õhuvoolud. Seevastu täpselt orkaani keskel on väike ala, kus õhuvoolud langevad. Kui orkaan on piisavalt tugev, siis eristub see ala selgelt ülejäänud orkaanist ja seda nimetatakse [[orkaani silm]]aks. Orkaani ülejäänud osa on täiesti pilves, aga silmas on taevas selge. Orkaani ülejäänud osas puhuvad ülitugevad tuuled, aga silmas valitseb [[tuulevaikus]], ehkki mere[[laine]]d on silmas endiselt väga kõrged.

Silma vähim täheldatud läbimõõt on 3 km, suurim 370 km. Silm on harilikult ringikujuline, aga suuremad silmad mõnikord loperdavad ja vajuvad piklikuks ([[staadioniefekt]]). Silma ümbritsevas seinas puhuvad kõige tugevamad tuuled ja kõige suuremat kahju tekitab orkaan siis, kui silma ümbritsev sein objektidest üle läheb.

Orkaan tugevneb siis, kui ta satub sooja mere kohale. Maismaa kohale jõudes hajub ta kiiresti. Ehkki [[Kesk-Ameerika]] maakitsus pole kuigi lai, on teada vaid üksikud juhtumid, kus orkaan on jõudnud [[Atlandi ookean]]ilt [[Vaikne ookean|Vaiksele ookeanile]]: enamik maakitsusele jõudnud orkaanidest laguneb ja kaob enne. Külma mere kohal ta nõrgeneb samuti.

Eestisse pole teadaolevalt veel ükski orkaan jõudnud, sest soojad, orkaanidele sobivad mered on Eestist liiga kaugel.

==Vaata ka==
*Orkaan [[Katrina (orkaan)|Katrina]]
*Orkaan [[Ike (orkaan)|Ike]]
*Orkaan [[Dora (orkaan)|Dora]]
*Orkaan [[Irene (orkaan)|Irene]]
{{commons|Tropical cyclones|Orkaanid}}

[[Kategooria:Meteoroloogia]]
[[Kategooria:Orkaanid| ]]

{{Link FA|id}}
{{Link FA|en}}
{{Link FA|pt}}
{{Link FA|zh}}

[[af:Tropiese sikloon]]
[[ar:إعصار استوائي]]
[[an:Ciclón tropical]]
[[id:Siklon tropis]]
[[ms:Taufan]]
[[zh-min-nan:Hong-thai]]
[[jv:Siklon tropis]]
[[be:Трапічны цыклон]]
[[be-x-old:Трапічны цыклён]]
[[bs:Tropski ciklon]]
[[bg:Тропически циклон]]
[[ca:Cicló tropical]]
[[ceb:Bagyo]]
[[cv:Çил-тăвăл]]
[[cs:Tropická cyklóna]]
[[cy:Corwynt]]
[[da:Orkan]]
[[de:Tropischer Wirbelsturm]]
[[el:Τροπικός κυκλώνας]]
[[en:Tropical cyclone]]
[[es:Ciclón tropical]]
[[eo:Uragano]]
[[eu:Zikloi tropikal]]
[[fa:توفند]]
[[fr:Cyclone tropical]]
[[fy:Orkaan]]
[[gl:Furacán]]
[[ko:열대 저기압]]
[[haw:Makani Pāhili]]
[[hi:उष्णकटिबंधीय चक्रवात]]
[[hr:Tropska oluja]]
[[is:Fellibylur]]
[[it:Ciclone tropicale]]
[[he:סופה טרופית]]
[[kn:ಚಂಡಮಾರುತ]]
[[ka:ტროპიკული ციკლონი]]
[[kk:Тропиктік циклондар]]
[[sw:Kimbunga]]
[[ht:Siklòn twopikal]]
[[la:Typhon marinus]]
[[lv:Viesuļvētra]]
[[lt:Uraganas]]
[[jbo:vlile carna xamsi brife]]
[[hu:Trópusi ciklon]]
[[mk:Тропски циклон]]
[[cdo:Hŭng-tăi]]
[[nl:Tropische cycloon]]
[[ja:熱帯低気圧]]
[[no:Tropisk syklon]]
[[nn:Tropisk syklon]]
[[oc:Ciclon tropical]]
[[om:Tropical cyclone]]
[[pnb:چکھڑ]]
[[pap:Tormenta tropikal]]
[[pl:Cyklon tropikalny]]
[[pt:Ciclone tropical]]
[[ro:Ciclon tropical]]
[[qu:Hatun pillunkuy]]
[[ru:Тропический циклон]]
[[sa:प्रभञ्जन]]
[[sq:Uragani]]
[[simple:Tropical cyclone]]
[[sk:Hurikán]]
[[sl:Tropski ciklon]]
[[sr:Ураган]]
[[sh:Tropski ciklon]]
[[fi:Trooppinen hirmumyrsky]]
[[sv:Tropisk cyklon]]
[[tl:Bagyo]]
[[ta:புயல்]]
[[th:พายุหมุนเขตร้อน]]
[[vi:Xoáy thuận nhiệt đới]]
[[tr:Kasırga]]
[[uk:Тропічний циклон]]
[[ur:طوفان]]
[[ug:ئىسسىق بەلباغ سىكلونى]]
[[fiu-vro:Marupöörüs]]
[[war:Bagyo]]
[[yi:שטורעם ווינט]]
[[yo:Ìjìláyípo Ilẹ̀-Olóoru]]
[[zh-yue:熱帶氣旋]]
[[zh:熱帶氣旋]]

Redaktsioon: 23. aprill 2012, kell 22:13

 See artikkel räägib troopilisest tsüklonist, tugeva tuule kohta vaata Orkaan (tuul)

Orkaan Catarina Lõuna-Atlandi kohal nähtuna Rahvusvahelisest orbitaaljaamast (ISS) 26. märtsil 2004.
Orkaanide teekonnad aastail 1985–2005.

Orkaan ehk taifuun ehk troopiline tsüklon on ulatuslik väikestelt laiustelt pärit tsüklon (madalrõhkkond), mis toob endaga kaasa tugeva tormi.

Kõik troopilised tsüklonid on madalrõhkkonnad Maa pinna lähedal. Troopiliste tsüklonite keskmetes on registreeritud Maa kõige madalamad õhurõhud merepinna tasemel.

Troopiliste tsüklonite liikumapanev jõud on õhuniiskuse kondensatsiooni energia. Õhuvool tõstab niisket õhku ülespoole, kus on madalam temperatuur, nii et osa niiskusest kondenseerub ja eraldub vihmana. Selle käigus eraldub soojust ja sellepärast on tsükloni keskmes õhutemperatuur alati pisut kõrgem kui väljaspool tsüklonit. See reegel ei kehti üksnes maapinnal, kus õhutemperatuuri määrab veetemperatuur. Kondenseerunud aur tekitab pilved ja sellepärast on peaaegu kogu tsükloni ala pilvedega kaetud. Iseloomuliku ümmarguse või spiraalgalaktikat meenutava pilvestruktuuri järgi on orkaanid kosmosefotodelt ja lennukitelt selgesti eristatavad.

Kõikjal tsükloni äärealadel valitsevad tõusvad õhuvoolud. Seevastu täpselt orkaani keskel on väike ala, kus õhuvoolud langevad. Kui orkaan on piisavalt tugev, siis eristub see ala selgelt ülejäänud orkaanist ja seda nimetatakse orkaani silmaks. Orkaani ülejäänud osa on täiesti pilves, aga silmas on taevas selge. Orkaani ülejäänud osas puhuvad ülitugevad tuuled, aga silmas valitseb tuulevaikus, ehkki merelained on silmas endiselt väga kõrged.

Silma vähim täheldatud läbimõõt on 3 km, suurim 370 km. Silm on harilikult ringikujuline, aga suuremad silmad mõnikord loperdavad ja vajuvad piklikuks (staadioniefekt). Silma ümbritsevas seinas puhuvad kõige tugevamad tuuled ja kõige suuremat kahju tekitab orkaan siis, kui silma ümbritsev sein objektidest üle läheb.

Orkaan tugevneb siis, kui ta satub sooja mere kohale. Maismaa kohale jõudes hajub ta kiiresti. Ehkki Kesk-Ameerika maakitsus pole kuigi lai, on teada vaid üksikud juhtumid, kus orkaan on jõudnud Atlandi ookeanilt Vaiksele ookeanile: enamik maakitsusele jõudnud orkaanidest laguneb ja kaob enne. Külma mere kohal ta nõrgeneb samuti.

Eestisse pole teadaolevalt veel ükski orkaan jõudnud, sest soojad, orkaanidele sobivad mered on Eestist liiga kaugel.

Vaata ka

Mall:Link FA Mall:Link FA Mall:Link FA Mall:Link FA