IEEE-488: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
8. rida: 8. rida:


== Ühendamine ==
== Ühendamine ==
GPIB siin koosneb :
*8 Andmeliinist(kahesuunalised), mida kasutatakse ka teatud käskude saatmiseks
*3 Kätlemisliinist
*5 Kontrollliinist
*8 Maaühendusest
Adapter kaart
Adapter kaart
PCI-GPIB
PCI-GPIB

Redaktsioon: 4. detsember 2011, kell 21:42

IEEE-488 on digitaalne 8 bitine paralleelsiin, mis on eelkõige mõeldud mõõte- ja testseadmete ühendamiseks arvutiga. Siini disainimisel loodeti saavutada optimaalset andmeedastuskiirust vältides liigsete liinide kasutamist. Tulemuseks on 24 liiniga siin, millest andmeedastuse jaoks on eraldatud 8 liini. Enamjaolt tuntud kui GPIB. Siin lubab ühendada korraga 15 seadet, millest üks on süsteemi kontrollel.VÕIKS RÄÄKIDA SIINI STAATUSEST TÄNAPÄEVAL

GPIB ühenduskaabel


Siini ajaloost

Algupärase siini valmistas aastal 1965 firma Hewlett Packard ja kandis nime HPIB (Hewlett Packard Interface Bus). Siin oli mõeldud HP progameeritavate seadete ühendamiseks ja juhtimiseks. Aastal 1975 standardiseeris IEEE(Institute of Electrical and Electronic Engineers) antud liidese, määratledes selle elektrilised, mehaanilised ja funktsionaalsed parameetrid. Standardi tunnuseks sai IEEE-488. Aastal 1978 täiendati standardi dokumentatsiooni, kuid jätkuvalt ei sisaldanud dokument formaadi ega süntaksi sätteid. Siini populaarsus kasvas ja tekkis vajadus erinevate testsüsteemide ühendamisel tagada ühilduvus ja konfigureeritavus. Edasise töö eesmärk oli tagada konfigureeritavus ja ühildavus erinevate testsüsteemide vahel. Tulemusena töötati 1978. aastal välja standard IEEE-488.2, mis tõi kaasa veatöötluse, määras sõnumite süntaksi ja kasutavad andmestruktuurid. Aastal 1990 ilmus SCPI(Standard Commands for Programming Interface), mis võttis standardi IEEE-488.2 käsustruktuurid ja lõi ühe kompleksse programeerimiskäskude kogu, mida saab kasutada iga SCPI-d kasutava instrumendi juures. Kõige hilisemaks versiooniks on HS-488(High-Speed IEEE-488), mis toodi avalikkuse ette aastal 1993 ja mille töötas välja National Instruments.

Ühendamine

GPIB siin koosneb :

  • 8 Andmeliinist(kahesuunalised), mida kasutatakse ka teatud käskude saatmiseks
  • 3 Kätlemisliinist
  • 5 Kontrollliinist
  • 8 Maaühendusest

Adapter kaart PCI-GPIB


ühenduse viisid : jadaühendus tähtühendus nende variatsioonid


juhtmete piirangud

Piirangud

Tagamaks süsteemi normaalset toimimist peab kinni pidama järgnevatest nõuetest :

  • Kahe seadme maksimum vahekaugus võib olla 4 meetrit
  • Terve siini ulatuses seadmete keskmine vahekaugus 2 meetrit
  • Kaabli kogupikkus ei tohi ületada 20 meetrit
  • Korraga võib siini külge ühendatud olla 15 seadet
  • 2/3 seadmetest peavad olema sisse lülitatud

Andmevahetus

IEEE-488 kasutab asünkroonset bait-jada andmeedastus skeemi. See tähendab, et andmeühikuks on bait ja infot saadetakse järestikuliselt, kiirusel, mille määrab kõige aeglasem seade. Siini maksimumkiiruseks on 1 MB/s.

GPIB ühenduses võib seade täita kolme erinevat ülesannet, olles : kontroller, kuulaja või saatja. Ühel ajahetkel saab seade esineda vaid ühes olekus.

  • Kontroller- haldab infoliikumise viisi, määrates teisi seadmeid kuulama või saatma. Kontroller peab ka vastama seadmete teenindusnõude signaalidele ja neil on võimalik siini kontrollimine üle anda teisele kontrollerile. GPIB süsteemis saab siiski olla ainult üks süsteemikontroller, mis vastutab üldise siini toimimise eest.
  • Kuulaja- võtab vastu informatsiooni, mis saadetakse mööda andmeliine, aga ainult juhul kui kontroller on määranud ta kuulama. Samal ajal võib kuulata mistahes arv seadmeid.
  • Saatja- asetab informatsiooni andmeliinidele. Saatja rollis saab olla korraga ainult üks seade.

Ühendusliinid

Liini nr Signaali nimi Signaali kirjeldus Liini nr Signaali nimi Signaali kirjeldus
1 DI01 Andmete Sisend/Väljund bit 1 13 DI05 Andmete Sisend/Väljund bit 1
2 DI02 Andmete Sisend/Väljund bit 2 14 DI06 Andmete Sisend/Väljund bit 1
3 DI03 Andmete Sisend/Väljund bit 3 15 DI07 Andmete Sisend/Väljund bit 1
4 DI04 Andmete Sisend/Väljund bit 4 16 DI08 Andmete Sisend/Väljund bit 1
5 EOI Sõne lõpp või identifitseerimine 17 REN Kaugjuhtimisrežiim
6 DAV Andmed kehtivad 18 Gnd Maaühendus(DAV)
7 NRFD Pole valmis andmeid vastu võtma 19 Gnd Maaühendus(NRFD)
8 NDAC Andmed pole vastu võetud 20 Gnd Maaühendus(NDAC)
9 IFC Siini töö peatamine 21 Gnd Maaühendus(IFC)
10 SRQ Teeninduse nõudmine 22 Gnd Maaühendus(SRQ)
11 ATN Saatmine on võimalik 23 Gnd Maaühendus(ATN)
12 Gnd Maaühendus 24 Gnd Maaühendus
  • ATN (Attention) - Antud liin aitab määrata kontrolleril, kas saata mööda andmesiini andmed või kontrollinfo. Liin seatakse madalale nivoole kui andmeliinil saadetakse käskusid ja kõrgele nivoole kui toimub andmete saatmine.
  • IFC (Interface Clear) - Süsteemi kontroller kasutab antud liini, et peatada seadmete töö ja viia siin liikumatusse olekusse.
  • REN (Remote Enable) - Antud liini abil seab Süsteemi kontroller seadmed, kas lokaal- või kaugjuhtimisrežiimi.
  • EOI (End or Identify) - Liini kasutatakse mitmebaidise info lõpu täheldamiseks.
  • SRQ (Service Request) - Juhul kui seade soovib käimasolevat toimingut katkestada ja nõuab tähelepanu teisele sündmusele siis seab ta liini madalasse olekusse.
  • DAV (data valid) - Ütleb, kas signaal liinidel on stabiilne, ehk andmed on õiged. Kontroller juhib DAV liini käskude saatmisel. Saatja juhib DAV liini, kui ta saadab andmeid.
  • NRFD (Not Ready for Data) - Näitab, kas seade on valmis andmeid vastu võtma. Juhul kui toimub andmete saatmine, siis juhivad liini kõik kuulajad aga käskude saatmise korral tüürivad liini kõik GPIB süsteemi ühendatud seadmed.
  • NDAC (No Data Accepted) - Seade kasutab liini, näitamaks, et on andmed vastu võtnud. Käskude vastu võtmisel juhivad liini kõik seadmed, andmete vastuvõtmisel aga ainult kuulajad.

Kätlemine

Adresseerimine

Siinil töötavate seadmete eristamiseks kasutatakse 5-bitist siiniaadressit. Seadmed võivad aadressi vabalt valida, juhul kui see ei kattu ühegi olemasolevaga. Aadressid on kahte sorti, primaarsed ja sekundaarsed. Ühel primaaraadressil võib olla kuni 32 sekundaaraadressi. Keerulisemate süsteemide puhul võivad primaaraadressid alamsüsteemide puhul kattuda, kuid siis erinevad sekundaaraadressid. Juhtkäskude saatmisel kasutab süsteemi kontrollel seitset andmeliini, kus bitid 0-4 viitavad adresseeritava seadme primaaraadressile. Bitte 5 ja 6 kasutatakse, et panna mingi seade, kas kuulaja või saatja rolli. Väärtustades 5. biti ühega, kästakse seadmel kuulata ja kui 6. bitt omab väärtust 1, siis asetub seade saatja rolli. Seitsmenda biti väärtust ignoreeritakse ehk väärtus loetakse alati nulliks. Sekundaaraadressile sõnumi saatmisel tuleb kõigepealt aktiveerida primaaraadress ja seejärel käsu saatmisel määrata nii viies kui ka kuues bitt üheks.

Versioonid

  • IEEE-488.2- Ei ole sama mis
  • HS 488(High-Speed GPIB)-National Instrumenti poolt välja töötatud siin. Ühildub täielikult varasemate versioonidega. Tagab 8 korda kiirema andmeühenduse. Kiirus saavutatakse kui kõik seadmed toetavad. Seab kitsamad nõuded.

Viited