Grotesk (kirjandus): erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Rezabot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (robot lisas: lt:Groteskas
TXiKiBoT (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2) (robot lisas: eu:Grotesko
18. rida: 18. rida:
[[en:Grotesque]]
[[en:Grotesque]]
[[es:Grotesco]]
[[es:Grotesco]]
[[eu:Grotesko]]
[[fa:گروتسک]]
[[fa:گروتسک]]
[[fr:Art grotesque]]
[[fr:Art grotesque]]

Redaktsioon: 31. detsember 2011, kell 06:43

Grotesk (itaalia keeles grottesco < grotta 'koobas, grott') kummastav kirjutamisviis, mis põimib ja ühendab ühendamatuid - koomilist ja jubedat, tõelist ja fantastilist, ülevat ja madalat, inimlikku ja mitteinimlikku - ning osutab mõnda inimloomuses ja maailmaelus kätkevale kohutavate deformatsioonide võimalusele.

Groteski sugemeid võib leida juba vanadest kirjandustest. Erilist tähelepanu pälvis renessanssis, mil nähtus sai ka oma nimetuse. Nimelt leiti väljakaevamistel hilisrooma perioodi kuuluvate paleede, termide, grottide seintelt veidraid ornamente, milles põimusid taime-, looma- ja inimkujutised. Termin sai eriti populaarseks Victor Hugo draama "Cromwell" (1827) eessõna kaudu:"Groteski leidub kõikjal; ühest küljest tähistab ta värdjalikku ja kohutavat, teisest küljest - koomilist ja naljakat."

Grotesk purustab reaalse maailma struktuuri ja loob uue, ühtaegu soerdliku ja tõese.

Groteskset kujutamisviisi on kasutanud Ernst Theodor Amadeus Hoffmann,Edgar Allan Poe, Mark Twain, Franz Kafka, Mihhail Bulgakov, ekspressionistid,sürrealistid ja absurdistid; eesti kirjanikest Friedebert Tuglas,August Gailit, Albert Kivikas, Arvo Valton, Enn Vetemaa, Ilmar Laaban, Andres Ehin.