John-Tagore Tevet: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
5. rida: 5. rida:
Tevet on pärit ehitusinseneri ja vabrikanditütre perekonnast. Kooliteed alustas [[Prantsuse Lütseum]]is. Pärast [[Teine maailmasõda|Teist maailmasõda]], kus ta isa [[Venemaa]]l hukkus, pidi piirduma [[Nõmme Kinotehnika kool]]iga. Määrati kuueteist-aastaselt [[Sillamäe]] kino direktor-mehaanikuks. Hiljem, aastatel 1950 kuni 1964 töötas Eesti raadio ja televisiooni tehnikapoolel.
Tevet on pärit ehitusinseneri ja vabrikanditütre perekonnast. Kooliteed alustas [[Prantsuse Lütseum]]is. Pärast [[Teine maailmasõda|Teist maailmasõda]], kus ta isa [[Venemaa]]l hukkus, pidi piirduma [[Nõmme Kinotehnika kool]]iga. Määrati kuueteist-aastaselt [[Sillamäe]] kino direktor-mehaanikuks. Hiljem, aastatel 1950 kuni 1964 töötas Eesti raadio ja televisiooni tehnikapoolel.


Aastatel 1965 kuni 1993 töötas mitmesugustes projekteerimis- ja uurimisasutustes ning 1965–1970 õppis [[Tartu Ülikool|Tartu Riiklikus Ülikoolis]] ja Läti Riiklikus Ülikoolis kaugõppe teel [[matemaatika]]t.
Aastatel 1965–1970 õppis [[Tartu Ülikool|Tartu Riiklikus Ülikoolis]] ja Läti Riiklikus Ülikoolis kaugõppe teel [[matemaatika]]t ning 1965 kuni 1993 töötas mitmesugustes projekteerimis- ja uurimisasutustes, sh ka tollases [[Tallinna Botaanikaaed|Tallinna Botaanikaaias]]. On olnud abielus, teisest abielust üks poeg; mitu lapselast. Alates 1993. aastast vabakutseline.


==Erialaline tegevus==
1970. aastal hakkas huvi tundma [[graafiteooria]] vastu. Praktiline töö nõudis aga nn „robustse” statistilise analüüsi meetodi konstrueerimist, mis valmis [[isokvantanalüüs]]i nime all. Seda kasutati mitmete tehnoloogia-, ökoloogia-, bioloogia- ja meditsiinialaste dissertatsioonide koostamisel. Isokvantanalüüsist on ilmunud paarkümmend artiklit ja 1988. aastal kogumik.
Erialaline tegevus algas 1970 aastatel moes olnud ''automatiseeritud juhtimissüsteemide'' alaste uuringutega. Hiljem konstrueeris nn „robustse” statistilise analüüsi meetodi, mis valmis [[isokvantanalüüs]]i nime all ning leidis kasutamist mitmesuguste tehnoloogia-, ökoloogia-, bioloogia- ja meditsiinialaste uuringute teostamisel.


[[Graaf]]ide juurde, täpsemalt, [[isomorfism]]i ja [[struktuur]]i küsimuse juurde naasis Tevet kaheksakümnendate lõpul. Esimesed publitseerimiskatsed suunati nn deponeeritud artiklite hulka. Tolleaegseil üleliidulistel seminaridel äratasid need huvi. Hiljem rakendas ta graafiteooriat ökoloogiliste protsesside analüüsimisel.
[[Graaf]]ide juurde, täpsemalt, graafide [[struktuur]]i küsimuse juurde naasis Tevet 1980 aastate keskel. Hiljem õnnestus [[graafiteooria]] struktuurset aspekti rakendada [[ökoloogia|ökoloogiliste]] protsesside analüüsimisel.

Alates 1993. aastast on vabakutseline ja tegeleb graafiteooria ja semiootika piirimail asuva uurimisvaldkonna, [[struktuurisemiootika]], kontseptsioonide loomise ja arendamisega. 1999. aastal moodustas ta MTÜ Struktuurisemiootika Edendamise ja Rakenduse Rühma (S.E.R.R.). S.E.R.R. korraldab seminare ja annab välja teavikke.

Publitseeritud artiklite ja teavikute arv on seni 56. Nende temaatika algab möödunud sajandi seitsmekümnendail moes olnud ''automatiseeritud juhtimissüsteemide'' alaste, sajandivahetuse tehnoloogiliste, ökoloogiliste ja meditsiiniliste andmete ''isokvantanalüüsi'' alaste ning lõpeb vabakutselisena kirja pandud ''struktuurisemiootika'' alaste publikatsioonidega.


Vabakutselisena tegeleb graafiteooria ja [[semiootika]] piirimail asuva uurimisvaldkonna, [[struktuurisemiootika]], kontseptsioonide loomise ja arendamisega. 1999. aastal moodustas ta mittetulundusliku Struktuurisemiootika Edendamise ja Rakenduse Rühma (S.E.R.R.), mis korraldab seminare ja annab välja teavikke. Alates aastast 2009 on koostöös [[Ashay Dharwadker|Dharwadkeri]] Matemaatikainstituudiga [[India]]s.


==Isiklikku==
==Isiklikku==

Redaktsioon: 23. oktoober 2011, kell 23:18

John-Tagore Tevet (sündinud 22. mail 1931 Tallinnas) on eesti matemaatik.

Elukäik

Tevet on pärit ehitusinseneri ja vabrikanditütre perekonnast. Kooliteed alustas Prantsuse Lütseumis. Pärast Teist maailmasõda, kus ta isa Venemaal hukkus, pidi piirduma Nõmme Kinotehnika kooliga. Määrati kuueteist-aastaselt Sillamäe kino direktor-mehaanikuks. Hiljem, aastatel 1950 kuni 1964 töötas Eesti raadio ja televisiooni tehnikapoolel.

Aastatel 1965–1970 õppis Tartu Riiklikus Ülikoolis ja Läti Riiklikus Ülikoolis kaugõppe teel matemaatikat ning 1965 kuni 1993 töötas mitmesugustes projekteerimis- ja uurimisasutustes, sh ka tollases Tallinna Botaanikaaias. On olnud abielus, teisest abielust üks poeg; mitu lapselast. Alates 1993. aastast vabakutseline.

Erialaline tegevus

Erialaline tegevus algas 1970 aastatel moes olnud automatiseeritud juhtimissüsteemide alaste uuringutega. Hiljem konstrueeris nn „robustse” statistilise analüüsi meetodi, mis valmis isokvantanalüüsi nime all ning leidis kasutamist mitmesuguste tehnoloogia-, ökoloogia-, bioloogia- ja meditsiinialaste uuringute teostamisel.

Graafide juurde, täpsemalt, graafide struktuuri küsimuse juurde naasis Tevet 1980 aastate keskel. Hiljem õnnestus graafiteooria struktuurset aspekti rakendada ökoloogiliste protsesside analüüsimisel.

Vabakutselisena tegeleb graafiteooria ja semiootika piirimail asuva uurimisvaldkonna, struktuurisemiootika, kontseptsioonide loomise ja arendamisega. 1999. aastal moodustas ta mittetulundusliku Struktuurisemiootika Edendamise ja Rakenduse Rühma (S.E.R.R.), mis korraldab seminare ja annab välja teavikke. Alates aastast 2009 on koostöös Dharwadkeri Matemaatikainstituudiga Indias.

Isiklikku

Ta on olnud abielus, teisest abielust üks poeg; mitu lapselast.

Valik publikatsioonidest

  • Tevet, John-Tagore; Krasnoštšjokova, R. 1983. Struktuursusprintsiip – hüpotees või modelleerimismoodus. Schola Biotheoretica 9 (Raku teooria. Tiivel, Toomas, jt., toim.). Tartu: Eesti Looduseuurijate Selts, 106–117.
  • Tevet, John-Tagore, 1985. Stohhastilise objekti isokvantidega determineeritud stohhastilisest mudelist. Schola Biotheoretica 11. (Stohhastilised mudelid bioloogias). Tartu: Eesti Loodusuurijate Selts, 142-149.
  • Tevet, John-Tagore, Mäemets, Aare. 1985. Isoquanta and the structure of interrelations between lake characteristics obteined by their means. Proc. Estonian Acad. Sci. Biol., 34 (1985), N 2, 94-111. Tallinn.
  • Martin, Jüri, Tevet, John-Tagore, Õunapuu, Enn 1988. Isoquanta Models, their Architecture and Application. Estonian Acad. Sci., Tallinn, 1988, pp. 108. Tallinn.
  • Tevet, John-Tagore, Käbi, Ahto. 1990. Isoqoanta method for analyzing technological data. Proc. of Conf. on Cellural Concrete. Bratislava, 61-64.
  • Tevet, John-Tagore, 1990. Interpretation on some Graph Theoretical Problems. Estonian Acad. Sci. Tallinn.
  • Tevet, John-Tagore, 2003. Ühe pürgimise ja ponnistuste kroonika. S.E.R.R. Tallinn.
  • Tevet, John-Tagore, 2003. Graphs of the Structure and Structure of the Graphs. S.E.R.R., Tallinn.
  • Tevet, John-Tagore, 2006. Structure Semiotic Approach of the Graphs. S.E.R.R., Tallinn.