Arutelu:Bioetanool: erinevus redaktsioonide vahel

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Lisan kaheldavaid väiteid.
Resümee puudub
25. rida: 25. rida:
----
----
Artikkel tundub olevat kallutatud. Väited tuleb varustada autoriteetsete viidetega--[[Kasutaja:Dj Capricorn|Dj Capricorn]] 21. aprill 2009, kell 13:47 (UTC)
Artikkel tundub olevat kallutatud. Väited tuleb varustada autoriteetsete viidetega--[[Kasutaja:Dj Capricorn|Dj Capricorn]] 21. aprill 2009, kell 13:47 (UTC)
::Kusjuures www.wired.com ei ole autoriteetne allikas. Samahästi võiks siis selleks nimetada Õhtulehte.
: Toon siia kaheldavad allikata väited. [[Kasutaja:Joosep-Georg|Joosep-Georg]] 26. juuni 2011, kell 20:35 (EEST) :
: Toon siia kaheldavad allikata väited. [[Kasutaja:Joosep-Georg|Joosep-Georg]] 26. juuni 2011, kell 20:35 (EEST) :
: * Soodustatakse kohalike talumajapidamiste arengut – ei saa nii üldistada, riigiti võib olla erinev, võib soodustada ka nt suurmajapidamiste arengut.
: * Soodustatakse kohalike talumajapidamiste arengut – ei saa nii üldistada, riigiti võib olla erinev, võib soodustada ka nt suurmajapidamiste arengut.

Redaktsioon: 25. november 2011, kell 12:37

kas ei oleks mõttekas antud artikkel ühendada etanooliga?--Hendrix 22. november 2007, kell 16:14 (UTC)

mumeelest on need erinevad asjad, nimelt võiks lihtsalt etanooli ehk E100 olla bioetanool
siis kui seda saadakse miskist natuke elusamast massis kui seda on nafta-gaas-kivisüsi jne
samas ei ole see ka juba Eestis olev E85, kus on ka bensiini sees.
suwa 22. november 2007, kell 18:50 (UTC)
Ei poolda ühendamist. Mõisted on erinevad. Andres 23. november 2007, kell 09:07 (UTC)
Mõisted ei ole erinevad. Bioetanool ja etanool on keemiliselt identsed, terminit "bioetanool" kasutatakse ainult etanooli toorainele ja tootmisviisile viitamiseks.--OpenDocument 17. juuni 2008, kell 19:27 (UTC)

Minu arusaamist mööda on absoluutne enamus maailmas toodetavast etanoolist sisuliselt bioetenool, aga see viimane mõiste on kasutusel rohkem PR trikina ökoloogilise aspekti rõhutamiseks etanooli kui kütuse tootmisel. 213.184.42.227 23. november 2007, kell 09:33 (UTC)

etanool on ikka etanool, sõltumata sellest, mis allikast pärit. Ja kas etanooli kasutatakse kütusena autos või toa kütmiseks piirituslambis, ei muuda etanooli olemust. Oleks, et artikkel olnuks biokütus, siis oleks teine asi. Ja olen eelkõnelejaga nõus, et enamus etanoolist saadakse kääritamise teel. Ja kas eesmärk on autokütus või toidupiiritus, ei muuda etanooli valemit. Etanooli artiklis räägitakse ühest etanooli kasutamise võimalusest - autokütus. Olen jätkuvalt seda meelt, et antud artikli võiks tõsta sinna autokütuse alamrubriiki.--Hendrix 23. november 2007, kell 15:23 (UTC)
Kui on olemas spetsiaalne sõna ja eriline mõiste, siis peaks olema ka eraldi artikkel. Andres 24. november 2007, kell 13:50 (UTC)
aga antud juhul räägitakse sisepõlemismootorite kütusest. Seega peaks olema kogu see jutt biokütuse all. Või siis vähemalt ütlema, et bioetanool on enamike Eesti Viki autorite arvates autokütus. Erinevalt teistest mina näiteks arvan, et bioetanooli müüakse ka tavalises toidupoes viina nime all--Hendrix 17. juuni 2008, kell 17:18 (UTC)

Ega seadusandlus ei keela mootorikütusena kasutada ka tehnilist piiritust (s.t. mineraalsest toorainest, nagu naftaproduktid, põlevkivi vm toodetud) või selle segusid. Terminit "bioetanool" kasutatakse mootorikütuste juures ja seadusaktides sellepärast, et rõhutada selle tootmisviisi ja sellest tulenevaid maksusoodustusi - tehnilise piirituse mootorikütusena kasutamist ei subsideerita. Lisaks sellele enamasti ei kasutata mootorikütusena denatureeritud etanooli (kütuse tähistus E100), vaid denatureeritud etanooli ja bensiini segu vahemikus 70-85% etanooli ja 15-30% bensiini (kütuse tähistus E85). Bensiini ja etanooli suhet muudetakse näiteks sõltuvalt aastaajast vm klimaatilistest või ekspluatatsioonitingimustest tulenevalt. --OpenDocument 17. juuni 2008, kell 17:32 (UTC)

Kustutasin lause "* Suureneb mootori võimsus, kuna E85 oktaanarv on kõrgem". Esiteks, bioetanool E85 oktaaniarv RON vastavalt CWA 15293:2005 on min. 95,0, seega täpselt sama, mis mootoribensiinil RON 95. Teiseks, oktaaniarv ei mõjuta mootori võimsust ja eriti tahaks rõhutada, et suurema, kui mootoritootja poolt ette nähtud, oktaaniarvuga kütuse kasutamine ei anna mingit efekti ei võimsuse ega kütusekulu osas. Mootori võimsusnäitajad tulenevad tema ehitusest ja kasutegurist, kütuse energiasisaldusest, kompressiooniastmest jne. Etanooli kasutamisel mootorikütusena kulub sama vahemaa läbimiseks võrreldes bensiiniga rohkem kütust. --OpenDocument 17. juuni 2008, kell 18:32 (UTC)

Artikli pealkiri on eksitav. Suuremat osa maailmas toodetavast bioetanoolist ei kasutata mitte autokütusena, vaid toiduainetetööstuses, eeskätt alkohoolsete jookide tootmisel. Seejures tohib toiduainetetööstuses kasutada AINULT bioetanooli. Bioetanooli, nagu ka tehnilist etanooli kasutatakse ka mootorikütusena. Mootorikütuste juures ei oma tähtsust etanooli päritolu või tootmistehnoloogia. Küll aga toetab Euroopa Liit maksusoodustustega bioetanooli kasutamist mootorikütusena. Seega, kuna kogu jutt artiklisk käib mootorikütusena kasutatava etanooli kohta, siis peaks see kajastuma pealkirjas. Või siis tuleb artiklit täiendada vastavalt, tuues välja ka muud bioetanooli kasutusalad.--OpenDocument 17. juuni 2008, kell 19:22 (UTC) Artiklis on öeldud, et bioetanool vähendab CO2 hulka atmosfääris, mis on ilmselgelt vale. CO2 hulk saaks nullemissiooni korras jääda heal juhul kostantseks (CO2 sidumine fotosünteesil- tema eraldumine põlemisel/taimekudede kõdunemisel = 0]. Paraku hoogustab seesama Brasiilia vihmametsade maharaiumine, mida sa artiklis mainid, CO2 ladestumist atmosfääri veelgi, sest 1 hektar vihmametsa seob süsihappegaasi määratult rohkem, kui need 3000 (väga heal juhul!!) liitrit bensiini, mis jäävad tänu sellele põllule põletamata. Mis on halb, on see et Statoil kasutab seda informatsiooni oma bioetanooli E85 reklaamis.


Artikkel tundub olevat kallutatud. Väited tuleb varustada autoriteetsete viidetega--Dj Capricorn 21. aprill 2009, kell 13:47 (UTC)

Kusjuures www.wired.com ei ole autoriteetne allikas. Samahästi võiks siis selleks nimetada Õhtulehte.
Toon siia kaheldavad allikata väited. Joosep-Georg 26. juuni 2011, kell 20:35 (EEST) :[vasta]
* Soodustatakse kohalike talumajapidamiste arengut – ei saa nii üldistada, riigiti võib olla erinev, võib soodustada ka nt suurmajapidamiste arengut.
* Vajab spetsiaalselt kohandatud mootoreid ja auto kütusesüsteemi – väide on niivõrd naeruväärne, et allikast ei saa juttugi olla...