Pestitsiid: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P r2.6.5) (robot lisas: eu:Pestizida
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Pestitsiid''' on aine või ainete segu, mille eesmärk on [[kahjur]]ite rünnaku ennetamine, kahjurite hävitamine, nende eemale peletamine või nende mõju leevendamine. <ref>http://www.epa.gov/pesticides/about/index.htm</ref>.
'''Pestitsiid''' on vahend [[kahjur]]ite hävitamiseks.


Pestitsiidideks on enamasti keemilised ühendid, kuid nendena võidakse kasutada ka bioloogilisi vahendeid (nt viirused, bakterid). Kahjuritena võidakse seejuures käsitleda putukaid, taimehaigusi, umbrohtusid, molluskeid, linde, imetajaid, kalu, ümarusse või mikroobe, mis kahjustavad vara, tekitavad ebameeldivusi või levitavad haigusi. Kuigi pestitsiidid on kasutusel inimestele kasu toomise eesmärgil, on paljude pestitsiidide kasutamisega kaasnenud tagasilööke nagu [[mürgisus]] inimestele või teistele loomadele. Püsivaid orgaanilisi saasteaineid käsitleva Stockholmi konventsiooni järgi on üheksa kaheteistkümnest kõige ohtlikumast ja püsivamast orgaanilisest kemikaalist pestitsiidid <ref>http://www.pops.int/documents/guidance/beg_guide.pdf</ref>.
Enamasti on pestitsiidideks [[mürgisus|mürgised]] kemikaalid, millega inimesed hävitavad ebasoovitavaid liike.


Kemikaalidest pestitsiide jaotatakse enamasti nelja rühma: herbitsiidid (mürgid taimede vastu), fungitsiidid (mürgid seente vastu), insektitsiidid (mürgid putukate vastu) ja bakteritsiidid (mürgid bakterite vastu).
Pestitsiidide hulka kuuluvad teiste seas [[putukamürgid]] ehk insektitsiidid ja [[umbrohumürgid]] ehk herbitsiidid.

Viited:
<references/>


[[Kategooria:Mürgid]]
[[Kategooria:Mürgid]]

Redaktsioon: 5. aprill 2012, kell 21:59

Pestitsiid on aine või ainete segu, mille eesmärk on kahjurite rünnaku ennetamine, kahjurite hävitamine, nende eemale peletamine või nende mõju leevendamine. [1].

Pestitsiidideks on enamasti keemilised ühendid, kuid nendena võidakse kasutada ka bioloogilisi vahendeid (nt viirused, bakterid). Kahjuritena võidakse seejuures käsitleda putukaid, taimehaigusi, umbrohtusid, molluskeid, linde, imetajaid, kalu, ümarusse või mikroobe, mis kahjustavad vara, tekitavad ebameeldivusi või levitavad haigusi. Kuigi pestitsiidid on kasutusel inimestele kasu toomise eesmärgil, on paljude pestitsiidide kasutamisega kaasnenud tagasilööke nagu mürgisus inimestele või teistele loomadele. Püsivaid orgaanilisi saasteaineid käsitleva Stockholmi konventsiooni järgi on üheksa kaheteistkümnest kõige ohtlikumast ja püsivamast orgaanilisest kemikaalist pestitsiidid [2].

Kemikaalidest pestitsiide jaotatakse enamasti nelja rühma: herbitsiidid (mürgid taimede vastu), fungitsiidid (mürgid seente vastu), insektitsiidid (mürgid putukate vastu) ja bakteritsiidid (mürgid bakterite vastu).

Viited: