Eesti punane raamat: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Sillu12 (arutelu | kaastöö)
14. rida: 14. rida:


<references/>
<references/>

[[Kategooria:Looduses väljasurnud liigid]]

Redaktsioon: 17. märts 2012, kell 13:58

Eesti punane raamat ehk punane nimestik on Eesti riigi territooriumil leitud looduslike liikide andmestik, mis annab hinnangu liikide ohustatusele ehk nende väljasuremise tõenäosusele. Eesti punase raamatu eesmärgiks on meie ala asustavate elustikuliikide ja madalamate taksonite ning koos sellega kogu looduse seisundi hindamine, tähelepanu pööramine liigilise mitmekesisuse vähenemise ohule, üleskutse esitamine selle ohu ärahoidmiseks ja alusteadmiste andmine looduskaitselise tegevuse suunamiseks ning korraldamiseks. Punaste nimestike pidamise algatus on pärit Rahvusvahelise looduskaitseliidu algatusest, mis peab ohustatud liikide andmestikku ülemaailmselt ohustatud liikide kohta.

Ajalugu

Esimese Eesti punase raamatu koostamist alustati 1975. aastal alustati Eerik Kumari eestvedamisel Eesti Teaduste Akadeemia looduskaitse komisjonis. Raamatu teaduslik käsikirjaline variant (neljas eksemplaris) valmis 1979. aastal, tema autoriteks olid peamiselt Zooloogia ja Botaanika Instituudi (ZBI) teadlased ning sisaldas andmeid 259 liigi kohta. 1982. ilmus laiale lugejaskonnale mõeldud Eerik Kumari koostatud kõvaköiteline raamat.

Teise Eesti punase raamatu koostamist juhtis Arvi Järvekülg, 1988. aastaks sai valmis 315 liiki käsitlev andmestik, kuid need jäid raamatuna ilmumata Eesti ühiskonnas toimunud suurte muutuste tõttu. Nimestikud avaldati 1993. aastal.

Kolmanda Eesti punase raamatu koostaja ja toimetaja oli Vilju Lilleleht, andmeid koondasid 25 Eesti loodusteadlast, kokku käsitleti 1312 liigi andmeid ning trükis ilmus ta TA looduskaitse komisjoni väljaandena 1998. aastal Keskkonnaministeeriumi ja Keskkonnafondi toetusel. 2002. aastal valmis esmakordselt Eesti punase raamatu interneti lehekülg, mis kajastas 1998. aastal trükis ilmunud raamatu andmeid.

2006. aastal alustas TA looduskaitse komisjon uue punase raamatu koostamist. 2008 aasta lõpus valmis uus Eesti punane (raamat) nimestik, mille koostamise aluseks võeti uued IUCN-i nõudeid ja mis kajastab parimal moel hetketeadmisi liikide seisundist meie looduses ja moodustab teadusliku aluse liikide õigusliku kaitse korralduseks, kaitsemeetmete kavandamiseks ja rakendamiseks. Uus punase nimestiku andmebaas asub eElurikkuse koduleheküljel[1].

Viited: