Christian Wolff: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Alexbot (arutelu | kaastöö)
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (robot lisas: oc:Christian Wolff (Filosòf)
27. rida: 27. rida:
[[ja:クリスティアン・ヴォルフ]]
[[ja:クリスティアン・ヴォルフ]]
[[no:Christian Wolff (filosof)]]
[[no:Christian Wolff (filosof)]]
[[oc:Christian Wolff (Filosòf)]]
[[pms:Christian Wolff]]
[[pms:Christian Wolff]]
[[nds:Christian Wolff (Gelehrten)]]
[[nds:Christian Wolff (Gelehrten)]]

Redaktsioon: 8. oktoober 2011, kell 14:27

Christian Wolff
Pildi autor: Johann Georg Wille

Christian von Wolff (24. jaanuar 16799. aprill 1754) esitas nn terve mõistuse filosoofia[viide?], mille tõttu teda peetakse ratsionalismi (ladina keeles ratio – mõistus) üheks rajajaks Saksamaal. Thomasiuse eeskujul avaldas ta oma tööd saksa keeles ning lõi sellega seoses hulga termineid (sealhulgas die Geschichteajalugu), milleta tänapäeva saksa teaduskeelt oleks raske ette kujutada.

Wolff arvas, et loodus on inimesele kaasa andnud ühelt poolt kalduvused ja teisalt ülesanded, kusjuures kalduvuste poolest on inimene enesearmastaja, aga tema ülesanne on armastada teisi nagu iseennast. Wolff oli küll ratsionalist, kuid astus ägedalt välja ateismi vastu ja arvas, et ühiskond ei tohiks ateiste taluda.

Ühiskonna ümberkorraldamisel lootis Wolff valgustatud absolutismile. Teoreetiliselt põhjendas ta seda väitega, et kui riik on isiksuste ühtsus, võib seda vaadelda kui ühtset inimest. Valgustaja rõhutas, et riigi kõrgeim kohustus on rahva heaolu, otsene vajadus – vaesuse kaotamine. Ühiskonna arenguvõimalused peitusid tema arvates kodanlikus ettevõtlikkuses. Paheline oli kõik, mis on sellega vastuolus, sealhulgas luksus ja liigkasuvõtmine. Wolff rõhutas eriti töö vajalikkust.