Andrei Lugovoi: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (robot lisas: mk:Андреј Луговој
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (robot lisas: af:Andrei Loegowoi
25. rida: 25. rida:
[[Kategooria:Luurajad]]
[[Kategooria:Luurajad]]


[[af:Andrei Loegowoi]]
[[de:Andrei Konstantinowitsch Lugowoi]]
[[de:Andrei Konstantinowitsch Lugowoi]]
[[el:Αντρέι Λουγκοβόι]]
[[el:Αντρέι Λουγκοβόι]]

Redaktsioon: 14. märts 2012, kell 22:32

Andrei Lugovoi (vene keeles Андрей Константинович Луговой; sündinud 19. septembril 1966 Bakuus) on Venemaa Riigiduuma liige ja ärimees, endine NSV Liidu julgeolekutöötaja.

Lugovoi on Venemaa Liberaaldemokraatliku Partei liige ja turvafirma Üheksas Laine (Девятый вал) eksjuht.

1. novembril 2006 kohtusid Lugovoi ja teine endise KGB agent Dmitri Kovtun Londonis Aleksandr Litvinenkoga. Samal päeval haigestus Litvinenko raskelt ja suri 23. novembril haiglas, põhjuseks radioaktiivse aine poloonium-210 mürgitus. Surivoodil süüdistas Litvinenko enda tapmise organiseerimises Venemaa valitsust. On selge, et Litvinenko tapmise taga olid väga mõjuvõimsad ringkonnad, sest inimese tapmiseks vajalik polooniumikogus maksab 10 miljonit USA dollarit ja Litvinenko kehas oli seda kümnekordne surmav kogus. [1]

Suurbritannia tunnistas Lugovoi Litvinenko tapmises kahtlustatavaks ja nõudis 2007. aasta kevadel Venemaalt tema väljaandmist [1]. Venemaa keeldub Lugovoid välja andmast, väites, et põhiseadus ei luba seda.

Pärast Venemaa keeldumist saatis Suurbritannia maalt välja 4 diplomaati, süüdistades neid spionaažis. Venemaa vastas samamoodi ja saatis maalt välja 4 Suurbritannia diplomaati. [1]

2007. aasta augustis süüdistas Luguvoi Anna Politkovskaja mõrva organiseerimises Boriss Berezovskit. [2]

Lugovoi kandideeris 2007. aasta septembris Venemaa riigiduumasse Vladimir Žirinovski juhitava Venemaa Liberaaldemokraatliku Partei nimekirjas kolmanda numbrina [1]. Ta osutus valituks.

Välislingid

Viited

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 "Kes? Mis? Kus?" 2008, lk. 235-236
  2. "Kes? Mis? Kus?" 2008, lk. 231