Soodsas seisundis: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P r2.7.1) (robot lisas: vi:Ít quan tâm
AvocatoBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (Robot: muudetud vi:Loài ít quan tâm
34. rida: 34. rida:
[[ta:தீவாய்ப்புக் கவலை குறைந்த இனம்]]
[[ta:தீவாய்ப்புக் கவலை குறைந்த இனம்]]
[[th:สิ่งมีชีวิตที่มีความเสี่ยงต่ำต่อการสูญพันธุ์]]
[[th:สิ่งมีชีวิตที่มีความเสี่ยงต่ำต่อการสูญพันธุ์]]
[[vi:Ít quan tâm]]
[[vi:Loài ít quan tâm]]
[[tr:Asgari endişe altındaki türler]]
[[tr:Asgari endişe altındaki türler]]
[[uk:Найменший ризик]]
[[uk:Найменший ризик]]

Redaktsioon: 10. aprill 2012, kell 04:22

Soodsas seisundis (inglise least concern, lühendatult LC) on Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) üks ohustatuse kategooriatest, mis määratakse elusolevale taksonile, mille ökoloogilist seisukorda on hinnatud ning mis ei kvalifitseeru ühegi muu kategooria alla. Teisisõnu pole soodsas seisundis liigid ei hävinud ega ohustatud. Nende hulka kuuluvad paljud tavalised liigid, näiteks kaljutuvi, meemesilane, harilik kadakas, koduhiir ja inimene.

Liiki ei saa tunnistada soodsas seisundis olevaks, kui tema arvukust ja seisundit ei ole hinnatud. Vaja on adekvaatset infot, et hinnata otseselt või kaudselt liigi väljasuremisriski selle leviku ja arvukuse põhjal.

Soodsas seisundis olevaks on kuulutatud 15 636 taksonit. Sellesse kategooriasse kuulub 14 033 loomaliiki ja 101 alamliiki, samuti 2 alampopulatsiooni ning 1500 taimetaksonit (1410 liiki, 55 alamliiki ja 35 varianti). Soodsas seisundis ei ole ühtki seent ega protisti, samas on IUCN hinnanud vaid nelja nendesse riikidesse kuuluva liigi seisukorda. Inimene tunnistati ametlikult soodsas seisundis olevaks 2008. aastal.