Deng Xiaoping: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Epp (arutelu | kaastöö)
P Tühistati kasutaja 83.187.138.207 (arutelu) tehtud muudatused ja pöörduti tagasi viimasele muudatusele, mille tegi Taivo.
10. rida: 10. rida:
[[1966]] sattus Deng põlu alla ja saadeti [[Jiangxi]] provintsi [[traktor]]istiks. [[1973]] ta rehabiliteeriti ja peaminister [[Zhou Enlai]] määras ta [[1974]] peaministri asetäitjaks. Pärast [[Mao Zeding]]i surma õnnestus tal tõusta Hiina RV tegelikuks juhiks. Ameti poolest oli ta Hiina KP aseesimees.
[[1966]] sattus Deng põlu alla ja saadeti [[Jiangxi]] provintsi [[traktor]]istiks. [[1973]] ta rehabiliteeriti ja peaminister [[Zhou Enlai]] määras ta [[1974]] peaministri asetäitjaks. Pärast [[Mao Zeding]]i surma õnnestus tal tõusta Hiina RV tegelikuks juhiks. Ameti poolest oli ta Hiina KP aseesimees.


Dengi võimulesaamise ajal oli Hiinas palju sotsiaalseid ja institutsioonilisi hädasid, mille olid tekitanud [[kultuurirevolutsioon]] ja teised Mao ajastu poliitilised massiliikumised. Dengi peetakse uue suuna väljatöötajaks [[sotsialism]]i praktikas, nimelt hiina erijoontega sotsialismi ehk [[sotsialistlik turumajandus|sotsialistliku turumajanduse]] "arhitektiks". Deng töötas välja ja juhtis Hiina majandusreformi, mis avas Hiina [[välisinvesteering]]utele, [[maailmamajandus]]ele ja [[eraomand]]usele. Deng muutis Hiina üheks kõige kiiremini kasvava [[majandus]]ega maailma riikidest. Kiire majanduskasv on toimunud juba kolmkümmend aastat ja see on parandanud sadade miljonite [[hiinlased|hiinlaste]] [[elatustase]]t.
Dengi võimulesaamise ajal oli Hiinas palju sotsiaalseid ja institutsioonilisi hädasid, mille olid tekitanud [[kultuurirevolutsioon]] ja teised Mao ajastu poliitilised massiliikumised. Dengi peetakse uue suuna väljatöötajaks [[sotsialism]]i praktikas, nimelt hiina erijoontega sotsialismi ehk [[sotsialistlik turumajandus|sotsialistliku turumajanduse]] "arhitektiks". Deng töötas välja ja juhtis Hiina majandusreformi, mis avas Hiina [[välisinvesteering]]utele, [[maailmamajandus]]ele ja piiratud [[eraomand]]usele. Deng muutis Hiina üheks kõige kiiremini kasvava [[majandus]]ega maailma riikidest. Kiire majanduskasv on toimunud juba kolmkümmend aastat ja see on parandanud sadade miljonite [[hiinlased|hiinlaste]] [[elatustase]]t.


Kõrgõzstani pealinnas [[Biškek]]is on 3,5 km pikkune Deng Xiaopingi prospekt.
Kõrgõzstani pealinnas [[Biškek]]is on 3,5 km pikkune Deng Xiaopingi prospekt.

Redaktsioon: 3. jaanuar 2012, kell 22:50

Deng Xiaoping (1979)

Deng Xiaoping (Dèng Xiǎopíng; lihtsustatud hiina kirjas 邓小平; traditsioonilises hiina kirjas 鄧小平; 22. august 1904 Paifang, Guang'ani maakond, Sichuan19. veebruar 1997) oli Hiina poliitik.

Kuigi ta ei olnud Hiina Kommunistliku Partei esimees, oli ta Hiina RV tegelik juht 19781992.

Ta õppis Prantsusmaal Pariisis, kus tutvus marksismiga ja liitus 1923 Hiina KP-ga. 19251927 viibis ta NSV Liidus ja õppis Ida Töörahva Kommunistlikus Ülikoolis.

1930. aastate keskel osales Deng Suurel retkel. 1945 valiti ta Hiina KP Keskkomitee liikmeks ja 1955 selle poliitbüroo liikmeks. Pärast Hiina Rahvavabariigi loomist 1949 töötas ta Tiibetis, et kindlustada seal Hiina kontrolli.

1966 sattus Deng põlu alla ja saadeti Jiangxi provintsi traktoristiks. 1973 ta rehabiliteeriti ja peaminister Zhou Enlai määras ta 1974 peaministri asetäitjaks. Pärast Mao Zedingi surma õnnestus tal tõusta Hiina RV tegelikuks juhiks. Ameti poolest oli ta Hiina KP aseesimees.

Dengi võimulesaamise ajal oli Hiinas palju sotsiaalseid ja institutsioonilisi hädasid, mille olid tekitanud kultuurirevolutsioon ja teised Mao ajastu poliitilised massiliikumised. Dengi peetakse uue suuna väljatöötajaks sotsialismi praktikas, nimelt hiina erijoontega sotsialismi ehk sotsialistliku turumajanduse "arhitektiks". Deng töötas välja ja juhtis Hiina majandusreformi, mis avas Hiina välisinvesteeringutele, maailmamajandusele ja piiratud eraomandusele. Deng muutis Hiina üheks kõige kiiremini kasvava majandusega maailma riikidest. Kiire majanduskasv on toimunud juba kolmkümmend aastat ja see on parandanud sadade miljonite hiinlaste elatustaset.

Kõrgõzstani pealinnas Biškekis on 3,5 km pikkune Deng Xiaopingi prospekt.

Deng oli 1 m 55 cm pikk.

Mall:Link FA