Kamakura Suur Buda: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (robot lisas: en:Kōtoku-in
intervikid olid valed; kas 10 aastat ehitati puust kuju või pronkskuju? Sõnastus on kohati segane.
1. rida: 1. rida:
[[Image:Kamakura Budda Daibutsu front 1885.jpg|thumb|right|Amid Buda, Kōtoku-in]]
[[Pilt:Kamakura Budda Daibutsu front 1885.jpg|pisi|right|Amid Buda, Kōtoku-in]]
'''Kamakura Suur Buda''' ([[jaapani keel]]es 大仏 ([[Daibutsu]])) on [[Amitābha]] [[Buda]] pronksskulptuur, mis asub [[Kamakura]] linnas [[Jaapan]]is, Kōtoku-in templis.


Suur Buda on loodud aastal 1252. aastal {{kas|kümne aastase töö tulemusena}}. Enne seda asus samas kohas 1243. aastal valminud puust Buda.
Kamakura Suur Buda (Jaapani 大仏|[[Daibutsu]]) on [[Amid]] [[Buda]] pronksskulptuur, mis asub [[Kamakura]] linnas Jaapanis, Kōtoku-in templis.

Suur Buda on loodud aastal 1252 kümne aastase töö tulemusena. Enne seda asus samas 1243 ehitatud puust Buda.
Algselt oli kuju ümber hoone, kuid hoolimata korduvast üles ehitamisest on need hävinud tormides, [[maavärin]]ates ning [[tsunami]]des. Viimane selline ehitis pühiti minema 20. septemberil [[1498]] järjekordse tsunami poolt.
Algselt oli kuju ümber hoone, kuid hoolimata korduvast üles ehitamisest on need hävinud tormides, [[maavärin]]ates ning [[tsunami]]des. Viimane selline ehitis pühiti minema 20. septemberil [[1498]] järjekordse tsunami poolt.


13. rida: 12. rida:
[[Kategooria:Jaapan]]
[[Kategooria:Jaapan]]
[[Kategooria:Jaapani kultuur]]
[[Kategooria:Jaapani kultuur]]

[[ca:Kōtoku-in]]
[[cs:Kótokuin]]
[[da:Kōtoku-in]]
[[de:Kōtoku-in]]
[[en:Kōtoku-in]]
[[es:Kōtoku-in]]
[[eu:Kotokuin]]
[[fr:Kōtoku-in]]
[[ko:고토쿠인]]
[[hr:Buda iz Kamakure]]
[[it:Kōtoku-in]]
[[hu:Kótoku-in]]
[[nl:Kotoku-in]]
[[ja:高徳院]]
[[pl:Kōtoku-in]]
[[fi:Kōtoku-in]]
[[sv:Kōtoku-in]]
[[ta:கோத்தோக்கு-இன்]]
[[th:วัดโคโตะกุ]]
[[tr:Kōtoku-in]]
[[zh:高德院]]

Redaktsioon: 28. jaanuar 2012, kell 15:06

Amid Buda, Kōtoku-in

Kamakura Suur Buda (jaapani keeles 大仏 (Daibutsu)) on Amitābha Buda pronksskulptuur, mis asub Kamakura linnas Jaapanis, Kōtoku-in templis.

Suur Buda on loodud aastal 1252. aastal kümne aastase töö tulemusena[küsitav]. Enne seda asus samas kohas 1243. aastal valminud puust Buda. Algselt oli kuju ümber hoone, kuid hoolimata korduvast üles ehitamisest on need hävinud tormides, maavärinates ning tsunamides. Viimane selline ehitis pühiti minema 20. septemberil 1498 järjekordse tsunami poolt.

Skulptuur on 13.35 meetrit kõrge ning kaalub umbes 93 tonni. Kuju on seest tühi ning väikese tasu eest on võimalik seda seestpoolt igaühel uudistamas käia.

Suur Kantō maavärin suutis lammutada aluse, millel kuju paikneb ning see taastati aastal 1925. Hiljem on kuju kaela seestpoolt tugevdatud vastu pidamaks uutele maavärinatele.