Farss: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Oktav (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Oktav (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
13. rida: 13. rida:


[[Kategooria:Huumor]]
[[Kategooria:Huumor]]
[[Kategooria:Teater]]


[[bg:Фарс]]
[[bg:Фарс]]

Redaktsioon: 6. märts 2012, kell 14:00

Farss on jämekoomilist tehnikat kasutav, enamasti olustikulise sisuga näidend (eestis võib nimetada ka "jant"), kus domineerib situatsioonikoomika, mis õige sageli on seotud füsioloogiliste seikadega, farss on räme ja frivoolnegi. Farss madaldab ja profaneerib. Farsilik alge on tugev antiikkomöödias (Aristophanes, Plautus), kuid žanrina kujunes välja keskajal, ilmaliku draama ühe vormina ("Meister Pathelin" jt.). Algselt tähendas "farss" vaimuliku draama koomilist vahepala. Eesti dramaturgidest on farsse kirjutanud näiteks M. Unt: B. Thomase vaba töötlus "Charley tädi", traagilist ainet rämedasse koomikasse transponeeriv tragifarss "Imperaator Nero eraelu".

Farssi iseloomustavad päriselust võetud teemad, jämekoomilised situatsioonid, kontrastsed ja sageli karikeeritud tüüptegelased. Farss võib olla nii näidend, film kui televisioonis esitatav lavastus. Kui mingi situatsioon elus tundub labaselt koomiline võib ka seda farsiks kutsuda, kuigi osalistele ei pruugi olukord naljakas tunduda.

Situatsioonikoomikas etendatakse naljakaid olukordi, nagu ootamatu ebaõnnestumine, äravahetamised, automatiseerunud tegevus, ebakohane käitumine, üllatuslikud süşeepöörakud jne. Füüsilise tegevusega naerma ajamisel on tegemist farsiga, süžeelised ootamatused esinevad pigem intriigikomöödias.

Viited

Välislingid