Sõltumatute Riikide Ühendus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P r2.7.1) (robot muutis: tl:Commonwealth of Independent States
EmausBot (arutelu | kaastöö)
116. rida: 116. rida:
[[tk:Garaşsyz Döwletleriň Arkalaşygy]]
[[tk:Garaşsyz Döwletleriň Arkalaşygy]]
[[uk:Співдружність Незалежних Держав]]
[[uk:Співдружність Незалежних Держав]]
[[ur:آزاد ریاستوں کی دولت مشترکہ]]
[[fiu-vro:Hindäperi Riike Ütisüs]]
[[fiu-vro:Hindäperi Riike Ütisüs]]
[[wa:CDP]]
[[wa:CDP]]

Redaktsioon: 21. veebruar 2012, kell 11:40

SRÜ lipp
SRÜ riigid

Sõltumatute Riikide Ühendus (SRÜ; vene keeles Содружество Независимых Государств (СНГ)) on riikide ühendus, mille moodustasid Valgevene, Venemaa ja Ukraina 8. detsembril 1991. Need riigid deklareerisid, et Nõukogude Liit on sügavas kriisis ja lõpetab oma olemasolu (saadetakse laiali).

SRÜ loodi poliitiliseks, majanduslikuks, humanitaar- ja kultuurialaseks koostööks endiste Nõukogude Liidu liiduvabariikide vahel.

21. detsembril 1991 ühinesid SRÜ-ga Aserbaidžaan, Armeenia, Kasahstan, Kõrgõzstan, Moldova, Tadžikistan, Türkmenistan ja Usbekistan. SRÜ-sse kuulusid sel ajal peale Balti riikide ja Gruusia kõik endised NSV Liidu liiduvabariigid.

Gruusia liitus SRÜ-ga 1993. aasta detsembris pärast seda, kui Eduard Ševardnadze oli Gruusia presidendiks saanud, aga teatas 12. augustil 2008 Lõuna-Osseetia sõja tõttu kavatsusest ühendusest välja astuda. 14. augustil tühistas Gruusia parlament dokumendid, mis sidusid Gruusiat SRÜ-ga.

Ukraina ei pea ennast SRÜ liikmeks, sest Ukraina parlament ei ole SRÜ moodustamislepingut kunagi ratifitseerinud.

26. augustist 2005 on Türkmenistan SRÜ-ga assotsieerunud riik, mitte enam liikmesriik.

SRÜ peakorter asub Valgevene pealinnas Minskis.

Nõukogude Liidu laialisaatmise ajaks olid tema paljude spordialade võistkonnad juba kutsutud või kvalifitseerunud paljudele 1992 toimunud spordivõistlustele, sealhulgas 1992. aasta taliolümpiamängudele Albertville'is, 1992. aasta suveolümpiamängudele Barcelonas ja Euroopa meistrivõistlustele jalgpallis. Kõigil niisugustel võistlustel osales SRÜ võistkond, kes osutus näiteks suveolümpial kõige edukamaks võistkonnaks nii kuldmedalite arvult kui medalite üldarvult. Taliolümpial oli ta kummaski arvestuses Saksamaa järel teine. Pärast suveolümpiamängude lõppu võistlesid kõik SRÜ riigid oma võistkondadega. Kui NSV Liit või SRÜ oli oma võistkonnaga kvalifitseerunud mõnele hilisemale võistlusele, täitis selle koha Venemaa võistkond.

Vaata ka

Välislingid