Propeller: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Dinamik-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.6.5) (robot lisas: hr:Propeler zrakoplova
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (robot lisas: bg:Въздушен винт
30. rida: 30. rida:
[[Kategooria:Aerodünaamika]]
[[Kategooria:Aerodünaamika]]


[[bg:Въздушен винт]]
[[cs:Vrtule]]
[[cs:Vrtule]]
[[de:Luftschraube]]
[[de:Luftschraube]]

Redaktsioon: 1. märts 2012, kell 09:45

 See artikkel räägib lennukipropellerist, ansambli kohta vaata artiklit Propeller (ansambel), laevaseadme kohta artiklit sõukruvi.

Propeller

Propeller (ladina keeles propellere 'edasi tõukama') on seade, mis muudab pöördemomendi tõmbejõuks kahe või enama laba pöörlemise abil ümber keskse telje sarnaselt kruvi pöördliikumisega.

Propellereid kasutavad läbi õhu liikumiseks lennukid, helikopterid, hõljuklaevad ja aerosaanid.[1]

Helikopteril on propelleri labad kui pöörlevad tiivad, mis tekitavad tõstejõudu vastavalt Bernoulli printsiibile, analoogselt lennuki tiibadele. Nende kandvat propellerit, mis tekitab peamiselt tõstejõudu, nimetatakse tiivikuks[1].

Laeva, tiiburlaeva, skuutri ja allveelaeva liikuma panemiseks kasutatavat propellerit nimetatakse sõukruviks ehk laevakruviks.

Otstarbe järgi eristatakse kandvaid, vedavaid ja kombineeritud propellereid. Paigutuse järgi eristatakse tõmbavaid ja lükkavaid propellereid. Konstruktsiooni järgi eristatakse jäiga ja muutuva sammuga propellereid.[1]

Propelleri võimsust vähendab tagasipaisatava õhujoa keerdumine. Võimsuskadude vähendamiseks kasutatakse tandempropellereid ehk koaksiaalselt vastandsuundades pöörlevaid propellereid.[1]

Propellereid kasutatakse ka turbiinides. Propellerturbiin on niisugune reaktiivhüdroturbiin, mille tööratta labad on jäigalt kinnitatud.[1]

Propellerile vajalik pöördemoment muutub võrdeliselt tema võlli pöörete arvuga ruuduga, võimsustarve aga võrdeliselt pöörete arvu kuubiga. Propelleri kasutegur sõltub nii lennuki kiirusest kui propelleri pöörete arvust. Propeller võib saavutada kasuteguri kuni 90%. Sel eesmärgil kasutatakse automaatset propellerilabade seadenurga muutmist ehk automaatse muutuvsammuga propellereid.

Ökonoomsuse poolest ei ületa propelleri abil saavutatav kiirus 700 km/h. Suurim kiirus, mis on puhtalt propelleri abil saavutatud, on 850 km/h. FAI registreeritud turbopropellerlennuki Tu-114 suurim kiirus 870 km/h on saavutatud osaliselt reaktiivmootori turbiini läbinud gaaside tõukejõu (alla 10%) arvel.

Vaata ka

Viited

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Tehnikaleksikon, lk. 393