Galicia: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Spacetrain (arutelu | kaastöö)
artikli sisu lisamine
22. rida: 22. rida:
== Geograafia ==
== Geograafia ==


Galicia pindala on 29 574 km2.<ref name=DossierGalicia>[http://www.vieiros.com/enlaces/novas/doc/0219125001196101193-dossier-editado-pola-consellaria-de-cultura-pdf-840-kb.pdf Galicia 08], Junta de Galicia, Consejería de Cultura y Deporte.</ref>
Galicia pindala on 29 574 km<sup>2</sup>.<ref name=DossierGalicia>[http://www.vieiros.com/enlaces/novas/doc/0219125001196101193-dossier-editado-pola-consellaria-de-cultura-pdf-840-kb.pdf Galicia 08], Junta de Galicia, Consejería de Cultura y Deporte.</ref>


Galicia sisemaa on mägine ning koosneb suhteliselt madalatest ja tasastest mäeahelikest, mis on valdavalt madalamad kui 1000 m. Ida pool võib nende kõrgus ulatuda aga 2000 meetrini. Samuti leidub Galicia piirkonnas mitmeid jõgesid, kaks kõige tähtsamat nendest on jõed [[Sil]] ja [[Miño]].
Galicia sisemaa on mägine ning koosneb suhteliselt madalatest ja tasastest mäeahelikest, mis on valdavalt madalamad kui 1000 m. Ida pool võib nende kõrgus ulatuda aga 2000 meetrini. Samuti leidub Galicia piirkonnas mitmeid jõgesid, kaks kõige tähtsamat nendest on jõed [[Sil]] ja [[Miño]].

Redaktsioon: 7. märts 2012, kell 16:29

 See artikkel räägib tänapäeva Hispaania haldusüksusest; ajaloolise piirkonna kohta vaata artiklit Hispaania (ajalooline piirkond); kuningriigi kohta vaata artiklit Galicia kuningriik

Galicia autonoomne piirkond

galeegi Comunidade Autónoma de Galiza
hispaania Comunidad Autónoma de Galicia


Pindala: 29 574 km²
Elanikke: 2 737 100 (2009)
Kontrolli pindala ja rahvaarvu väärtust (?)
Pealinn: Santiago de Compostela
Galicia autonoomse piirkonna asendikaart

Galicia autonoomne piirkond on autonoomne piirkond Hispaania loodeosas. Galicia jaguneb neljaks provintsiks: A Coruña provints, Lugo provints, Ourense provints ning Pontevedra provints. Lõuna poolt piirneb Galicia Portugaliga, ida poolt Hispaania autonoomsete piirkondade Castilla-Leóni ning Astuuriaga, lääne poolt Atlandi ookeaniga ning põhja poolt Biskaia lahega.

2011. aasta seisuga elab Galicias umbes 2,79 miljonit inimest. Piirkonna pealinn on Santiago de Compostela, mis asub A Coruña provintsis. Kõige suurema elanike arvuga linn on A Coruña, kus elab umbes 220 581 inimest, teisel kohal on Vigo 206 411 elanikuga [1].

Galicia kaheks ametlikuks keeleks on galeegi keel (gallego), mis pärineb koos portugali keelega galeegi-portugali keelest, ja hispaania keel e kastiilia keel (castellano).

Geograafia

Galicia pindala on 29 574 km2.[2]

Galicia sisemaa on mägine ning koosneb suhteliselt madalatest ja tasastest mäeahelikest, mis on valdavalt madalamad kui 1000 m. Ida pool võib nende kõrgus ulatuda aga 2000 meetrini. Samuti leidub Galicia piirkonnas mitmeid jõgesid, kaks kõige tähtsamat nendest on jõed Sil ja Miño.

Galicia rannikujoont iseloomustavad kitsad merelahed, endised estuaarid, mis jäid pärast jää sulamist Jääaja järgsel perioodil vee alla. Galicias kutsutatakse neid ría'deks ning need jagunevad kaheks piirkonnaks: Rías Altas ja Rías Baixas. Rías Altase piirkonda jäävad Ribadeo, Foz, Viveiro, Barqueiro, Ortigueira, Cedeira, Ferrol, Betanzos, A Coruña, Corme e Laxe ja Camariñas. Rías Baixas hõlmab Corcubióni, Murost, Noiat, Arousat, Pontevedrat ja Vigot. Atlandi ookeani erodeeriva toime tõttu palistavad Galicia rannikut mitmeid neemed, näiteks Ortegali neem, Finisterre neem ja Touriñáni neem.

Ría'des Galicia rannikul asub mitmeid arhipelaage, kuhu on rajatud süvaveesadamaid ning mis pakuvad elupaika merelindudele. 2007. aasta uuring pakub Galicia saarte arvuks 316 [3]. Olulisteks saarteks on Cíesi saared, Onsi saared ning Sálvora saar. Koos Cortegada saarega moodustavad need saared Galicia Atlandi Ookeani Saarte Rahvuspargi (Parque Nacional de las Islas Atlánticas de Galicia). Kõige suurema elanikkonnaga saar on Arousa saar, kus elab ligikaudu 5000 elanikku.

Viited