Jean-Philippe Rameau: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
→‎Elulugu: - toimetan edasi
→‎Noorusaastad (1683-1732): - muutsin alapealkirja ja toimetasin
12. rida: 12. rida:
Rameau elu üksikasjad on ebaselged ning tema esimesest 40 eluaastast ei teata kuigi palju. Hiljem kolis ta Pariisi, kus elas kuni surmani. Rameau oli salatseva loomuga, isegi ta abikaasa ei teadnud tema varasest noorusest midagi. See seletab ka tema varasemat eluperioodi käsitlevate biograafiliste andmete nappust.
Rameau elu üksikasjad on ebaselged ning tema esimesest 40 eluaastast ei teata kuigi palju. Hiljem kolis ta Pariisi, kus elas kuni surmani. Rameau oli salatseva loomuga, isegi ta abikaasa ei teadnud tema varasest noorusest midagi. See seletab ka tema varasemat eluperioodi käsitlevate biograafiliste andmete nappust.


===Noorusaastad (1683-1732)===
===Varasem eluperiood (1683-1732)===

Jean-Philippe Rameau sündis 25. septembril 1683 ning ristiti samal päeval. Tema isa Jean töötas mitmes [[Dijon]]i linna ümber asuvas kirikus organistina ning ema Claudine Demartinécourt oli notari tütar. Neil oli kokku 11 last (viis tüdrukut ja kuus poissi), kellest Jean-Philippe oli seitsmes. Talle õpetati muusikat juba enne, kui ta õppis lugema ja kirjutama. Hariduse sai ta Godransi [[jesuiit]]ide koolis, kuid ta ei olnud hea õpilane. Ta segas pidevalt tunde oma laulmisega ning väitis hiljem, et tema kirg ooperi vastu sai alguse juba 12aastasena. Kuigi algselt loodeti, et ta hakkab õigusteadust õppima, otsustas Rameau siiski muusikuks saada. Isa saatis ta Itaaliasse, kus ta elas lühikest aega [[Milano]]s. Pärast kodumaale naasmist töötas ta viiuldajana rändtruppides ja organistina provintsikatedraalides. Seejärel kolis ta esimest korda Pariisi. Seal avaldas ta kogumikus ''Pièces de clavecin'' ("Klavessiinipalad") (1709) oma esimesed teadaolevad heliteosed, milles oli tunda tema sõbra Louis Marchandi mõjutusi.

1709. aastal kolis Rameau tagasi Dijoni, et võtta üle isa töö organistina peakirikus. Leping oli sõlmitud kuueks aastaks, kuid Rameau lahkus enne tähtaja lõppu ning jätkas sarnast tööd Lyonis ja Clermontis. Sel perioodil kirjutas ta kirikus esitamiseks mõeldud motette ja vaimulikke kantaate. 1722. aastal pöördus ta paremat elu otsides tagasi Pariisi ning avaldas oma tähtsaima muusikateoreetilise töö ''Traité de l'harmonie'' ("Harmooniatraktaat"). Sellega saavutas ta peagi kuulsuse ning avaldas 1726. aastal trükis ka teise teose ''Nouveau système de musique théorique'' ("Uus muusikateooria süsteem"). 1724. ja 1729. (või 1730.) aastal kirjutas ta veel kaks klavessiinipalade kogumikku. Esimesed ettevaatlikud sammud kontsertmuusika kirjutamises tegi Rameau kirjanik Alexis Piron tellimusel, kui viimane palus tal kirjutada laulud oma populaarsetele komöödiatele. Sellele järgnes neli koostööprojekti, millest esimene oli ''L'endriague'' (1723). Ükski nendest teostest ei ole säilinud.
25.veebruaril 1726. aastal abiellus Rameau 19aastase Marie-Louise Mangotiga, kes pärines Lyonist musikaalsest perekonnast ning oli hea laulja ja instrumentalist. Neil oli neli last, kaks poissi ja kaks tüdrukut, ja väidetavalt oli nende abielu õnnelik.
Vaatamata muusikateoreetiku kuulsusele oli Rameaul raske Pariisis organistina tööd leida.


Jean-Philippe Rameau sündis 25. septembril 1683 ning ristiti samal päeval. Tema isa, Jean, töötas mitmetes Dijoni linna ümber asuvates kirikutes organistina. Ta ema, Claudine Demartinécourt, oli notari tütar. Neil oli kokku 11 last (viis tüdrukut ja kuus poissi), kellest Jean-Philippe oli seitsmes. Talle õpetati muusikat enne, kui ta õppis lugema ja kirjutama. Oma hariduse sai ta Godransi jesuiitide koolist, kuid ta ei olnud hea õpilane. Ta segas pidevalt tunde oma laulmisega, mis tõestabki, et tema kirg ooperi vastu sai alguse juba 12aastasena. Kuigi algselt loodeti, et ta hakkab õigusteadust õppima, otsustas Rameau siiski muusikuks saada. Isa saatis ta Itaaliasse, kus ta lühikest aega Milanis peatus. Tagasiteel töötas ta viiuldajana reisiseltskondades ja ka organistina provintsikatedraalides. Seejärel kolis ta esimest korda Pariisi. Seal ta avaldaski oma kõige varasema teoste kogumiku (1706): klavessiinipalad, mis moodustavad esimese raamatu seeriast Pièces de clavecin. Nendes teostes on tunda tema sõbra, Louis Marchandi mõjutusi.
1709. aastal kolis Rameau tagasi Dijoni, et võtta üle isa töö organistina peakirikus. Leping kestis küll kuus aastat, kuid Rameau lahkus enne selle perioodi täitumist ning jätkas sarnast tööd Lyonis ja Clermontis. Sellel ajal kirjutas ta motette kirikus esitamiseks ja vaimulikke kantaate. 1722. aastal ta pöördus paremat elu otsides tagasi Pariisi ning avaldas oma tähtsaima muusikateoreetilise töö, Traité de l'harmonie (Harmoonia traktaat). Sellega saavutas ta peagi hea maine ning peagi avaldas trükis ka teise teose, Nouveau système de musique théorique (Uus muusikateooria süsteem). 1724. ja 1729. aastal kirjutas ta veel kaks klavessiinipalade kogumikku. Oma esimesed katselised sammud kontsertmuusika kirjutamises tegi ta, kui kirjanik Alexis Piron palus tal oma populaarsetele komöödiatele laule kirjutada. Sellele järgnes neli koostööprojekti. Esimene tükk oli L'endriague (1723), millest kahjuks muusikapalasid säilinud ei ole.
25.veebruaril 1726. aastal abiellus Rameau 19aastase Marie-Louise Mangotiga, kes pärines ühest Lyoni muusikute perekonnast ning oli hea laulja ja instrumentalist. Neil oli neli last, kaks poissi ja kaks tüdrukut, ja väidetavalt oli neil õnnelik abielu.
Vaatamata oma muusikateoreetiku kuulsusele oli Rameaul raske leida organisti töökohta Pariisis.
===Hilisem elu===
===Hilisem elu===



Redaktsioon: 13. märts 2012, kell 18:21

Jean-Philippe Rameau. Autor Joseph Aved (1728)

Jean-Philippe Rameau [žaanfil'ipp ram'oo; prantsuse [ʒɑ̃filip ʁaˈmo]] (25. september 1683 Dijon12. september 1764) oli üks tähtsamaid barokiajastu prantsuse heliloojaid ja muusikateoreetikuid.

Rameau oli Jean-Baptiste Lully järel prantsuse ooperi tähtsaim esindaja. François Couperini kõrval oli ta oma aja juhtiv prantsuse klavessiinimuusika looja.

Rameau noorusajast on teada väga vähe. Alles 1720. aastatel, kui oli ilmunud tema teos "Harmooniatraktaat" (1722), sai ta tuntuks juhtiva muusikateoreetikuna. Oopereid hakkas ta kirjutama alles 50-aastaselt, kuigi just ooperiloomingul põhineb tema hilisem kuulsus. Rameau esimene ooper "Hippolyte ja Aricie" (1733) põhjustas rohkelt ärevust ja sattus uudse harmooniakasutuse tõttu Lully komponeerimisstiili austajate kriitikatule alla. Sellele vaatamata sai Rameau peagi üldtuntuks ja -tunnustatuks ning hiljem süüdistasid uudse itaalia ooperi pooldajad teda "traditsioonilise" ooperistiili viljelemises.

18. sajandi lõpuks oli Rameau muusika moest läinud ning alles 20. sajandil hakati tõsisemalt tegelema selle taaselustamisega. Tänapäeval hinnatakse Rameaud taas ning tema teoseid esitatakse ja lindistatakse järjest sagedamini.

Elulugu

Rameau elu üksikasjad on ebaselged ning tema esimesest 40 eluaastast ei teata kuigi palju. Hiljem kolis ta Pariisi, kus elas kuni surmani. Rameau oli salatseva loomuga, isegi ta abikaasa ei teadnud tema varasest noorusest midagi. See seletab ka tema varasemat eluperioodi käsitlevate biograafiliste andmete nappust.

Varasem eluperiood (1683-1732)

Jean-Philippe Rameau sündis 25. septembril 1683 ning ristiti samal päeval. Tema isa Jean töötas mitmes Dijoni linna ümber asuvas kirikus organistina ning ema Claudine Demartinécourt oli notari tütar. Neil oli kokku 11 last (viis tüdrukut ja kuus poissi), kellest Jean-Philippe oli seitsmes. Talle õpetati muusikat juba enne, kui ta õppis lugema ja kirjutama. Hariduse sai ta Godransi jesuiitide koolis, kuid ta ei olnud hea õpilane. Ta segas pidevalt tunde oma laulmisega ning väitis hiljem, et tema kirg ooperi vastu sai alguse juba 12aastasena. Kuigi algselt loodeti, et ta hakkab õigusteadust õppima, otsustas Rameau siiski muusikuks saada. Isa saatis ta Itaaliasse, kus ta elas lühikest aega Milanos. Pärast kodumaale naasmist töötas ta viiuldajana rändtruppides ja organistina provintsikatedraalides. Seejärel kolis ta esimest korda Pariisi. Seal avaldas ta kogumikus Pièces de clavecin ("Klavessiinipalad") (1709) oma esimesed teadaolevad heliteosed, milles oli tunda tema sõbra Louis Marchandi mõjutusi.

1709. aastal kolis Rameau tagasi Dijoni, et võtta üle isa töö organistina peakirikus. Leping oli sõlmitud kuueks aastaks, kuid Rameau lahkus enne tähtaja lõppu ning jätkas sarnast tööd Lyonis ja Clermontis. Sel perioodil kirjutas ta kirikus esitamiseks mõeldud motette ja vaimulikke kantaate. 1722. aastal pöördus ta paremat elu otsides tagasi Pariisi ning avaldas oma tähtsaima muusikateoreetilise töö Traité de l'harmonie ("Harmooniatraktaat"). Sellega saavutas ta peagi kuulsuse ning avaldas 1726. aastal trükis ka teise teose Nouveau système de musique théorique ("Uus muusikateooria süsteem"). 1724. ja 1729. (või 1730.) aastal kirjutas ta veel kaks klavessiinipalade kogumikku. Esimesed ettevaatlikud sammud kontsertmuusika kirjutamises tegi Rameau kirjanik Alexis Piron tellimusel, kui viimane palus tal kirjutada laulud oma populaarsetele komöödiatele. Sellele järgnes neli koostööprojekti, millest esimene oli L'endriague (1723). Ükski nendest teostest ei ole säilinud. 25.veebruaril 1726. aastal abiellus Rameau 19aastase Marie-Louise Mangotiga, kes pärines Lyonist musikaalsest perekonnast ning oli hea laulja ja instrumentalist. Neil oli neli last, kaks poissi ja kaks tüdrukut, ja väidetavalt oli nende abielu õnnelik. Vaatamata muusikateoreetiku kuulsusele oli Rameaul raske Pariisis organistina tööd leida.

Hilisem elu

Alles 50aastaselt otsustas Rameau end siduda ooperite loomisega, millega ta tegelikult enamiku oma kuulsusest hiljem saavutaski. Ta oli juba palunud Houdar de la Mottel 1727. aastal kirjutada libreto, kuid sellest koostööst ei tulnud midagi välja. Lõpuks soovis ta proovida kätt lüürilise ooperi loomises peale Montéclairi Jephté kuulmist 1732. aastal. Rameau ,,Hippolyte et Aricie" esietendus Académie Royale de Musiques 1733. aasta 1. oktoobril. See sai kohe tuntuks olulisima prantsuse ooperina, mis on loodud peale Lully surma, kuid publik jagunes kahte kaheldes, kas selline asi on hea või mitte. Mõned inimesed, näiteks helilooja André Campra, olid hämmastunud selle ooperi uudsusest ning originaalsusest. Teised leidsid, et Rameau leiutatud harmooniad on kokkusobimatud ja arvasid, et see teos on rünnak Prantsuse muusikatraditsiooni vastu. Lully ja Rameau pooldajad võitlesid ajakirjanduses selle küsimuse üle veel aastakümne lõpuni.