Nefron: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
VolkovBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2) (Robot: lisatud simple:Nephron
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (Robot: lisatud gl:Nefrón
31. rida: 31. rida:
[[fa:نفرون]]
[[fa:نفرون]]
[[fr:Néphron]]
[[fr:Néphron]]
[[gl:Nefrón]]
[[hr:Nefron]]
[[hr:Nefron]]
[[it:Nefrone]]
[[it:Nefrone]]

Redaktsioon: 12. aprill 2012, kell 18:53

Nefron on neerude struktuurne ja funktsionaalne ühik. Nefronites toimub uriini valmistamine. Nefroneid on ühes neerus umbes 1-1,2 miljonit.

Nefroni ehitus

Nefron koosneb päsmakestest ja neerutorukeste süsteemist. Enamik torukesi suubub neeru kooreosas paiknevatesse kogumistorukestesse, mis peale kogumisfunktsiooni etendavad ka olulist osa lõpliku uriini moodustamises. Nefroni päsmake koosneb kapillaarlingudest ja seda ümbritsevast kihnust. Kapillaarpõimik saab alguse päsmakesse suubuvast toomasoonest (vas afferens) ja koondub viimasooneks (vas efferens). Need soones vastavad oma ehituselt arterioolidele. Veresoonte poolele jääb päsmakese vaskulaarne poolus, vastasküljelt aga algab neerutoruke, mille kaudu väljub esmasuriin. Seda osa päsmakesest nimetatakse uriini- ehk tubulaarseks pooluseks.

Eriline on veresoonte läbimõõt päsmakeses - nimelt on viimasoone läbimõõt vaid 1/5 toomasoone omast - selline veresoonte diameetrite erinevus koos teiste mehhanismidega tagab päsmakese kapillaarides suhteliselt kõrge vererõhu - 65.70 mmHg. See on vajalik püsivaks uriini tekkeks.

Päsmakesed võivad paikneda neerukoores või koore sisemises piirkonnas säsi lähedal. Vastavalt sellele jaotatakse päsmakesed kortikaalseteks ja jukstamedullaarseteks.

Päsmakest ümbritseval kihnul on kaks lestet ja nende vahel on kihnuõõs.

Nefroni proksimaalne ja distaalne vääniline torukene paiknevad neerukoores. Distaalne vääniline neerutoruke kontrakteerub sama nefroni päsmakese toomasoonega, moodustades jukstaglomerulaarse aparaadi. Inimese nefroni kogupikkus on 20-24mm. Enamus kogumistorukesi ühineb omavahel neerukoores ja sisemises säsikihis ja suubub neeruvaagna karikatesse.

Vaata ka