Girolamo Frescobaldi: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
TXiKiBoT (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2) (robot lisas: eu:Girolamo Frescobaldi
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{Muusikute info <!-- Vaata Vikipeedia:Vikiprojekt_Muusikud -->
{{keeletoimeta}}
[[File:Girolamo Frescobaldi (1583-1643), engraving by Claude Mellan (1619).jpg|thumb|upright|Girolamo Frescobaldi (1583-1643)]]
| Nimi = Girolamo Frescobaldi
| Pilt = Girolamo Frescobaldi (1583-1643), engraving by Claude Mellan (1619).jpg
| Pildi_kirjeldus = Girolamo Frescobaldi (1583-1643)
| Taust = mitte_tegevartist
| Sündinud = [[14. september]] [[1583]]<br>[[Ferrara]], [[Itaalia]]
| Surnud = [[01. märts]] [[1643]]<br>[[Rooma]], [[Itaalia]]
| Stiil =
| Amet = [[helilooja]], [[organist]]
}}
'''Girolamo Frescobaldi''' ([[1583]] [[Ferrara]] – [[1. märts]] [[1643]] [[Rooma]]) oli [[itaallased|itaalia]] [[organist]] ning [[helilooja]].
'''Girolamo Frescobaldi''' ([[1583]] [[Ferrara]] – [[1. märts]] [[1643]] [[Rooma]]) oli [[itaallased|itaalia]] [[organist]] ning [[helilooja]].


==Elu==
==Elukäik==
Girolamo Frescobaldi sündis arvatavasti [[13. september|13. septembril]] 1583 Ferraras. Juba lapsena õppis ta Ferrara katedraali organisti Luzzasco Luzzaschi juures. Girolamo Frescobaldi demonstreeris juba varakult erakordseid võimeid nii orelimängus kui ka laulmises.
Girolamo Frescobaldi sündis arvatavasti [[13. september|13. septembril]] 1583 Ferraras. Juba lapsena õppis ta Ferrara [[katedraal]]i organisti Luzzasco Luzzaschi juures. Frescobaldi ilmutas juba varakult erakordseid võimeid nii orelimängus kui ka laulmises.


Jaanuaris [[1607]] sai Frescobaldi organisti koha Santa Maria kirikus Roomas. Seal töötas ta ainult mõned nädalad, misjärel läks reisima [[Flandria]]sse.
Jaanuaris [[1607]] sai Frescobaldi organisti koha Santa Maria kirikus Roomas, kus töötas ainult mõned nädalad, misjärel läks reisima [[Flandria]]sse. [[1. november|1. novembril]] [[1608]]. aastal sai Frescobaldi organistiks [[Püha Peetruse katedraal]]is Roomas. Seal töötas ta 20 aastat.
[[1628]]. aastast elas ta [[Firenze]]s, kus oli organistina [[Medici]]te teenistuses. Firenzes elas Frescobaldi viis aastat. Seejärel naasis ta Roomasse Püha Peetruse katedraali, kus töötas oma elu lõpuni. Girolamo Frescobaldi suri 1. märtsil 1643 Roomas.


==Looming==
[[1. november|1. novembril]] [[1608]]. aastal sai Frescobaldi organistiks [[Püha Peetruse katedraal]]is Roomas. Seal töötas ta 20 aastat.
Girolamo Frescobaldi oli oma aja üks tuntumaid organiste orelivirtuoos. Väidetavalt olevat tema orelimängu kuulanud Roomas ligi 30 000 inimest. Girolamo Frescobaldi mõjutas oma loominguga [[Johann Jacob Frobergerit]] ja hiljem [[Johann Sebastian Bach]]i. Johann Jacob Froberger oli Girolamo Frescobaldi õpilane. [[1637]]. aastal ta reisis [[Viin]]ist Roomasse, et Frescobaldiga kohtuda. Girolamo Frescobaldi oli esimene itaalia muusika ajaloos, kes hakkas kirjutama sooloteoseid orelile. Enne teda kasutati orelit Itaalias põhiliselt saatepillina.


Girolamo Frescobaldi kirjutas [[madrigal]]e. Esimene madrigalide kogumik ilmus [[1608]]. aastal.
[[1628]]. aastast elas ta [[Firenze]]s, kus oli organistina [[Medici]]te teenistuses. Firenzes elas Frescobaldi viis aastat.
See sisaldas [[tokaata]]sid, [[ritšerkaar]]e, [[fantaasia (heliteos)|fantaasia]]id, ''[[capriccio]]'' 'sid ja [[fuuga]]sid orelile ja ''cembalo'' 'le ([[klavessiin]]ile). Kõige tuntuim on tema kogumik "''Fiori Musicali''" ("Muusikalised lilled", [[1635]]). Kogumik sisaldab [[missa (muusika)|missa]]sid orelile.

Seejärel naasis ta Roomasse Püha Peetruse katedraali, kus töötas oma elu lõpuni.

Girolamo Frescobaldi suri 1. märtsil 1643 Roomas.

Girolamo Frescobaldi oli oma aja üks tuntumaid organiste. Ta oli orelivirtuoos. Teda olevat kuulanud Roomas ligi 30 000 inimest. Girolamo Frescobaldi mõjutas oma loominguga [[Johann Jacob Frobergerit]] ja hiljem [[Johann Sebastian Bach]]i. Johann Jacob Froberger oli õppinud Girolamo Frescobaldi juures. 1637. aastal ta reisis Viinist Roomasse, et kohtuda seal Girolamo Frescobaldiga. Girolamo Frescobaldi oli esimene itaalia muusika ajaloos, kes hakkas kirjutama teoseid soolo orelile. Enne teda orelit kasutati Itaalias põhiliselt saatepillina.

==Looming==
Girolamo Frescobaldi kirjutas [[madrigal]]e. Esimene madrigalide kogumik ilmus 1608. aastal.
[[Orel]]ile ja [[cembalo]]le ([[klavessiin]]ile)[[tokaata]]d, [[ricercar]]id, [[fantaasia]]d, [[fuuga]]d, [[capriccio]]d. Kõige tuntuim on tema kogumik "''Fiori Musicali''" ("Muusikalised lilled")(1635).
Selles kogumikus on kirjutatud Missad orelile.


<small>Selle artikli kirjutamisel on kasutatud materjali ''Great Composers 1300-1900. A Biographical and Critical Guide. The H.W.Wilson Company. New York.''</small>
<small>Selle artikli kirjutamisel on kasutatud materjali ''Great Composers 1300-1900. A Biographical and Critical Guide. The H.W.Wilson Company. New York.''</small>

Redaktsioon: 1. aprill 2012, kell 15:41

Girolamo Frescobaldi
Girolamo Frescobaldi (1583-1643)
Girolamo Frescobaldi (1583-1643)
Sündinud 14. september 1583
Ferrara, Itaalia
Surnud 01. märts 1643
Rooma, Itaalia
Elukutse helilooja, organist

Girolamo Frescobaldi (1583 Ferrara1. märts 1643 Rooma) oli itaalia organist ning helilooja.

Elukäik

Girolamo Frescobaldi sündis arvatavasti 13. septembril 1583 Ferraras. Juba lapsena õppis ta Ferrara katedraali organisti Luzzasco Luzzaschi juures. Frescobaldi ilmutas juba varakult erakordseid võimeid nii orelimängus kui ka laulmises.

Jaanuaris 1607 sai Frescobaldi organisti koha Santa Maria kirikus Roomas, kus töötas ainult mõned nädalad, misjärel läks reisima Flandriasse. 1. novembril 1608. aastal sai Frescobaldi organistiks Püha Peetruse katedraalis Roomas. Seal töötas ta 20 aastat. 1628. aastast elas ta Firenzes, kus oli organistina Medicite teenistuses. Firenzes elas Frescobaldi viis aastat. Seejärel naasis ta Roomasse Püha Peetruse katedraali, kus töötas oma elu lõpuni. Girolamo Frescobaldi suri 1. märtsil 1643 Roomas.

Looming

Girolamo Frescobaldi oli oma aja üks tuntumaid organiste – orelivirtuoos. Väidetavalt olevat tema orelimängu kuulanud Roomas ligi 30 000 inimest. Girolamo Frescobaldi mõjutas oma loominguga Johann Jacob Frobergerit ja hiljem Johann Sebastian Bachi. Johann Jacob Froberger oli Girolamo Frescobaldi õpilane. 1637. aastal ta reisis Viinist Roomasse, et Frescobaldiga kohtuda. Girolamo Frescobaldi oli esimene itaalia muusika ajaloos, kes hakkas kirjutama sooloteoseid orelile. Enne teda kasutati orelit Itaalias põhiliselt saatepillina.

Girolamo Frescobaldi kirjutas madrigale. Esimene madrigalide kogumik ilmus 1608. aastal. See sisaldas tokaatasid, ritšerkaare, fantaasiaid, capriccio 'sid ja fuugasid orelile ja cembalo 'le (klavessiinile). Kõige tuntuim on tema kogumik "Fiori Musicali" ("Muusikalised lilled", 1635). Kogumik sisaldab missasid orelile.

Selle artikli kirjutamisel on kasutatud materjali Great Composers 1300-1900. A Biographical and Critical Guide. The H.W.Wilson Company. New York.