Dundee: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (robot lisas: mr:डंडी
90. rida: 90. rida:
[[lt:Dandi]]
[[lt:Dandi]]
[[lmo:Dundee]]
[[lmo:Dundee]]
[[mr:डंडी]]
[[nl:Dundee]]
[[nl:Dundee]]
[[ja:ダンディー (スコットランド)]]
[[ja:ダンディー (スコットランド)]]

Redaktsioon: 12. jaanuar 2012, kell 16:19

Dundee

[ dand'ii ]
inglise Dundee
šoti Dundee
gaeli Dùn Dèagh

Pindala 67,3 km²
Elanikke 143 100 (2005)

Koordinaadid 56° 28′ N, 2° 58′ W

Dundee on linn Suurbritannias Šotimaal Firth of Tay ääres Põhjamere lähedal.

Dundee kõige palavam kuu on august. 1995. aasta augustis mõõdeti Dundee soojarekordiks +28,7 °C. Ka talvekuude soojarekord on +15 °C. Kõige palavam kuu oli 2006. aasta august, mille keskmine õhutemperatuur oli +17 °C.

Kõige madalamad absoluutsed miinimumid on mõõdetud jaanuaris (-17 °C) ja detsembris (-13 °C). Juulis ja augustis ei ole kunagi öökülma täheldatud: nende kuude absoluutsed miinimumid on vastavalt +3 °C ja +2 °C.

Dundees sajab aastas keskmiselt 690 mm. Sademed on jaotunud aasta peale võrdlemisi ühtlaselt: kõige sademeterohkemad kuud on jaanuar (72 mm) ja detsember (70 mm), kõige sademetevaesem on aprill (45 mm).

Ajalugu

Linna kohal oli juba rauaajal piktide asula. Sõna "dun" tähendas pikti keeles 'kindlus' ja nime tagumine pool võis tulla keldi sõnast 'tuli'. Hector Boece (1465-1536) kirjutab, et linna piktikeelne nimi oli Alec-tum, mis tähendas 'kena koht'.

1191 sai Dundee kuningas William I-lt linnaõigused. Umbes samal ajal andis William oma nooremale vennale Davidile Huntingtoni krahvi tiitli. Need asjaolud suurendasid Dundee tähtsust kaubalinnana ja jõukust.

1303 laastas linna inglise sõjavägi Edward I juhtimisel. Ka hiljem rüüstasid inglased linna korduvalt. 1312 vallutas Robert Bruce linna Inglismaalt tagasi. Sõja käigus olid linnaõigust tõendavad dokumendid kaduma läinud ja Bruce andis need linnale uuesti.

Dundee kannatas rängalt Inglismaa ja Šotimaa vahelise 1543.–1550. aasta sõja ajal. Inglise väeülem Andrew Dudley vallutas linna 1547, aga 1548 nägi ta, et ei suuda linna pealetungivate Šoti vägede vastu kaitsta, ja käskis selle maani maha põletada.

Inglise kodusõja ajal piirasid Dundeed rojalistid ning hiljem, 1651 hävitasid linna parlamendi pooldajad kindral George Moncki juhatusel.

Linn käis sõdade tõttu alla ja selles lakkas tekstiilitööstus. Selle asemel sai Dundee toorvilla eksportijaks. See olukord muutus alles 1742, kui valitsus võttis vastu seaduse, mille järgi teatud tüüpi linase riide ekspordile maksti eksporditoetust. Dundeesse ehitati neljakorruselised veskid.

Vahepealsel ajal oli linna põhitegevusala kalastus. Dundee Vaalapüügikompaniil oli 1756. aastal maailma suurim vaalapüügilaevastik. Vaalapüüdmine lõpetati Dundees 1912.

Ühtlasi sai Dundee tuntuks džuuditootmise keskusena. See sai suure hoobi 19. sajandi keskel, sest Krimmi sõja ajal lakkas lina import Preisimaalt ja USA kodusõja ajal puuvilla import USA-st. 20. sajandi alguses lõppes Dundees džuudi tootmine ühest küljest nõudmise vähenemise tõttu ja teisest küljest ei suudetud konkureerida Kalkutas toodetud džuudiga.

Vaade Dundeele üle Tay lahe Tay silla kõrvalt

Dundees on toimunud üks Suurbritannia kõige rängemaid rongiõnnetusi. 1879 valmis üle Tay lahe Tay sild. Juba 28. detsembril 1879 varises sild suure tormiga kokku, kui sellel parajasti rong sõitis. Hinnanguliselt oli tollal rongis 70 reisijat ja 5 meeskonnaliiget, kes kõik hukkusid. Kätte saadi 60 surnukeha. Õnnetust uurinud komisjoni hinnangul põhjustas õnnetuse asjaolu, et sild oli halvasti projekteeritud, halvasti ehitatud ja halvasti hooldatud. Raudteesild taastati kiiresti, loomulikult teistsuguse projekti järgi.

Dundee hüüdnimi on City of Discovery, sest seal valmistati Antarktisel hukkunud maadeavastaja Robert Scotti laev RSS Discovery. 1981 lõpetati linnas laevade ehitamine.

Linna jalgpalliklubid on Dundee United FC ja FC Dundee. Mõlemad on tulnud Šotimaa meistriks ja karikavõitjaks.

Dundees on kaks ülikooli (Dundee ülikool ja Abertay Dundee ülikool) ning kaasaegse kunsi muuseum DCA (Dundee Contemporary Arts).

Välislingid

Mall:Link FA